• Informacje na temat:

    smaczny szczupak smażony

Przepisy na temat: smaczny szczupak smażony
Artykuły na temat: smaczny szczupak smażony
  • Sześć zaskakujących miejsc, które musisz odwiedzić na Mazurach

    ...serwują tu ryby pieczone, smażone, wędzone, marynowane, ryby z pieca, na talerzu lub drewnianej tacy. Skosztujecie tu również zupy rybnej, chili ze szczupaka i ceviche z sandacza. Rybaczówka to jednak...

  • Basta! Pomyślał Kevin Aiston, kiedy usłyszał od kolejnego Polaka: Przecież Wielka Brytania nie ma żadnej przyzwoitej kuchni. Postanowił rozprawić z wszelkimi stereotypami w swojej najnowszej książce „Kevin sam … w kuchni. Nie tylko Fish & Chips”. Na pierwszy ogień wziął English breakfast, które złą sławę ma nie tylko w Polsce: „Podobną opinię ma na świecie polski kotlet schabowy. Z ziemniakami z wody polanymi okrasą, pospanymi koperkiem. Tak naprawdę jest pyszny! Zawsze, kiedy jadę pociągiem...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    ...wytapiającego się tłuszczu na rozżarzone węgle, a tym samym wydzielaniu się szkodliwych związków. Pamiętajmy, że przypieczony tłuszczyk może być smaczny, ale i toksyczny - zawiera substancje(...). pstrąg, leszcz, okoń, szczupak, karp. Kupujmy też kiełbasę drobiową , która jest mniej kaloryczna niż wieprzowa. Warto podczas zakupów sprawdzić skład kiełbasy. Dobra powinna zawierać co najmniej 70

  • Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie przygotować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników! Fot. 123RF/PICSEL Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    ...metalami ciężkimi. – Bo substancje te odkładają się w komórkach tłuszczowych ryb – mówi Ewa Zygmanowska. Może więc powinniśmy częściej sięgać po szczupaka? – Ryby bałtyckie w większości zawierają(...). Smażenie na cenzurowanym – Odradzam jedzenie smażonych ryb, bo tłuszcz, który wtedy dodajemy, podnosi ich kaloryczność – ostrzega Ewa Zygmanowska. – Na dodatek lubimy ryby wysmażone, a to...

  • Jak nie dać się zwariować i nie wydać fortuny na święta? Przedstawiamy 5 propozycji na smaczne i niedrogie dania wielkanocne. Smażone jajka w skorupkach, pieczona biała kiełbasa, pascha to wszystko może zagościć na Twoim stole! Fot. 123RF/Picsel Podczas świąt Wielkiej Nocy nie może zabraknąć jajek. Zamieńmy jednak klasycznie przygotowane jajka z majonezem na jajka smażone w skorupkach. Jajka smażone w skorupkach Składniki na 6 porcji: - 6 jajek, - 4 suszone prawdziwki - 1 cebula, - 1/2...

  • Ryby mają głos

    ...zasada brzmi: wybieraj raczej ryby mniejsze niż większe. Bo o ile mięso śledzia, makreli czy sardynki zawiera śladowe ilości rtęci, o tyle tuńczyk, rekin, miecznik, szczupak czy węgorz mogą mieć jej...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...

  • Wojciech Modest Amaro: Marzy mi się druga gwiazdka

    ...w formie talerza pełnego jesiennych liści. Najbardziej ekstremalne danie? - Tatarak, polski rak szlachetny i szczupak. Gdy je serwowaliśmy, kelner na oczach klientów wpuszczał do talerza kilka kropel kaczej krwi. A to dlatego, że obserwacja natury pokazuje, że szczupak potrafi zaatakować małe kaczki. Wtedy one puszczają do jeziora krew. Te kilka kropel przenosiło opowieść z jeziora prosto na talerz...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...