• Informacje na temat:

    słodki sos do dziczyzny

Przepisy na temat: słodki sos do dziczyzny
  • Smaki Litwy

    ...i grzyby. Nad morzem jada się świeże ryby morskie, a jeziora i rzeki obfitują w ryby słodkowodne. Nietrudno jest też o smaczne ryby wędzone. Lasy dostarczają dziczyzny, grzybów i owoców, a pola ziół(...), w zależności od regionu mogą być podawane np. z sosem grzybowym czy żmudzkim kastinysem. Kindziuk, to bardzo twarda, dojrzewająca kiełbasa o charakterystycznym kwaskowym smaku zwana na Litwie kindzukas lub...

  • Szczypta smaku

    ...kompotów, pierników, słodkich potraw z ryżu, dań kuchni indyjskiej. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie, dlatego warto go stosować w niektórych daniach dla szkrabów. • Cynamon - To jedna(...) potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek. Sprawia, że desery są nie tylko smaczniejsze, ale także lżej strawne. Jest polecany m.in...

  • Pasztety

    ...najdelikatniejszych śmietanowych czy koperkowych sosów, poprzez mocniejsze chrzanowe, serowe i pieprzowe, a kończąc na słodkich sosach majonezowych. W staropolskiej kuchni, jako dodatek do pasztetów(...) z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa lub/i podrobów drobiowych, z dziczyzny, wieprzowiny, rzadziej wołowiny. Jednak pasztety są nie tylko mięsne, ale także rybne, warzywne, grzybowe, a nawet...

  • Bo życie musi mieć smak

    ...przypominający pieprz i piękny korzenny zapach. Dodaje się go do mięs, sałatek, sosów, zup, ziemniaków i dziczyzny. Doskonale pasuje do roślin strączkowych, ryb, grzybów, a także wielu marynat. Jest(...) komponuje się z różnymi włoskimi potrawami, dlatego często dodawana jest do pizzy, omletów, sosów do makaronu i sałatek. Poprawia smak warzyw, mięs, serów, ryb i owoców morza. Doskonale sprawdza się także...

  • Szwajcarskie smaki

    ...sosie. Maluns jest prostym daniem z ziemniaków, mąki i masła usmażonych na patelni i podawanych z serem i musem jabłkowym. Na deser należy obowiązkowo zamówić tort orzechowy - kruche ciasto z nadzieniem ze śmietany i orzechów włoskich (które zresztą tutaj nie rosną). Kraina pysznego chleba Z Zurychu pochodzi siekana cielęcina duszona z pieczarkami, cebulą, w sosie śmietanowym. W Ticino dominuje...

  • Kuchnia chorwacka

    ...), pljeskavica ( kotlet mielony z trzech rodzajów mięsa ). Nie mniejszy jest wybór potraw rybnych, w wielu restauracjach można zjeść brodet - kilka gatunków ryb w sosie, riba sa žara - rybę z grilla ( zazwyczaj(...) z podrobów jagnięcych nadzianych w jelito i upieczone na grillu, a jedynie na Visie dostaniemy pizze z sardelami. Tereny położone przy źródłach wody słodkiej znane są z egzotycznych dań z żab i raków...

Artykuły na temat: słodki sos do dziczyzny
  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    Podpowiadamy, jak go dobrać i czym przyprawić, by pasował do mięs, warzyw, marynat oraz sosów.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • ... wolowina po raz pierwszy ...

    ...powstalego sosu dodajemy slodka smietane z lyzka maki i powstaje rewelacyjny w smaku sos. A teraz reszta ... u mnie do takiej pieczeni, jak i do zajaca podawala babcia makaron " kolanka " ... nie(...) ... solimy i pieprzymy mozna dac troszke cukru, calosc zaprawiamy znowu smietana z maka ... zasmazamy i podajemy na cieplo do makaronu i wolowiny pokrojonej w plastry i zalanej solidnie pysznym sosem...

  • Zdradź nam swój sekret na udaną drożdżową babkę i wygraj jedną z ośmiu fantastycznych książek Mistrza Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" Święta wielkanocne już tuż, tuż... Niebawem na naszych stołach zagoszczą kolorowe mazurki, serniki i babki. Jeśli masz sprawdzone triki, dzięki którym drożdżowa babka zawsze idealnie wyrasta i doskonale smakuje, podziel się nimi za pomocą formularza konkursowego, a być może, to właśnie do Ciebie trafi książką Mistrza Pawła Małeckiego.   Konkurs zakończony....

  • Jaglane oczyszczanie

    ...: orzechy ziemne i makadamii, masło orzechowe; warzywa: ziemniaki, warzywa w formie piure, świeżą paprykę; oleje i tłuszcze: masło, margarynę, majonez, oleje rafinowane; napoje: słodkie gazowane, alkohol, kawę, napoje smakowe i z kofeiną; cukry: biały, brązowy i inne; dodatki: keczup, sos sojowy. Przykładowe dania Oto przepisy opracowane przez autora kuracji, Marka Zarembę. Sama możesz zdecydować...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Modne, ale czy na pewno zdrowe?

    .... Owoce tylko mało słodkie. Unikamy: produktów zbożowych, nabiału, cukru, roślin strączkowych, słodkich owoców (np.: bananów, czereśni, śliwek i winogron), wysokoskrobiowych warzyw (np.: marchwi(...) twardo i smażonej wątróbki drobiowej z natką pietruszki, do tego słupki ogórka i łodygi selera naciowego. Obiad: Grillowane szaszłyki z piersi kurczaka, zielona sałata z rzodkiewkami, z sosem...

  • Przepis Magdaleny na surowe ciasto jest znakomity. Koniecznie wypróbujcie tę propozycję. Ciasto250 g mąki pszennej220 g brązowego cukru½ łyżeczki soli200 g masła2 łyżki mleka Dodatki200 g solonych orzeszków ziemnych1 duża pomarańcza100 g gorzkiej czekolady300 g białej czekolady200 ml śmietany 30%różowy barwnik spożywczymasy cukrowe: biała, niebieska, zielona, różowa, czarna CiastoPiekarnik rozgrzać do 175°C. Mąkę rozsypać na blaszce i wstawić do piekarnika na 5 minut. Do miski wsypać cukier,...