• Informacje na temat:

    smażenie na patelni grillowej

Przepisy na temat: smażenie na patelni grillowej
  • Grillowe wariacje – pomysły na mniej oczywiste dania

    .... Cukinia faszerowana kaszanką Sposób przygotowania Cukinię umyj, przekrój wzdłuż. Wydrąż środek i posól. Cebulę pokrój drobno a kaszankę na mniejsze części. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę...

  • Smażony oscypek

    ..., a potem grillujemy w piekarniku na ruszcie lub na grillowej patelni po 5-7 minut z każdej strony. Gdy cukinia zmięknie, polewamy ją oliwą i odstawiamy. Kroimy bagietkę i oscypek. Masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Smarujemy każdą kromkę chleba, smażymy na suchej patelni. Na tej samej patelni opiekamy z obydwu stron plastry oscypka i plastry pomidorów. Na...

  • Tortilla z grillowanymi warzywami i cieciorką

    Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek.

  • Kotlety mielone w lżejszej wersji

    ...z mięsem i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, imbirem i papryką. Wyrób. 2. Uformuj kotlety. Posmaruj je olejem i zrumień na patelni grillowej.  3. Potem podlej bulionem. Duś 10 minut. Dodaj mleko i sok...

  • Kebabczety z grilla

    ...(dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułożyć na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni grillowej(...) wałeczków (dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułożyć na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni...

  • Mix szaszłyków z dodatkiem musztardy stołowej

    Sposób przygotowania 1. Warzywa kroimy na nieduże kawałki podobnej wielkości. 2.  Mięso oczyszczamy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. 3.  Umieszczamy kawałki mięsa oraz warzywa w osobnych miskach i każdą porcję doprawiamy odrobiną oliwy oraz solą i pieprzem. 4.  Nadziewamy na patyczki naprzemiennie kawałki mięsa oraz warzywa. 5.  Grillujemy na patelni grillowej, grillu...

  • Szaszłyki z mielonego mięsa

    ...deseczce. Schładzaj 3 godziny.  2. Przygotowane szaszłyki cienko posmaruj olejem. Smaż 5-7 minut na patelni grillowej. Szaszłyki możesz też upiec w piekarniku: ok. 30 minut w temp. 190°C (od czasu do(...).  3. Z przygotowanej mięsnej masy uformuj 32 małe kuleczki. Oprósz je mąką. Na długie drewniane wykałaczki nabij po 4 klopsiki. Uważaj przy tym, by nie rozpadły się.  4. Na patelni rozgrzewaj po...

  • Oryginalna sałatka z grillowanym burakiem cukrowym

    Sposób przygotowania Ocet balsamiczny i cukier mieszamy w rondelku, następnie gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Buraka kroimy na ok. 0,5 cm plastry, posypujemy je suszonym tymiankiem i delikatnie smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony. Awokado kroimy w plastry, ser również. Na talerzu...

  • Sałatka z młodym szpinakiem

    Sposób przygotowania Szpinak młody np. marki Eisberg ułożyć w miseczce. Upieczone buraki pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem. Polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Ser halloumi pociąć w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i smażyć ser aż się przyrumieni. Ułożyć go na wierzchu sałatki. Całość posypać orzechami nerkowca i włoskimi oraz żurawiną.

  • Arabskie kofty

    ...1. Natkę pietruszki myjemy i siekamy drobno, podobnie postępujemy z czosnkiem i cebulką. 2. Mięso łączymy z warzywami, dodajemy przyprawy i łyżkę oliwy, mieszamy całość i chłodzimy w lodówce ok. 30 min. 3. Z masy formujemy podłużne kotlety i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (te warto wcześniej dobrze schłodzić). Smażymy skropione oliwą kotlety na grillu lub na patelni grillowej przez ok...

Artykuły na temat: smażenie na patelni grillowej
  • Grillowa uczta

    ...do smażenia, sól, pieprz. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę zeszklij. Do miski włóż mięso, dodaj wystudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek(...) przygotowanym farszem wypełnij połówki papryk. Wierzch posyp startym serem żółtym. Owiń folią aluminiową lub ułóż na tacce grillowej. Opiekaj na średnim ogniu 20-30 min. Rada:Do farszu można też dodać...

  • Czy wybór patelni ma znaczenie?

    Patelnia to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. Bez niej często niemożliwe jest przygotowanie wielu smacznych potraw.

  • Niskotłuszczowe smażenie – czy to możliwe?

    Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania posiłków, niestety, zdaniem wielu jest ona zbyt niezdrowa. Czy chcąc gotować dietetycznie i lekkostrawnie trzeba rezygnować z ulubionych dań i starych przyzwyczajeń?

  • Grilluj bezpiecznie

    ... bakterie, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe.  Bardzo ważne jest czyszczenie grilla - podobnie jak czyszczenie patelni po smażeniu. Chodzi o spalony tłuszcz, który wydziela szkodliwe dla zdrowia...

  • Ziemniaki nie muszą być tuczące. Pomysły na zdrowe dania

    ...tłuszczu na patelni i są zazwyczaj bardzo tłuste, placki ziemniaczane też mają swoją dietetyczną odmianę, która sprawdzi się idealnie jako posiłek potreningowy. Składniki: · 1 kilogram ziemniaków(...) przypraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wylej kilka kropel oliwy i rozetrzyj po całej powierzchni. Następnie uformuj na patelni placek i smaż go na małym ogniu, aż się zetnie...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Tłuszcze w diecie

    Jak grillować zimą? Jeśli chcemy smażyć potrawy, róbmy to krótko, na patelni grillowej albo w grillownicy. Wybierajmy do tego chude mięsa, tj. drób bez skóry i ryby morskie lub słodkowodne. Unikajmy karkówki, kaszanki, kiełbasy. Mięso lub ryby zawsze przed włożeniem na ruszt zamarynujmy w oleju o wysokiej temperaturze dymienia, tj. oleju z pestek winogron lub rzepakowym. Do marynaty dodajmy...

  • Camembert z sosem

    Sposób przygotowania: 1. Truskawki oczyść z szypułek, umyj, dokładnie osusz na papierowym ręczniku i pokrój na ćwiartki.  2. Masło i cukier włóż do rondelka i podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje. Często mieszaj.  3. Dodaj truskawki i smaż, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Dolej ocet balsamiczny i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Camembert wyjmij z opakowania i smaż na patelni grillowej lub na...

  • Steki z kalafiora

    Sposób przygotowania: 1. Kalafior obieramy z liści i myjemy. Ostrym nożem kroimy pionowo w plastry o grubości ok. 2 cm. Nacieramy z obu stron olejem i posypujemy wędzoną papryką, odrobiną soli oraz pieprzem. Smażymy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej, aż lekko się przyrumieni.  2. Steki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 20-25 minut w 180

  • Bałkański przysmak – cevapcici

    ...dłońmi cienkie kiełbaski. Nadziać je na szpadki lub patyczki do szaszłyków. Położyć na natłuszczonej patelni grillowej i smażyć, obracając, by się równomiernie zrumieniły z każdej strony, albo położyć...