• Informacje na temat:

    smażone kluski

Przepisy na temat: smażone kluski
Artykuły na temat: smażone kluski
  • Kluski zapiekane z kurczakiem

    Sposób przygotowania: 1. Kapustę kroimy w paski i parzymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso krótko płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy piersi z każdej strony na jasnozłoty kolor. Oprószamy pieprzem, solą, studzimy, a następnie kroimy w plastry.  2. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy kapustę, kluski...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Wegańska zupa gulaszowa z kluskami

    .... Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nierozgotowane. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj ciasto na kluski. Mąkę oraz sól(...) do czasu zamieszać i rozmieścić kluski równomiernie. Gotuj przez 5 minut, po czym łyżką cedzakową przełóż do zupy. Zupę podawaj gorącą z posiekaną natką. Możesz serwować danie z kromką chleba...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Roladki z kluskami i zasmażanymi buraczkami

    ...z mąką. 9. Zagotuj osoloną wodę. Odrywaj z ciasta małe kulki, spłaszczaj je dłonią i rób w każdej małe wgłębienie. Wrzucaj kluski do wrzątku,  a gdy wypłyną, gotuj jeszcze minutę. Wyłów je łyżką...

  • Polacy uwielbiają kluski i dla wielu z nas jest to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Jak odtworzyć smak potraw gotowanych przez mamę i babcię? Nasi użytkownicy mają na to sposób. Fot. 123RF/Picsel Kluski kładzione są wręcz idealną propozycją obiadową na chłodne dni. O tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Tradycyjny przepis na kluski zakłada użycie zaledwie kilku składników. Zwykle jest to mąka,...

  • Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem

    Włosi przyrządzają kluski na kilkaset sposobów! A te należą do ich ulubionych. Polecamy przepis na pyszny makaron tagliatelle z soczystymi, aromatycznymi krewetkami.

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

Zdjęcia na temat: smażone kluski
Wideo na temat: smażone kluski
  • Omlet, kluski leniwe, kurczak. Przepisy na szparagi Andrzeja Polana

    Jak przygotować szparagi do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Od czego zależy ich kolor? Wyjaśnił to w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan. Kucharz przygotował potrawy takie jak: omlet ze szparagami, kluski leniwe ze szparagami smażonymi oraz kurczaka i szparagi na cieście oliwkowym. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).

  • Omlet, kluski leniwe, kurczak. Przepisy na szparagi Andrzeja Polana

    Jak przygotować szparagi do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Od czego zależy ich kolor? Wyjaśnił to w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan. Kucharz przygotował potrawy takie jak: omlet ze szparagami, kluski leniwe ze szparagami smażonymi oraz kurczaka i szparagi na cieście oliwkowym. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).

  • Omlet, kluski leniwe, kurczak. Przepisy na szparagi Andrzeja Polana

    Jak przygotować szparagi do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Od czego zależy ich kolor? Wyjaśnił to w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan. Kucharz przygotował potrawy takie jak: omlet ze szparagami, kluski leniwe ze szparagami smażonymi oraz kurczaka i szparagi na cieście oliwkowym. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).