• Informacje na temat:

    smażone ćwiartki

Przepisy na temat: smażone ćwiartki
  • Rukola z ziemniakami i rybą

    Składniki: opakowanie listków rukoli (75 g), 50 dag ziemniaków (mogą być mrożone ćwiartki), płat wędz. łososia, 4 łyżki kaparów ze słoiczka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

  • Składniki: 80 dag karczku wieprzowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag boczku peklowanego pokrojonego w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag mix papryk, 10 dag przecieru pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 200 ml bulionu, 100 ml czerwonego wina, jałowiec, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, pieprz...

  • Składniki : 80 dag szpondra wołowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag wędzonej ogonówki pokrojonej w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag czerwonej papryki, 10 dag marchwi pokrojonej w kostkę, 10 dag zielonego groszku, 5 dag przecieru pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 200 ml bulionu, 100 ml czerwonego...

  • Sałatka łososiowa

    ..., umieszczamy w większej misce. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ogórka (pokrojonego w półplasterki lub ćwiartki) i rzodkiewki (również pokrojone w półplasterki lub w ćwiartki) oraz jajka i łososia...

  • ...1. Ananas kładziemy na desce, ostrym nożem odcinamy jego czubek razem z liśćmi. Owoc stawiamy pionowo - odciętą częścią do góry. Zaczynając od góry i kierując się ku dołowi, odcinamy skórkę tak grubo, żeby w miąższu nie pozostały twarde oczka. Gdy już cały owoc będzie obrany, dzielimy go pionowo na ćwiartki. Z każdej części wycinamy twardy środek. Miąższ kroimy w kosteczkę. 2. Rozbijamy jajka...

  • Grzanki z łososiem

    Sposób przygotowania 1. Chleb smarujemy masłem i smażymy na patelni grillowej 2. Układamy na nim łososia, ćwiartki pomidorków i drobno pokrojoną cytrynę. 3. Dekorujemy kaparami i rukolą. 4. Całość polewamy Sosem Tysiąca Wysp Roleski. *** #POMAGAMINTERIA Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej...

  • Szakszuka z falafelami

    ...- jeśli używamy surowych - sparzamy i obieramy. Możemy bez ich krojenia wyciąć gniazda nasienne (wtedy będziemy mieć wersję idealną) lub pokroić pomidory w ćwiartki i wykroić środek. Przekładamy je na...

  • Żur z pieczonymi ziemniakami i jabłkiem

    Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Skropić olejem, posolić, popieprzyć. Wyłożyć na płaskiej blasze na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 200°C, aż skórka się przypiecze na brązowo (45 minut pod przykryciem, 15 minut bez przykrycia). Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (nie obierać). Skropić olejem, posolić, natrzeć...

  • Przepisy na pyszne dania z grzybów

    ..., tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową. Makaron z leśnymi grzybami, dynią i serem Sposób przygotowania 1. Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż...

  • Uroczysty obiad

    Cytrusowa rumiana gęś Sposób przygotowania 1. Gęś umyj, osusz. W miseczce wymieszaj: sok i skórkę z mandarynki, przyprawę korzenną oraz po szczypcie soli i pieprzu. Natrzyj tym tuszkę w środku i na zewnątrz. Mandarynki i limonki sparz. Mandarynki pokrój na ćwiartki, limonki w plasterki. 2/3 owoców na - pełnij gęś. Do środka włóż też rozmaryn i tymianek. Otwór za - szyj, nogi zwiąż...

Artykuły na temat: smażone ćwiartki
  • Smażmy placki

    Placki po węgiersku z mięsnym sosem Przygotowanie:  Umyj i osusz mięso. Pokrój w niedużą kostkę. Obsmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojony boczek. Cebulę i marchew obierz, a paprykę oczyść. Pokrój wszystkie warzywa w niedużą kostkę. Obierz ze skórki pieczarki i pokrój je w ćwiartki. Dodaj do mięsa razem z resztą warzyw. Dopraw wszystko mieloną papryką i wlej bulion. Dodaj ziele...

  • Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie! Fot. 123RF Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy...

  • Smażone gruszki z serem pleśniowym

    Gruszki pobierz, pokrój w ćwiartki. Pomidorki natnij i blanszuj.  Na patelni podgrzej masło, smaż gruszki. Pomidorki obierz, pokrój. Dodaj musztardę, miód, oliwę i sok z cytryny. Dopraw pieprzem. Podsmaż plastry boczku, pokrój ser. Ułóż gruszki na talerzu, na każdej połóż kawałek sera i plaster boczku. Polej sosem.

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Konfitura z zielonych pomidorów na 2 sposoby

    Ze skórką pomarańczową Przygotowanie: 1. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Skrop alkoholem i odstaw na noc. Przygotuj syrop: do rondla...

  • Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby? Fot. 123RF/Picsel Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może...

  • Bakłażany zapiekane z kotletami

    ...1. Kotlety lekko rozbijamy i oprószamy pieprzem i solą. Umyte pomidory kroimy w ćwiartki. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez...

  • Basta! Pomyślał Kevin Aiston, kiedy usłyszał od kolejnego Polaka: Przecież Wielka Brytania nie ma żadnej przyzwoitej kuchni. Postanowił rozprawić z wszelkimi stereotypami w swojej najnowszej książce „Kevin sam … w kuchni. Nie tylko Fish & Chips”. Na pierwszy ogień wziął English breakfast, które złą sławę ma nie tylko w Polsce: „Podobną opinię ma na świecie polski kotlet schabowy. Z ziemniakami z wody polanymi okrasą, pospanymi koperkiem. Tak naprawdę jest pyszny! Zawsze, kiedy jadę pociągiem...

  • Szaszłyk z mielonego mięsa

    Przygotowanie: Kromkę chleba tostowego namaczamy w wodzie i odciskamy. Cebule obieramy. Jedną kroimy na ćwiartki, drugą drobno siekamy. Obrany czosnek...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

Zdjęcia na temat: smażone ćwiartki