• Informacje na temat:

    smalec z brzucha do chleba

Przepisy na temat: smalec z brzucha do chleba
  • Na kanapki,do okrasy...Poprostu smalec.

  • W pełni wegańska wersja smalcu. Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej to wyjątkowy i oryginalny dodatek do chleba.

  • Jak zrobić prawdziwy wiejski smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami - sprawdzony przepis krok po kroku. Sekretem smakowitego i aromatycznego smalczyku jest jego powolne wytapianie, obowiązkowo ze świeżej słoniny. Takie nie prędkie podgrzewanie, w niewielkiej temperaturze sprawi, że nasz smalczyk będzie nie tylko smaczniejszy, ale również klarowny, a po zastygnięciu także czysto biały.

  • To idealne smarowidło do chleba na czas kryzysu. Smalec z fasoli, który ostatnio jest bardzo popularny, wcale nie jest nowym wynalazkiem – ten przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1941 roku. Pyszne, proste i tanie. Po więcej kryzysowych przepisów zapraszam na mojego bloga

  • Ciekawa alternatywa dla tych, którzy mięs nie jadają. Nam bardzo posmakowała. Idealny zamiennik „smarowidła” do chleba.

  • Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)

  • Niejednokrotnie w restauracji jako tzw. “czekadełko” dostawałam smalec z chlebem lub właśnie ten “smalec” z fasoli. Fajnie sprawdzi się na zimna przekąskę, gdy przyjdą goście. Do tego podaję kawałki podsmażonej tortilli. Ale z domowym pieczywkiem lub chrupiącą bagietką też będzie smakować wspaniale :)

  • Zawsze gdy kupi się kaczkę zostaję sporo sadła i skóry, które niekoniecznie chce się dodawać do potrawy. Można przygotować przepyszny smalec ze skwarkami. Z jednej tuszki wychodzi jeden słoik około 330 ml, używam go do smażenia drobiu.

  • Doskonałe do chleba razowego!

  • polecam swojski smalec, albo jak mówią moi znajomi swojską konserwę :))

Artykuły na temat: smalec z brzucha do chleba
  • Gdy nie możesz stosować HTZ

    ...fitoestrogenów, białka roślinnego i błonnika. Możesz z niej przygotować np. doskonały wegetariański pasztet, a nawet smalec do chleba. Z tych samych względów sięgaj także częściej po ryż, soję i soczewicę(...) o średnim stopniu trudności, możliwe do wykonania dla każdego. Pozwalają rozciągnąć stawy, wzmocnić mięśnie pleców i brzucha. Specjalnie dobrane zestawy pozycji (asan) zapobiegną uderzeniom gorąca...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...5 ✣ Słodkie wypieki, np. biszkopty, ciastka, pączki, croissanty ✣ Mięso wołowe i wieprzowe, dziczyzna oraz produkowane z nich wędliny ✣ Jajka (żółtka) ✣ Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec(...) z dodatkiem makaronu czy chleba z białej mąki, o których wiadomo, że gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Ornish zapewnia, że ich działanie można złagodzić, dodając do posiłku np. warzywa. Natomiast...

  • Mąż nie rozumie, że podjadanie jest niezdrowe

    ...dochodzi do kłótni. Zwłaszcza gdy przyłapię go w całkowicie niezdrowej sytuacji. Na przykład w czasie jedzenia chleba ze smalcem i ogórkiem. - Daj mi spokój! Zarabiam na to, żebym miał co jeść. To...

  • Więcej zielonego

    ...polemizować z panem profesorem. Mnóstwo ludzi wyklucza mleko z diety właśnie z powodu problemów trawiennych, takich jak: uciążliwe wzdęcia, bóle brzucha, uczucie przelewania się w brzuchu... - Objawy(...) gwałtownych wahań stężenia glukozy we krwi, które mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Niektórzy uważają, że słodycze są dla naczyń krwionośnych groźniejsze niż smalec czy golonka. Zgodzi się pan...

  • Jak wybierać zdrowe jedzenie

    ...ukrytymi zabójcami, bo gorzej niż smalec zatykają nam żyły. Na te substancje warto uważać! Fosforany zaburzają wchłanianie wapnia, dużo ich np. w zupkach w proszku. Sztuczne barwniki niektóre...

  • Jak obniżyć nadciśnienie tętnicze bez leków

    ..., sery smalec, podroby, gotowe pasztety, masło, śmietana - to źródła tłuszczy zwierzęcych (nasyconych). Częste ich jedzenie niszczy naczynia krwionośne, podnosi poziom złego cholesterolu LDL we krwi...

  • 10 przykazań dla zdrowego serca

    ...chleba. Smarowanie pieczywa w krajach śródziemnomorskich masłem jest rzadkością, a czerwone mięso traktowane jest raczej jako dodatek do posiłku, a nie jako danie główne. Rzuć palenie W dymie(...) przyswoić ważnych dla zdrowia witamin, np. A i E. Możesz za to ograniczyć do minimum tłuszcze zwierzęce: smalec, śmietanę, tłuste sery, mięsa, wędliny. Prof. dr hab. Wojciech Drygas zaleca, aby zadbać...

  • Mało, chudo, kolorowo

    ...coraz trudniej utrzymać wagę w ryzach. Choć jesz tyle samo co zwykle, to tyjesz. Nie gub talii! Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha niedobrze wróży na przyszłość. Zmierz obwód brzucha(...), smalec, podroby, gotowe pasztety i śmietana. Wołowinę i wieprzowinę zastąp znacznie chudszym drobiem. Ale uwaga, bez skóry, bo to prawdziwa bomba cholesterolowa. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego...

  • Mało, chudo, kolorowo

    .... Dlatego z wiekiem coraz trudniej utrzymać wagę w ryzach. Choć jesz tyle samo co zwykle, to tyjesz. Nie gub talii! Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha niedobrze wróży na przyszłość. Zmierz obwód brzucha na wysokości pępka. Jeśli przekracza 88 cm (u mężczyzn 102 cm) prawdopodobnie cierpisz na otyłość typu brzusznego, która znacznie zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń oraz...

  • Zmienię cię w lepszy model

    ...do ucha. Obraża się. Wieczorem ostentacyjnie wyciąga z lodówki słoik ze smalcem, kroi grube pajdy chleba. "Ty nie jesz? - pyta zaczepnie. - A może rzodkiewkę zagryziesz szczypiorkiem?".