• Informacje na temat:

    smalec do pieczywa

Przepisy na temat: smalec do pieczywa
  • Smalec wegański

    ...rolę w prawidłowym przebiegu metabolizmu. Smalce wegańskie Lovege dostępne są w dwóch wersjach smakowych: · Smalec wegański z jabłkiem i cebulką ·  Smalec wegański z żurawiną Doskonale smakują z każdym rodzajem pieczywa czy waflami ryżowymi. Można je też wykorzystywać do tortilli, wytrawnych gofrów bądź jako składnik farszu do naleśników. Smalce wegańskie Sante Lovege są dostępne...

  • Smarowidełko wyszło pyszne,polecam wypróbować ,a nie pożałujecie:)

  • Smalec Szlachetny Profi: Domowa receptura w nowej odsłonie

    Należący do kanonu tradycyjnych specjałów polskiej kuchni smalec to bez wątpienia gratka dla wielbicieli rodzimych i treściwych dodatków do świeżego pieczywa. Dlatego też zupełnie nowy Smalec Szlachetny Profi, dostępny w trzech różnych wersjach smakowych, z pewnością powitany zostanie z entuzjazmem przez rzesze smakoszy. Szczególnie, że nie wymaga wielogodzinnych przygotowań w kuchni, a od...

  • Na kanapki,do okrasy...Poprostu smalec.

  • Masło, margaryna czy smalec?

    ...), emulgatory itp. Są dwa rodzaje margaryn: miękkie (w plastikowych pojemnikach) i twarde (w kostce). Pierwsze są przeznaczone tylko do smarowania pieczywa. Niektórzy wybierają je ze względu na konsystencję - po(...) - odpowiadają za wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Smalec wieprzowy vs. gęsi Smalec wieprzowy to tłuszcz bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla układu krążenia. Zawiera też sporo...

  • Piorunujący przepis n a smaczną przekąskę.

  • Smalec klasyczny, ze skwarkami i cebulką

    Najlepszy do chrupiącego pieczywa i kiszonych ogórków.

  • Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

    Sposób przygotowania Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć na niego pokrojoną w kostkę cebulę, listki laurowe,...

  • Smaczna, delikatna

Artykuły na temat: smalec do pieczywa
  • Czym posmarować pieczywo?

    ...nie używa się ich do smarowania, tylko do pieczenia. Smalec Składa się w 50 proc. ze szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera cholesterol i niemal nie dostarcza witamin. Jednak kucharze...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Jak rozpoznać ten najlepszy i najzdrowszy? Fot. 123RF/Picsel Stojąc przed półką z pieczywem, możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Zdrowy chleb czyli jaki?...

  • Co jeść przy kłopotach  z woreczkiem żółciowym

    ...​Wprowadź lekkostrawne posiłki z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Wyklucz smażone potrawy. Uważaj na tłuste sery i wędliny, majonez, smalec, śmietanę, ale też grube kasze, razowe pieczywo, otręby pszenne, surowe warzywa i owoce.

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Zrezygnuj z masła. Oto jego krewni

    Smalec z fasoli  Nie odróżnisz go od zwykłego, jeśli dodasz podobne przyprawy. Namoczoną przez noc szklankę fasoli ugotuj do miękkości i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cebulę przesmażoną z jabłkiem startym na tarce i łyżeczką majeranku. Dopraw pieprzem oraz łyżeczką sosu sojowego. Przestudzony smalec wstaw na noc do lodówki. Możesz też użyć fasoli z puszki albo zastąpić ją soją, cieciorką lub...

  • Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo. Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu...

  • Smarować maragaryną, masłem czy maczać w oliwie?

    ...tłuszcze powinny dostarczać około 30 proc. energii, z tego tylko 10 proc. powinny stanowić tłuszcze nasycone (np. smalec). 1. Oliwa z oliwek Wybieraj oliwę extra virgin (lub vergine). Te tańsze: olive(...) cholesterolu. 3. Smalec Najlepiej przygotować go samodzielnie ze stopionej słoniny z boczkiem, z majerankiem, jabłkiem, cebulą i czosnkiem. 4. Olej Kokosowy Wybieraj nierafinowany. Nie...

  • Przygotowanie bezglutenowego pieczywa nie należy do najłatwiejszych zadań, jednak nie jest niewykonalne. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za...

  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    ...w profilaktyce schorzeń naczyniowo-sercowych. Gęsi smalec jest sprzedawany jako oddzielny produkt, połączony z kawałkami mięsa i pieczywem chrupkim Wasa może zadowolić najbardziej wysublimowane podniebienia(...) smakowitych dań podać chrupkie pieczywo Wasa.   Od roku 1919 Wasa jest największym producentem pieczywa chrupkiego na świecie, sprzedając swoje produkty w 40 różnych krajach, od Skandynawii do Stanów...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...