• Informacje na temat:

    smaki staropolskie

Przepisy na temat: smaki staropolskie
  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    ...tylko, do tego, że ta polska tradycja kulinarna była kiedyś ogromna, i nie jest to tylko schabowy czy mielony z mizerią, swoją drogą pyszne, ale jest to coś więcej. Są to smaki, które sięgają(...) i czym stała - podkreśla Norbert Redkie. Jak przyznaje Zbigniew Kmieć, który prowadzi Kafe Zielony Niedźwiedź, trudno mówić o realnym powrocie do kuchni staropolskiej, niewątpliwie jednak o jej...

  • Niesamowity smak i aromat.

  • Staropolskie hity

    ...kawałki. Skrop je sokiem z cytryny. Posyp solą oraz pierzem cytrynowym. Odstaw na godzinę, by ryba przeszła smakiem przypraw. Potem każdy kawałek karpia oprósz mąką. Następnie panieruj w jajkach...

  • Połączenie dyni, kapusty kiszonej z ziemniakami daje wyśmienity smak.

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    Chociaż święta wielkanocne będą w tym roku inne niż wszystkie, to o normalności mogą przypomnieć nam smaki tradycyjnych potraw. Do takich należy żurek – prawdziwy wielkanocny must-have.

  • Smaczne naleśnik Babci Stefci z Bieszczad.

  • Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat?

  • Są miękkie, przepyszne i w 100% naturalne. W puszcce mogą poleżeć długie tygodnia bez utraty walorów smakowych :)

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Super przepis Babci Stefci na pierniczki.

Artykuły na temat: smaki staropolskie
  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    W szczycie przedświątecznej gorączki zewsząd atakują nas reklamy z barszczem, choinką i karpiem, który urasta niemal do rangi symbolu gwiazdki. Tymczasem, wbrew temu, co próbują nam od lat wcisnąć marketingowcy, karp na wigilijnym stole jest stosunkowo młodym wynalazkiem.

  • Prezentujemy dawne receptury i współczesne smaki z książki „Kuchnia staropolska”, która właśnie ukazała się w wydawnictwie Buchmann. Jak kiedyś jadano i co na naszych stołach się zmieniło? Kuchnia staropolska była bogata i różnorodna. Wiele dań zaproponowanych w książce jest popularnych do dzisiaj, a inne - choć już zapomniane - wciąż mocno kuszą smakiem. „Kuchnia staropolska" zachęca do poszukiwania dawnych przepisów: potraw, które są zdrowe i przyrządzane z regionalnych produktów....

  • Pokochaj smaki dzieciństwa dzięki nowej odsłonie Sosów Jak u Mamy WINIARY!

    Kto z nas nie wraca wspomnieniami do lat dzieciństwa? Tęsknimy za smakiem wyjątkowych, domowych potraw i ich kuszącym zapachem, unoszącym się w całym domu. Znane z kuchni naszych mam aromaty i smaki znajdziemy teraz w nowej odsłonie sosów Jak u Mamy marki WINIARY! Sos Grzybowy jak Staropolski, Sos Borowikowy i Sos Myśliwski Jak u Mamy WINIARY dopieszczą podniebienia wszystkich, wielbicieli...

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...

  • Kwas chlebowy chroni żołądek i jelita

    ​Ten staropolski napój jest nie tylko smaczny, ale też i zdrowy!

  • Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku...

  • .... Mają w czym wybierać. Oprócz kanonu - zup, pierogów, gołąbków czy mielonych - i domorośli kucharze, i szefowie kuchni coraz częściej sięgają po potrawy regionalne, dawne przepisy oraz lokalne smaki. Już nie tylko wieprzowina, kapusta, ogórki kiszone, fasolka szparagowa czy ziemniaki królują na polskich talerzach, ale coraz częściej staropolskie krupy, olej rydzowy, jarmuż czy topinambur. Wraca moda...

  • Kolejna, po bestsellerowym Paryskim szyku i Paryskim szyku w Twoim domu, część doskonałej serii książek „paryskich”! Trish Deseine jest obecnie najbardziej uwielbianą autorką książek kucharskich we Francji. W tym przewodniku po życiu kulinarnym Miasta Światła dzieli się swoją tajemną wiedzą na temat najbardziej cenionych przez nią restauracji, kawiarni, cukierni, piekarni i innych miejsc, w których można dobrze - co nie musi znaczyć: drogo - zjeść lub zrobić zakupy. Znajdziemy tu także...

  • Sos grzybowy jak staropolski Jak u Mamy WINIARY – prawdziwa perła wśród sosów WINIARY. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza głównie doskonałej kompozycji grzybów, ziół i przypraw, inspirowanej tradycyjnymi recepturami. Doskonały do mięs w każdej postaci: pieczonych, duszonych i smażonych. Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY wyróżnia się wyjątkowym, grzybowym smakiem, który...

  • Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne zachęca do poznania kultowych wielkanocnych smaków. Fot. 123RF/Picsel Tradycyjna kuchnia polska stanowi prawdziwe bogactwo smaków. Kulinarną tradycję naszego kraju dostrzec można zaś w różnorodności potraw królujących na wielkanocnym stole. Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach świątecznej edycji programu Polskie Skarby Kulinarne przypomina obfitość polskiej tradycji w okresie Świąt Wielkanocnych. W ramach zorganizowanego...

Wideo na temat: smaki staropolskie
  • Zmysłowe smaki: Pierś gęsi z musem jabłkowo-imbirowym

    Drób to nie tylko kurczak! Warto dla odmiany sięgnąć także po inne smaki, które regularnie gościły na staropolskich stołach. Gęsina - tradycyjnie podawana na świętego Marcina (11 XI) - to idealne(...) pozostawi obojętnym! PIERŚ Z GĘSI Z MUSEM JABŁKOWO-IMBIROWYM – DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ. WEJDŹ! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!