• Informacje na temat:

    smażenie borówek

Przepisy na temat: smażenie borówek
  • Żytnie placuszki z borówkami

    ...·  200 g borówek amerykańskich lub jagód ·  2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego ·  syrop klonowy lub płynny miód do podania W misce mieszamy mąki, karob, proszek do pieczenia, stewię (lub ksylitol) i cynamon. Wlewamy 1 łyżkę oleju i jogurt, energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Dodajemy połowę borówek, mieszamy delikatnie, aby nie popękały. Ciasto...

  • Naleśniki z malinami i borówkami

    Składniki: 1,5 szklanka mąki 6 jajek 1,5 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia 40 dag twarogu 2 łyżki cukru pudru 25 dag malin 25 dag borówek Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej, wymieszaj z mlekiem, solą i łyżką cukru pudru. Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Białka ubij, dodaj żółtka, ubijaj chwilę, dodaj do ciasta, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. 2. Na...

  • Naleśniki z borówką amerykańską i syropem pomarańczowym

    ...świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich lub 1 duży banan, obrany i pokrojony w cienkie plasterki Krem angielski ze śmietaną: - 125 ml kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka pasty waniliowej - 1 łyżka(...) kilkanaście borówek amerykańskich lub plasterki banana. Naleśnik jest usmażony z jednej strony, kiedy wyrośnie na wysokość około 1 cm, jego brzegi będą ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza...

  • Puszyste racuszki z borówką (po 24. miesiącu)

    Przygotowanie ich z pomocą mojej córeczki zajęło mi około 20 minut. Z podanych składników wyszły mi dwa talerze placuszków. Część racuszków usmażyłam bez borówek, ale te z owocami były zdecydowanie lepsze i bardziej soczyste.  Składniki: 125 g mąki dwie szczypty soli łyżeczka cukru łyżeczka proszku do pieczenia dwa jajka mleko 3 czubate łyżki serka ricotta 2-3 garstki borówki...

  • Pancake (po 11. miesiącu)

    Kto z was lub waszych dzieci nie lubi naleśników? Dodają maluchowi energii i mogą być pysznym śniadankiem, ewentualnie obiadem. Ich zaletą jest to, że bardzo szybko można je przygotować, a smażenie zajmuje dosłownie chwilę. Z podanych składników wychodzi około 2-3 porcje. Naleśniczki możesz przechowywać w lodówce lub zjeść je razem z maluchem.  Składniki: 1 i 1/4 szklanka mąki 1 jajko...

  • ...1 łyżeczka Jarzynki; 4 kotlety z indyka (około 800g); 150g sera camembert; 4 łyżki borówek; 3 łyżki oleju; 2 łyżki mąki; pieprz.

  • ...80 dag piersi kaczki; 2 łyżki borówek ze słoika; 4 czerwone jabłka; 8 szalotek lub małych cebulek; 1,5 szklanki rosołu instant; 4 łyżki kwaśnej śmietany; 3 łyżki oleju; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; sok z 1 cytryny; odrobina tymianku; sól, pieprz; do dekoracji - zielona sałata.

  • Indyk po królewsku - Maciej Kuroń

    ...1 duży indyk; 2 dorodne piersi indyka; 1 kg pieczarek; 4 duże cebule; 4 ząbki czosnku; 4 duże gruszki; po 2 duże ziemniaki do pieczenia na osobę; 4 łyżki konfitury z borówek lub żurawiny; 1 łyżka miodu; po 1 łyżeczce: tymianku i majeranku; olej; sól, pieprz; ew. możemy dodać wątróbkę i tartą bułkę.

  • Pancakes z czekoladowym kremem sezamowym i owocami

    Pancakes to popularne, amerykańskie placuszki, które najczęściej serwuje się w połączeniu z sosem klonowym. Potrawa ta, w nieco urozmaiconym wydaniu, przyjęła się również w Polsce. Możemy podawać ją na różne sposoby: z dżemem, miodem czy orzechami.

  • Racuszki serowo - borówkowe

    Składniki: szklanka mąki 2 jajka 15 dag serka waniliowego 1/3 szkl. mleka 15 dag borówek lub jagód łyżka oliwy łyżka cukru brązowego lub białego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo jogurt naturalny, cukier puder Przygotowanie: 1. Jajka zmiksuj z serkiem, oliwą, mlekiem i cukrem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuj, aż uzyskasz masę...

Artykuły na temat: smażenie borówek
  • Pankejki z borówkami amerykańskimi

    ...mikserem. Do ciasta dołożyć 1/3 borówek. 3. Pozostałe owoce posypać resztą cukru i odłożyć na bok. Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać ciasto i formować owalne placki - na kształt...

  • Nie przegap sezonu na borówki. Możesz wykorzystać je do przygotowania wyjątkowych deserów i koktajli. SKŁADNIKI - 0,5 kg borówek + kilka borówek do dekoracji - 250 ml kefiru - 250 mleka - 5 łyżeczek cukru (jeżeli borówki są słodkie to mniej) - 1 opakowanie cukru waniliowego - 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej) - listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Krok 1Borówki czyścimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, kefir, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko miksujemy. Wkładamy...

  • PLACKI JAGLANE Z BORÓWKAMI CZY TRUSKAWKAMI? :)

    ...talerzu) przekładając musem owocowym z truskawek i borówek.

  • Borówki amerykańskie są pyszne, a do tego mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Użytkownicy Smakera udowadniają, że jest to wyjątkowo wdzięczny temat kulinarnych eksperymentów. Fot. 123RF Porzeczki, jagody, jeżyny i borówki - trudno znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się tym smakowitym owocom. Wszystkie zasługują na naszą uwagę, gdyż znajdziemy w nich moc witamin i składników odżywczych. Szczególnie ciekawe wydają się być borówki amerykańskie. Moc tych niepozornych owoców może...

  • Maślane z twarożkiem waniliowym i owocami

    Przygotowanie: Borówki amerykańskie płuczemy, osuszamy. Biały ser przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, 7 łyżek cukru, opakowanie cukru waniliowego...

  • Na określenie jednego owocu istnieją trzy słowa, używane w różnych regionach Polski. Jagody, borówki, czernice... owoce, które nieodłącznie kojarzą się nam ze słodkimi pierogami, letnim popołudniem i błogim leniuchowaniem? Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum! Fot. 123RF/Picsel Aby otrzymać pyszny deser z borówek, wystarczy dodać do nich trochę cukru, i lekko wymieszać, aby nie zgnieść owoców. To takie proste - smak jagód nie wymaga żadnych innych dodatków. Są wspaniałą...

  • Owoce i warzywa - surowe mają największą moc

    Wydawać by się mogło, że warzywa i owoce, które uchodzą za najzdrowsze w naszej diecie, moglibyśmy jeść w każdej postaci. Jednak gotowanie, duszenie, pieczenie, a zwłaszcza smażenie, zmienia - nie tylko ich smak - ale też wartości odżywcze płynące z ich spożywania.

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Placuszki borówkowe

    ...nieco borówek. Smaż 1-2 minuty na rumiano. 4. Gotowe placuszki przekładaj na talerz i trzymaj w cieple, żeby nie wystygły. Ewentualnie możesz je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. 5. Przed...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...