• Informacje na temat:

    słodka przyprawa do zupy

Przepisy na temat: słodka przyprawa do zupy
  • Radosna wege twórczość - przyprawa robi różnicę

    ...znajdziemy w kuchni np. gotowaną fasolę (może być z puszki), to wystarczy dołożyć do niej różne zioła, jak kumin, kurkuma, słodka lub wędzona papryka, sól himalajska czy majeranek, żeby otrzymać(...), jak gulasz, dhal lub curry, ewentualnie zalać wodą i podać jako krem lub dodatek do zupy minestrone - podaje kolejne przykłady. Gubała przekonuje też, że wyobraźnię pobudza właśnie baza dania. Jej...

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    ...z ciecierzycy.  - Tak, jest to danie śniadaniowe. Ciecierzyca i pasta harissa są stałymi elementami w prawie każdym przepisie lablabi, ale dostosowanie tej prostej, rozgrzewającej duszę zupy zależy...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Zaskakująco pyszne połączenie smaków

    Aromatyczna, rozgrzewająca miseczka kremowej zupy to idealny pomysł na zdrowy lunch czy lekką kolację.

  • Domowa przyprawa do kurczaka

  • Zupa - jednogarnkowy superfood

    Zupy to doskonały sposób, aby w jednym naczyniu zamknąć zbawienne właściwości warzyw i przypraw. To również najmniej wymagające danie, które z powodzeniem można określić mianem obiadowego superfood. Wielką fanką zup jest dietetyk Amy Rains.

  • Szybkie do zrobienia a dodają zupie wyjątkowy smak

  • Barszcz zabielany z ziemniakami i jajkiem

    Nie znam zupy bardziej uniwersalnej niż barszcz. Może być podawany solo, z krokietami, albo dużą, białą fasolą nazywaną Jasiem. W naszym przepisie występuje z jajkiem i ziemniakami.

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

Artykuły na temat: słodka przyprawa do zupy
  • Pyszne zupy na rozgrzewkę

    .... Oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Rozprowadź 3 łyżkami zupy i wlej do garnka. Dodaj roztarty ząbek czosnku. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotową zupę rozlej do kokilek. Udekoruj(...) zupy), sól, pieprz, listek laurowy, 2 kostki bulionu grzybowego, 1/2 szklanki kaszy perłowej, 30 dag ziemniaków, 7 średnich suszonych grzybów, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka mąki, kilka...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Pyszne zupy dyniowe

    Z łagodnej w smaku dyni przyrządzisznie tylko delikatne i słodkie zupy. Dyniowa jest pyszna także na ostro.

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Dopraw zupę i zmiksuj

    Zupy kremy są delikatne i aromatyczne. Idealne na wiosenny obiad!

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Prawdziwa rewolucja  w Twojej kuchni. Nowe Krajanki WINIARY!

    Polacy kochają zupy, to pewne! Jedzą je przez cały rok – sycące i rozgrzewające jesienią i zimą, a latem te orzeźwiające. Przyrządzenie zupy wymaga jednak dużej ilości czasu i energii, które trzeba włożyć w przygotowanie potrzebnych składników. A gdyby można było ugotować pyszną zupę z kawałkami warzyw bez konieczności żmudnego obierania i ścierania ogórków czy buraków? Teraz takie rozwiązanie...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Jak nie przytyć jesienią? Oto pięć sprawdzonych sposobów

    ...ciepłych posiłków. W ramach pożywnego śniadania zamiast kanapki lepiej rozgrzeje nas sycące musli z gorącym mlekiem. O tej porze roku najlepiej sprawdzą się gęste i pikantne potrawy np. sycące zupy, które nie tuczą, a dodatkowo posiadają właściwości rozgrzewające. Dania z takimi przyprawami jak papryka, chili, pieprz, imbir i kurkuma, które zawierają kapsaicynę, pobudzają trawienie i powodują wzrost...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...