• Informacje na temat:

    sloiki z dzika

Przepisy na temat: sloiki z dzika
  • Medaliony z dzika

    Składniki na 4 porcje: - łyżka sklarowanego masła, - słoik czerwonej kapusty, - 2 goździki, - 2 gwiazdki anyżku, - 8 medalionów z dzika (po ok. 80 g.), - 8 plastrów bekonu, - 2 łyżki oleju, - 100 ml Portweinu, - 400 ml zredukowanego bulionu z dziczyzny (lub Wildfondu), - 2 łyżki marynowanego pieprzu, - 2 łyżki ciemnej bazy do sosów Przygotowanie: Sklarowane masło roztopić w rondlu...

  • Nogi dzika

  • Gulasz z dzika

    Składniki na 4 porcje: - 2 pomidory, - 2 marchewki, - 1 duża cebula, - pół pęczka tymianku, - pęczek rozmarynu, - 1 kg mięsa z dzika, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 1 łyżka mąki, - 400 ml zredukowanego bulionu z dziczyzny, - 4-5 łyżek ziołowego likieru (Jägermeister), - pół łyżeczki przyprawy do dziczyzny, - słoik marynowanych kurek (370 ml), - 250 g pieczarek, - łyżka masła...

  • Napój bezalkoholowy idealny na urodziny dziecka.

  • Przygotowanie i pielęgnacja zakwasu chlebowego

    Sandor Katz to światowy guru fermentacji i ikona żywieniowej awangardy. Dzięki swoim książkom miłością do fermentacji zaraża miliony ludzi na całym świecie. Na rynku ukazała się właśnie jego „Dzika fermentacja” niecodzienna książka kulinarna, w której Katz dzieli się nie tylko recepturami, ale przede wszystkim wprowadza ferment do myślenia o kulturze żywienia.

  • Przepis wart wypróbowania: "Udziec z dzika"

  • Czas na leśne owoce

    ...surowo lub w owocowych sałatkach, mlecznych koktajlach, z bitą śmietaną. Jako że leśne poziomki są trudno dostępne, można hodować w ogródku odmianę ogrodową. Owocuje dłużej niż dzika - od lipca do września...

  • Smaczny pomysł na "Potrawka z dzika"

  • Kotlety mielone z dzika, podane z ziemniakami , marynowanym ogórkiem i ostrą papryczką czereśniową. Polecam!!!

  • Gulasz z udzca dzika z brazowymi pieczarkami i brukselka w sosie smietanowym oraz smazonym ananasem. Niezbyt klasyczne polaczenie, ale sprawdzilo sie juz wielokrotnie.

Artykuły na temat: sloiki z dzika
  • Na podwieczorek zimową porą

    Pigwa, czarny bez, dzika róża to wyjątkowe dary natury. Zachowaj ich aromat i witaminy na dłużej, a gdy troszkę owoców zostanie – zrób muffinki.

  • Dziką różę możemy spotkać w babcinym ogródku lub w czasie spaceru po parku czy też lesie. Oprócz tego, że pięknie kwitnie, jest doskonałym źródłem witamin i w niezwykły sposób wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zaopatrzyć się w jej kwiaty lub owoce. Fot.123RF/Picsel W Polsce możemy spotkać około 20 odmian dzikiej róży. Każda z nich nieco różni się od pozostałych wyglądem i zawartością dobroczynnych składników, jednak wszystkie są doceniane przez zielarzy i wykorzystywane zarówno w...

  • Mikstury na poprawę odporności

    .... 15 minut. Wystudź i wstaw do lodówki. Następnego dnia przecedź, a owoce przeciśnij przez gazę. Sok przelej do słoika. Stosowanie: w okresie jesienno-zimowym codziennie dodawaj go do herbaty. Dzika...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Sposoby na pokonanie przeziębienia

    ...z rozpuszczonymi trzema łyżkami miodu. Pij po łyżeczce dwa razy na dobę.  Dzika malwa Znana w medycynie ludowej od dawna. Jej kwiaty zawierają duże ilości soli mineralnych, śluzów i antocyjanów. Dzięki temu...

  • Zanim zaczniesz przygotowywać domowe marmolady i dżemy, upewnij się, że dysponuje odpowiednimi słoikami, w których zamkniesz smaki lata. Fot. 123RF/Picsel Wybór odpowiedniego słoika na przetwory jest  bardzo ważny, gdyż to od niego zależy trwałość naszych ulubionych weków. Jeśli przełożymy je do uszkodzonych lub zanieczyszczonych słoików, przetwory mogą bardzo szybko spleśnieć. Warto więc poświęcić kilka chwil i zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego naczynia. Jeszcze do niedawna najbardziej...

  • 5 sprawdzonych metod na to, jak wzmocnić serce

    .... Ogranicz tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych - olej rzepakowy, oliwa. Wskazane są tłuste ryby i orzechy. Zrezygnuj z dań smażonych. Wybierz gotowanie na parze czy duszenie. 2. Dzika róża i babka płesznik  Dzika róża to skarbnica witaminy C,  a ona wpływa na podniesienie dobrej frakcji cholesterolu, reguluje ciśnienie i zapobiega chorobie niedokrwiennej serca. Przygotuj konfiturę - wrzuć do...

  • Właśnie teraz w sklepach i na targowiskach możemy kupić najsmaczniejsze, pachnące słońcem pomidory. Warto zachować ten smak na dłużej, przygotowując z nich różnego rodzaju przetwory. Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo szybko okazało się, że niepozorne pomidory mogą nawet uratować...

  • Naturalne recepty na odporność

    ...otrzymanego soku dodaj równą ilość cukru, wymieszaj, rozlej do butelek i wypasteryzuj. Pij dwa, trzy razy dziennie po jednej, do dwóch łyżek.  Dzika róża – bogactwo witaminy C. W jej owocach znajduje...

  • Przełom maja i czerwca pachnie dziką różą. Warto wybrać się na poszukiwanie tych pięknych kwiatów, aby później przygotować z nich wyborne przetwory. Fot. 123RF/Picsel Kwiaty dzikiej róży najlepiej zbierać na przełomie wiosny i lata (maj-czerwiec), kiedy są świeże i pełne wartościowych substancji. Zebrane kwiaty należy rozłożyć w zacienionym, przewiewnym miejscu, żeby wyschły. Ważne, aby nie suszyć ich na słońcu - tracą wtedy kolor i właściwości. Właściwości dzikiej róży Według naukowców,...