• Informacje na temat:

    słoiki z pomidorami

Przepisy na temat: słoiki z pomidorami
  • Keczup z pomidorów

    Czy wiesz, że keczupu nie wymyślił Henry Heinz? Pierwszy keczup powstał w XVII wieku w Chinach i był stosowany jako słodko-kwaśna przyprawa do dań rybnych. Sos sporządzano z marynowanych w occie ryb. Zresztą jego nazwa znaczy dosłownie: zaprawa do ryb - z chińskiego kôe-chiap - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Lekkie sałatki z pomidorami

    Na ciepło, na zimno i do słoika!

  • Kiszone pomidory

    Kiszone pomidory to naturalny probiotyk

  • Jak w filmie - smażone zielone pomidory...

    ...- pamiętajmy, by wcześniej wyjąć wanilię. Zakręcamy słoiki i odstawiamy je do wystygnięcia do góry dnem. (PAP Life) autorka: Dorota Kieras...

  • Makaron nadziewany serkiem z pomidorami

    Sposób przygotowania Makaron ugotuj al dente. Odsącz i przelej zimną wodą. Piekarnik nagrzej do 190° . Twarożek wymieszaj z obranymi i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Mieszaj i dopraw do smaku. Ugotowany makaron nadziej twarożkiem. Słoik Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz wymieszaj z ziołami i przelej do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułóż makaron i posyp parmezanem. Zapiekaj 10-15 minut.

  • Makaron nadziewany serkiem z pomidorami

    Makaron ugotuj al dente. Odsącz i przelej zimną wodą. Piekarnik nagrzej do 190° . Twarożek wymieszaj z obranymi i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Mieszaj i dopraw do smaku. Ugotowany makaron nadziej twarożkiem. Słoik Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz wymieszaj z ziołami i przelej do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułóż makaron i posyp parmezanem. Zapiekaj 10-15 minut.

  • Pasta z pomidorami

    Przygotowanie: 1. Wszystkie warzywa z bulionu pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj z suszonymi pomidorami oraz przecierem na gładką masę (jeśli chcesz, możesz dodać także orzechy nerkowca - pasta będzie...

  • Pomidory domowym sposobem

    ...atrakcyjna, lub nie zdąża dojrzeć przed pierwszymi przymrozkami - tylko takie przetwory, jakich nie kupimy w sklepie. Przetwory te poddajemy suchej pasteryzacji - “pod kocyk", tzn. zakręcone na gorąco słoiki układamy między warstwy ręczników lub otulamy szczelnie kocem i trzymamy w cieple do następnego dnia, aż słoiki wystygną. Dodatkowo można je układać również do góry dnem: większa pewność ich...

  • Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

    Sposób przygotowania 1. Śledzie osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj musztardę, posiekaną papryczkę chili. Popieprz i wymieszaj. Cebulę pokrój w „piórka” i dodaj wraz z suszonymi pomidorami do śledzi. Opcjonalnie można dodać też seler naciowy. Wszystkie składniki przełóż do słoika.  2. Ocet balsamiczny połącz z olejem z suszonych pomidorów oraz olejem lnianym...

  • Bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów

    Przygotuj już teraz, by w zimie cieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem

Artykuły na temat: słoiki z pomidorami
  • Suszone pomidory w oliwie

    ...nim słoiki. Zakręć, odwróć do góry dnem i odstaw pod przykryciem na całą noc do ostudzenia. Następnego dnia przestaw słoiki z pomidorami do spiżarni.  Zobacz także:

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Pomidory: Zrób zapas na zimę

    ...z wodą. Dno naczynia wyłóż ścierką, ustaw słoiki z pomidorami tak, aby się nie stykały, wlej chłodną wodę do ¾ wysokości słoików, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Możesz też wstawić je do piekarnika. Blachę wyłóż ścierką, ustaw słoiki i pasteryzuj w 140ºC przez 40 minut.  Błyskawiczny przecier Szybko i prosto zrobisz także pyszny domowy przecier. Umyte pomidory pokrój na kawałki. Nie...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...się rozpadną. Całość przetrzyj i ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 30 min. Przelej do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 95°C. Gorące słoiki od razu(...) garnka.  ● Gorącymi powidłami napełnij wyparzone słoiki i zakręć. Grzybobranie Wykorzystaj sezon! Prawdziwki i  kurki warto jeść nie tylko dlatego, że są smaczne. Dla wegan i wegetarian są...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Przecieramy pomidory

    Dzięki dużej zawartości witaminy C jeden pomidor pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.

  • Właśnie teraz pomidory smakują najlepiej. Wykorzystaj sezon nie tylko robiąc z nich przetwory, ale także wykorzystując je do zrobienia wyjątkowych sałatek. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają...

  • Pomidory z ziołami

    Lato to czas, w którym na stołach królują kiszonki. Kiszone pomidory zachowują jędrność przez ok. 2 miesiące. Potem można je jednak użyć do zup lub innych potraw.

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

Zdjęcia na temat: słoiki z pomidorami
Wideo na temat: słoiki z pomidorami
  • Zatrzymaj lato w... słoikach

    Piotr Kucharski przygotował w kuchni „Dzień Dobry TVN" przetwory i dania, które pozwolą zatrzymać lato. Kucharz zaproponował słodko-kwaśne pomidorki, suszone pomidory w oliwie, konfiturę z malin z chilli, chleb pszenny na zakwasie, schab z fasolką, pomidorami, figami i rozmarynem oraz ciasto borówkowe z bezą.