• Informacje na temat:

    smażone wiśnie

Przepisy na temat: smażone wiśnie
  • Czereśnie i wiśnie w czerwonym winie

    Owoce umyj, osusz i wydryluj. Zasyp je cukrem z przyprawami i skórkami cytrusowymi.

  • Pyszny dodatek do ciast, raczej dla dorosłych ;)

  • Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, które lekko rozbijamy dłonią. Oprószamy solą, pieprzem i estragonem. Obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dolewamy wiśniówkę i mieszając odparowujemy. Wlewamy wywar drobiowy i gotujemy 10 minut. Wsypujemy wiśnie, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. śmietaną. Podajemy z ryżem lub makaronem...

  • Wiśnie z cebulą i tymiankiem

  • Tortille z kurczakiem, sałatą i żurawiną

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. Zanurz w marynacie przygotowanej z soku z limonki, sosu sojowego, przyprawy do gyrosa, soli i pieprzu. Odstaw na 30 minut do lodówki. Smaż z pokrojoną drobno cebulą.  2. Sałaty i parmezan wymieszaj. Na maśle podsmaż żurawinę i wiśnie z miodem, dodaj cynamon i imbir, smaż jeszcze chwilę.  3. Tortille podgrzej na patelni, układaj...

  • Suszone wiśnie to idealny dodatek do ciast np. sernika (szczególnie dla osób, które nie przepadają za rodzynkami). Suszone wiśnie świetnie też smakują w musli. Polecam:)

  • Naleśniki i placuszki

    Z sosem wiśniowym Sposób przygotowania 1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier puder. Dodaj jajka, mleko i roztopione masło. Zmiksuj, odstaw. Smaż placki.  2. Wiśnie gotuj około 10 minut na małym ogniu z winem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Placki układaj na talerzu i polej sosem. W pomarańczach i z granatem 1. Składniki ciasta miksuj przez...

  • czyli rarytas, którego nie kupisz w sklepie. No dobrze, można czasem znaleźć w sklepach suszone wiśnie, ale zawsze są one dosładzane. NASZE wiśnie są po prostu suszonymi wiśniami, bez dodatku cukru i bez żadnego zająknięcia możemy powiedzieć, że to najzdrowsze i najsmaczniejsze bakalie pod słońcem.

  • Racuchy z owocami

    ..., mak i mleko. Zmiksuj. Gruszki umyj, obierz, grubo zetrzyj i od razu dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Miseczkę z ciastem przykryj folią i odstaw do lodówki na około 30 minut.  2. Wiśnie włóż do...

  • Może być jako deser, lub wspaniały dodatek do lodów lub gofrów.

Artykuły na temat: smażone wiśnie
  • Trzy razy wiśnie

    Sprawdź, jak wykorzystać wiśnie w kuchni.

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • ​Chcesz lepiej sypiać? Zmień dietę

    Poprawić jakość snu możemy na wiele sposobów. Jednym z nim jest odpowiedni jadłospis, którego kluczowy element stanowi kolacja. Jeśli chcemy lepiej sypiać, wieczorami powinniśmy jadać zupy, gotowane mięso i warzywa. Potrawy smażone do z kolei prosta droga do tego, żeby mieć ciężką noc.

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Pączki z ryżu

    Orzechy i wiśnie grubo posiekaj. Rodzynki opłucz na sitku, osusz, skrop rumem i odstaw na godzinę, aby przeszły smakiem alkoholu. Mleko zagotuj z solą...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Malinowe przetwory

    ...długie smażenie powoduje karmelizację cukru - dżem ciemnieje i gorzknieje. Konfitura , czyli owoce smażone w gęstym syropie. Najczęściej konfitury robi się z malin, truskawek, moreli i owoców dzikiej róży. Aby równomiernie się smażyły, dobrze jest od czasu do czasu potrząsnąć rondlem. Owoce w konfiturze powinny być szkliste, jednak nie mogą się rozpadać. Uwaga, wiśnie możesz smażyć z pestkami...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Ratunek dla bolących stawów

    ...z brokułów zapobiega starzeniu się chrząstki. Do każdego posiłku dodawaj jedno z tych warzyw. Owoce bogate w witaminę C To m.in. truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jabłka, cytrusy(...) niekorzystne zmiany w mazi stawowej. Czego unikać? Tłuszcz zwierzęcy i alkohol utrudniają wchłanianie białek. Czerwone mięso, olej słonecznikowy i kukurydziany, słodycze, fast foody, potrawy smażone...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...