• Informacje na temat:

    smażenie ryby dorsza

Przepisy na temat: smażenie ryby dorsza
  • Dorsz na warzywach

    ....  3. Warzywa z patelni przełóż do żaroodpornej formy. Filety z dorsza opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na warzywach.  4. Na każdym kawałku ryby połóż porcję śmietany...

  • Co zrobić żeby ryba nie przywierała do patelni podczas smażenia?

  • Dorsz po grecku

    ...papryką. Na warzywach ułóż kawałki ryby i duś pod przykryciem jeszcze 5-7 minut.  

  • zdrowe i proste

  • Pierogi z dorszem i kapustą

    Z dodatkiem ryby są równie smaczne!

  • Dzisiaj również proste, tradycyjne i sprawdzone danie,. Często gdy nie mam pomysłu na obiad to właśnie wracam pamięcią do dzieciństwa i potraw, które moja Mama robiła. Jedną z nich był filet z dorsza w chrupiącej panierce.

  • Ryby w diecie

    Dzieci, nawet te najmłodsze, powinny jeść ryby. Polacy jedzą ich zbyt mało. Tymczasem taki pokarm powinien znaleźć się w jadłospisie nawet dwa razy w tygodniu. Dla maluchów (do trzeciego roku życia) nie zaleca się podawania ryb smażonych w głębokim tłuszczu, ani wędzonych.

  • Soczyste paluszki rybne z dorsza z sosem jogurtowym

  • Jedzcie ryby

    ...​Dzieci, nawet te najmłodsze, powinny jeść ryby. Dietetycy podkreślają, że Polacy jedzą ich zbyt mało. Tymczasem taki pokarm powinien znaleźć się w jadłospisie nawet dwa razy w tygodniu. Dla maluchów (do trzeciego roku życia) nie zaleca się podawania ryb smażonych w głębokim tłuszczu, ani wędzonych.

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz smażony"

Artykuły na temat: smażenie ryby dorsza
  • Paluszki z dorsza

    Sposób przygotowania: 1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Następnie skrop obficie sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  2. Wstaw na 20 minut do lodówki. Schłodzone kawałki ryby obtocz najpierw w jajku, a później w bułce tartej. Smaż w piekarniku w temp. 180°C przez 30 minut.  3.Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Zobacz także:

  • Paluszki z dorsza

    Rybę pokrój na podłużne kawałki. Następnie skrop obficie sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw na 20 minut do lodówki. Schłodzone kawałki ryby obtocz najpierw w jajku, a później w bułce tartej. Smaż w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 30 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Zobacz również:

  • Smażona papryka z dorszem i kaparami

    ...przegryzły. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Dorsza smażyć na złoto po ok. 4 minuty z każdej strony.  2. Papryki umyć, osuszyć, usunąć nasiona, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na rozgrzaną oliwę (2 łyżki), smażyć na małym ogniu ok. 8 min, dodać tymianek, odcedzone kapary, pomidory z zalewą, doprawić (nie solić, kapary są słone!). Ułożyć na warzywach usmażone ryby...

  • Paluszki z dorsza

    Przygotowanie: Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Następnie skrop obficie sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  Wstaw na 20 minut do lodówki. Schłodzone kawałki ryby obtocz najpierw w jajku, a później w bułce tartej.  Smaż w piekarniku w temp. 180°C przez 30 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Zobacz także:

  • Klopsy z dorsza z sałatką

    Przygotowanie: 1. Rybę dobrze opłukać, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu osiem minut. Odcedzić, ostudzić, usunąć skórę, wyjąć wszystkie ości. Mięso ryby rozdrobnić widelcem.  2. Czosnek obrać, posiekać razem z kolendrą. Wymieszać z rybą, sokiem z cytryny, jednym rozkłóconym jajkiem. Dodać dwie łyżki mąki, dwie łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz. Uformować sześć klopsów.  3. Resztę...

  • Dorsz panierowany w cieście

    Dorsza możesz podać z sosem tatarskim i cytryną.

  • Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

    Przygotowanie: Mielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę gruboziarnistą. Całość mieszamy i dokładnie wyrabiamy rękoma masę. Z masy formujemy zgrabne nieduże kotleciki, natłuszczając dłonie i deskę oliwą. Kotleciki przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony...

  • Ryby smacznie podane

    ...w półplastry. Oliwki odcedzamy z zalewy. 2. Rybę oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy dorsza z obu stron około 3 minuty. Przekładamy na talerz, odstawiamy. Na(...) kawałki. Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. 2. Na patelni...

  • Dorsz w szynce z warzywami. Wiemy, na co zwrócić uwagę, kupując rybę

    ...tak, by na siebie zachodziły. Na nie ułożyć filety z ryby, a na wierzchu warzywa. Wszystko zwinąć w grubą roladę, związać jak baleron, mocno nitką.  Roladę włożyć do natłuszczonego naczynia...

  • Ryby - warto je jeść

    Jakie wybrać Przede wszystkim kupuj ryby, które pochodzą ze sprawdzonych i zrównoważonych źródeł, np. z Norwegii. Warto jeść śledzie, dorsze, makrele, ponieważ oprócz cennych kwasów omega(...) szczególnie cenne są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś norweski, śledź, tuńczyk oraz makrela. Najzdrowsze są pieczone lub przyrządzane na parze, ponieważ zachowują najwięcej cennych składników. Smażone...

Zdjęcia na temat: smażenie ryby dorsza