• Informacje na temat:

    smalec kwestia smaku

Przepisy na temat: smalec kwestia smaku
  • Roślinna alternatywa dla mięsożerców

    Chcesz ograniczyć mięso w diecie, ale nie potrafisz sobie odmówić jego smaku na co dzień? Oto kilka pomysłów, dzięki którym oszukasz zmysły bez szkody dla kubków smakowych!

  • Gęsi smalec jest idealny do smażenia drobiu i białych mięs, domowy właściwie nie ma smaku, który by zdominował potrawę. A do tego jest zdrowy.

  • Pyszna przekąska,świetnie pasuje do kiszonych ogórków.

  • Wypróbowany przepis na "Smalec przecedzany, o smaku cebulki i czosnku"

  • Ten smalec to specjalnosc mojego taty wszyscy sie zachwycaja pysznyyy a taki niezdrowy

  • Najlepszy na świeżym, chrupiącym chlebie, dla nieliczących kalorii;)

  • Niejednokrotnie w restauracji jako tzw. “czekadełko” dostawałam smalec z chlebem lub właśnie ten “smalec” z fasoli. Fajnie sprawdzi się na zimna przekąskę, gdy przyjdą goście. Do tego podaję kawałki podsmażonej tortilli. Ale z domowym pieczywkiem lub chrupiącą bagietką też będzie smakować wspaniale :)

  • A'la "smalec" wegetariański zrobiłam głównie z ciekawości, chciałam sama przekonać się czy rzeczywiście jest tak smaczny jak polecają. Potwierdzam, jest bardzo dobry i dzięki smażonej cebulce, duszonemu jabłku i przyprawom smakiem delikatnie przypomina oryginalny mięsny smalec :-). Szybki w przygotowaniu, pyszny ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Polecam :-)

  • Bardzo zdrowy gęsi smalec, oraz skwarki z wytapiania pokrojonych w kostkę skór gęsich.

  • Jak ktoś spać nie może tak jak ja to robi nocą jedzenie. Ja postanowiłam zrobić smalec z fasoli dużo o nim słyszałam na grupach więc myślę sobie dlaczego by go nie zrobić. Fakt poczytałam w internecie ale jednak nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła po swojemu. I tak właśnie powstał ten pyszny smalczyk.

Artykuły na temat: smalec kwestia smaku
  • Ciasto kruche: Przepis podstawowy

    ...jest także smalec - dodanie go zapewnia jeszcze większą kruchość. Wymieszany pół na pół smalec z masłem nadaje się również do słodkich wypieków. Margaryna, czy inny stały tłuszcz (np. olej kokosowy(...) wilgotniejsze. Zastosowanie większej ilości mąki spowoduje natomiast, że ciasto będzie twardsze - łatwiejsze do rozwałkowania, ale też mniej delikatne w smaku. Takie proporcje będą przydatne do wypieków...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Więcej zielonego

    ...gwałtownych wahań stężenia glukozy we krwi, które mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Niektórzy uważają, że słodycze są dla naczyń krwionośnych groźniejsze niż smalec czy golonka. Zgodzi się pan(...) czerwono solniczka. Jak odzwyczaić się od słonego smaku, do którego my, Polacy, mamy słabość? - Ta słabość wynika z tego, że idziemy na łatwiznę, bo sól skutecznie "podkręca" smak potraw. Ten sam...

  • Dwie kobiety — producentka i psychodietetyczka. Wspólna pasja — kulinaria. Jeden cel — dobry smak. Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska - kulinarne autorytety stacji TVN Style - wywołały już niejedną Rewolucję na talerzu. Po popularnym programie i opartej na nim bestsellerowej książce, panie postanowiły iść za ciosem i doprawić tegoroczną jesień znakomitą Szczyptą smaku. W nowej książce udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni...

  • Jak wybierać zdrowe jedzenie

    ...antybiotykami i środkami grzybobójczymi, żeby nie chorowała. I w końcu kwestia smaku. Jak smakuje panga? Nijak! 5. Mówi się, że producenci najbardziej oszukują na wędlinach. Jaką szynkę kupić? Polskie(...) samo co jogurt o smaku owoców, np. truskawek. W tym pierwszym znajdziemy odrobinę owoców, w tym drugim nie będzie ich ani grama. 2. Po czym możemy rozpoznać chleb pełnoziarnisty? Po prostu po tym...

  • Książka kucharska jakiej nie było! Robert Sowa, szef kuchni hotelu Jan III Sobieski, kucharz Polskiej Reprezentacji w Piłce Nożnej, laureat Oskara Kulinarnego postanowił podzielić się swoimi kulinarnymi sekretami! Arcysmaczne i nowatorskie przepisy. Potrawy lekkie i zdrowe, wyrafinowane i takie, które przygotowuje się w chwilę, a wszystkie podane w taki sposób, by nie tylko doskonale smakowały, ale i cieszyły oczy. Wspaniałe zdjęcia, mistrzostwo stylizacji kulinarnej, tysiące smaków, które...

  • W poszukiwaniu przepisu na coś egzotycznego, a raczej po prostu niestandardowego spędziłam chwilkę czasu... Powoli tracąc nadzieje, że uda mi się znaleźć to "coś" co mnie zachwyci trafiłam na blog Food haven i znalazłam Empanadas czyli pieczone pierogi rodem z Argentyny. Food haven to kolejny z pośród zapewne niezliczonej ilości blogów, który sprawia, że nawet dla laika w dziedzinie kulinarnej, przygotowanie kolacji, obiadu czy deseru staje się banalnie proste. Wszystko za sprawą...

  • Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia. Fot. 123RF/Picsel W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i...

  • 2 kwietnia Michel Moran, kucharz i pasjonat gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef powrócił z nową książką! „Doradca smaku" to zestaw 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza, które udoskonalą każde danie. Pierwsza książka Michela Morana „Moje smaki" opublikowana w 2013 roku cieszyła się ogromnym zainteresowaniem tych, którzy lubią gotować i poszukują nowych rozkoszy podniebienia. W nowej...

  • Pierwsze szklane opakowania wody mineralnej Cisowianka PERLAGE i CLASSIQUE zjechały właśnie z linii butelkującej w Nałęczowie Zdroju. Designerski kształt sprawia, że butelka idealnie komponuje się z porcelaną na stołach - zarówno w nowoczesnej, jak i tradycyjnej stylizacji. Obydwie wody na rynku dostępne będą w pojemności 0,3 i 0,7 litra. Nowoczesny design i szklane opakowanie to idealna propozycja dla rynku gastronomicznego, który nareszcie zaproponować może klientowi polską wodę mineralną...