• Informacje na temat:

    sloik zupy

Przepisy na temat: sloik zupy
  • Sprawdzone sposoby na zupy

    Rady doświadczonych gospodyń domowych.

  • Prawda i mity o daniach w słoikach

    Wiele mam kupuje dzieciom gotowe obiadki, zupy i deserki, bo uważają, że dzięki temu maluszkom nie zabraknie w diecie ważnych składników. Czy mają rację? Sprawdź sama! Bierzemy pod lupę jedzenie w słoiczkach...

  • Krem ze szparagów

    Delikatny smak zupy szparagowej zachwyci gości i domowników - nie sposób mu się oprzeć.

  • Jedz kiszone

    .... Przydadzą się, gdy zabraknie na straganach świeżych warzyw i owoców. Można wykorzystać je także jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej. 

  • Zdrowa kostka

    Kostki rosołowe dodajemy zwykle, by poprawić smak zupy. Tymczasem wystarczą 2-3 łyżeczki proponowanej przez nas pasty, aby osiągnąć to samo w zdrowy sposób. Weź 0,5 kg marchwi, dużego selera, pora, 5 korzeni pietruszki, szklankę pomidorów bez skórki i pestek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki soli morskiej, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 3 liście laurowe, 15 ziaren ziela angielskiego, kilka suszonych...

  • Najlepsze kiszone

    .... Przydadzą się, gdy zabraknie na straganach świeżych warzyw i owoców. Można wykorzystać je także jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej.  

  • Dla niejadka

    ...na straganach świeżych warzyw i owoców. Można wykorzystać je także jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej.   

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...zwarzy, jeśli dolejesz ją do gorącej zupy. Dlatego zanim zabierzesz się za zabielanie, posól ją i dodaj do niej kilka łyżek ciepłej zupy, dokładnie wymieszaj i dopiero dolej do całości. I pamiętaj, że...

  • Kuchenne abc na listopad

    ...garni. Klasyczny to natka, tymianek i liście laurowe. Zioła składa się w pęczek, związuje i wrzuca do zupy, sosu lub gulaszu. Taki bukiet z łatwością można później wyjąć i wyrzucić. Buraczki na zupę...

  • Kiszonki na każdą okazję

    ..., oczyszczają organizm. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego pomagają w syntetyzowaniu witaminy K i witamin z grupy B. Można wykorzystać je także jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej. Pokrojone...

Artykuły na temat: sloik zupy
  • I to lenia giganta. Wstałam jak zwykle, zrobiłam kawę, włożyłam dwa słoiki ogórków, przygotowałam gar zupy na dwa dni, odwiedziłam koleżankę i... zapadłam...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ...się smakiem np. zupy krem z tego warzywa.  - Najwygodniej przygotować puree z dyni, przełożyć do silikonowych foremek, a po zamrożeniu przesypać dyniowe "babeczki" do woreczka strunowego - instruuje(...) wypija albo dodaje do zupy. Co więcej, ciekawe efekty - jak zapewnia Bareła - można uzyskać kisząc także inne jesienne warzywa, np. brokuły, kalafiora czy brukselkę.  - Jeśli macie wyciskarkę wolnoobrotową...

  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Ogórki kiszone - wzmacniają i odchudzają

    Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Jeśli jeszcze nie robiłeś kiszonych ogórków, pora się za to zabrać. Kiszenie ogórków nie jest zbyt skomplikowane i każdy może się tego nauczyć. Warto je mieć w domu, bo to świetna baza surówek, zupy ogórkowej i zdrowa przekąska.

  • Kurki mają wiele zastosowań

    Pieprznik jadalny, czyli kurka, nigdy nie jest robaczywa i łatwo się ją zbiera. Z kurek robię zupy, sosy do makaronu, słone tarty i tartaletki, dodaję je do duszonych mięs, zapiekanek i jajecznicy. Jak przygotować?

  • Kwaśne i pyszne

    Te zupy, nie mają sobie równych, a już szczególnie te kwaśne. ​

  • Wiosenne oczyszczanie wątroby

    ...do sałatek. Jedz z kanapką albo wrzuć do zupy. Ważne! W sklepie kupisz też gotowe do spożycia kiełki. Pamiętaj o wpisaniu ich na listę zakupów.

  • Ogórki po przeróbce

    ...wydzielania kwasów żołądkowych, a tym samym pobudzają apetyt. Można wykorzystać ogórki jako składnik surówek czy podstawę zupy. Warto pamiętać, że kiszonki zawierają niestety dużo soli, dlatego...

  • Przecieramy pomidory

    ...tego celu tłuczek do ziemniaków albo dużą, drewnianą łyżkę. Przecier rozlej do słoików i pasteryzuj przez 15 minut. Możesz go użyć do zupy lub do keczupu. Zobacz  także:  

  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    ...w occie. Jest to dobry i szybki sposób konserwacji jedzenia. Zupy i bigos również przetrwają w zamrażarce bez uszczerbku. Ale można je także pasteryzować. W tym celu trzeba je przełożyć do wyparzonych...