• Informacje na temat:

    smażone pory z curry

Przepisy na temat: smażone pory z curry
  • Roladki indycze

    Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka, 1 marchewka, 1 por, sól, pieprz, mielona kolendra,1 łyżka pikantnej konfitury z mango (do mięs), 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego, 1 papryczka chili, 2-3 łyżki oleju, 375 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 1 puszka mleka kokosowego, 1-2 łyżki pasty curry, 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego (z torebki) , listki kolendry...

  • Smaczne danie na lekką przekąskę.

  • Wegetariańskie kotlety

    ...2 minuty. Połącz z odcedzonymi warzywami, ostudź. Dodaj sery, pestki, odłożone płatki, pastę curry i resztę przypraw. Posól do smaku, wymieszaj masę i uformuj płaskie kotleciki.  4. Każdy obtocz(...) z curry Sposób przygotowania 1. Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, zalej 3 szkl. wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj...

  • Doskonała przekąska na spotkanie, idelany dodatek do dań. Nie obędzie się bez sosów Folwark. Sos madziarów Folwark, ketchup premium Folwark, sos czosnkowy Folwark pasują doskonale.

  • Smakowity drób w warzywach i ziołach

    .... 2. Czosnek obierz, posiekaj, wrzuć na patelnię z 1 łyżką oleju. Dosyp imbir, curry i chili (do smaku). Smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj mięso. Podsmaż je przez chwilę...

  • .... z warzywami

  • Dania na każdy dzień tygodnia

    ...wymieszaj mąkę pszenną z przyprawą curry. Obtocz rybę. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.  2. Ugotuj brukselkę. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż w nim kawałki smażonej ryby oraz ugotowaną(...), posyp solą, pieprzem, kurkumą i curry. Odstaw na kilka godzin. Podsmaż posiekaną papryczkę chilli, cebulę, starty na tarce imbir oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i obsmaż...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pory na cieście z pieca"

  • Lekkie kartoflanki

    Kremowa kartoflanka z marchewką i chrzanową śmietanką Sposób przygotowania: 1. Pory opłucz, pokrój. Ziemniaki oraz marchewki obierz, potnij. Jabłka obierz, usuń pestki, miąższ pokrój. Rozgrzej masło, wrzuć pory, smaż 2 min. Dołóż marchewki, ziemniaki oraz jabłka. Smaż 3 min. Zalej bulionem  i sokiem. Gotuj 20 min. Przypraw solą i pieprzem. aż warzywa będą miękkie. 2. Warzywa wraz z wywarem...

  • Moja propozycja na przekąskę.

Artykuły na temat: smażone pory z curry
  • Smażone dania mięsne

    ...z kostki), 1 puszka mleka kokosowego, 1-2 łyżki pasty curry, 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego (z torebki), listki kolendry do dekoracji 1. Sznycle lekko rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i mieloną(...) imbir, czosnek i chili. Podlać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować około 10 minut. 3. Wyjąć mięso. Do sosu dodać pastę curry i sos pieczeniowy, wymieszać. Doprowadzić do zagotowania, ewentualnie...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Pora na rozgrzewkę

    ...i ziołami. Warzywna z ciecierzycą Składniki: 2 ząbki czosnku, 15 dag fasolki szparagowej, cebula, 2 marchewki, sól, 40 dag ciecierzycy, 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżeczka imbiru, łyżka curry, 850 ml wywaru Przygotowanie: 1. W garnku podgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, czosnek i imbir. Wsyp i spień curry. Całość zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Dorzuć pokrojoną marchewkę...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Obiady z kurczakiem

    Udka z porami Składniki na 4 porcje: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, 1/3 selera , sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek. Przygotowanie: Udka kurczaka myjemy(...) 20 minut. Po 20 minutach obok skrzydełek układamy pory, pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki. Pory solimy, smarujemy po wierzchu olejem. Całość pieczemy jeszcze 20 minut. Udka podajemy...

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...

  • Jesienna pieczeń

    ...solą i pieprzem. Przełóż do foremki posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180°C.  Pory pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć pory, oprósz curry. Smaż 2-3 min. Wlej 1/3 szklanki wody, przykryj i duś około 5 min. Dodaj śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku. Zobacz także: 

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...

  • Stłuszczenie wątroby

    Wybieraj chude Nadmiar tłuszczu gromadzącego się w wątrobie uszkadza jej miąższ, z czasem może nawet doprowadzić do marskości. Jeśli wyeliminujesz z diety tłuste, smażone potrawy, nie tylko(...), curry, pieprz, ocet (np. w ketchupach, gotowych sosach, musztardzie), kawę, ale tylko gdy wątroba jest w złym stanie i odczuwasz ból, potem filiżanka kawy dziennie Ci nie zaszkodzi, grzyby - są...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...