• Informacje na temat:

    śliwki z dodatkiem octu

Przepisy na temat: śliwki z dodatkiem octu
  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    W kuchni każda pora roku smakuje inaczej. Wczesną jesienią, kiedy największymi smakołykami ogrodu są śliwki i gruszki, możemy w nich odnaleźć prawdziwe błogosławieństwo dla naszego zdrowia. Wykorzystaj je dla swojego dziecka!

  • Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

    Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich – to tylko kilka z wielu inspiracji, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i pełne magicznej atmosfery.

  • Marynaty i pikle z warzyw i owoców

    ...laurowym, po kilka ziarenek ziela i pieprzu oraz kawałek kopru.  2. Z wody, oleju, octu, cukru i soli ugotuj marynatę. Od razu zalej nią warzywa w słoikach. Mocno je zakręć. Pikle pasteryzuj we wrzątku(...) przygotowaną marynatą. Mocno zakręć. Ustaw na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. Pasteryzuj 20 minut. Wyjmij, wystudź. Korzenne śliwki Sposób przygotowania: 1. Śliwki umyj...

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ...wymieszaj. Podawaj z gorącymi plackami. Dodatkiem może też być gęsty jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku lub kilka łyżek gęstej śmietany. Posyp szczypiorem. Schab ze śliwkami i rodzynkami Sposób przygotowania 1. Wymieszaj olej z solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, przyprawą do wieprzowiny, zielem, listkami. Natrzyj schab. Chłodź przez noc. Śliwki i rodzynki zaparz...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...o twardej skórce (np. agrest, morele, śliwki), ponakłuwaj je wyparzoną wykałaczką lub lekko obgotuj - szybciej się rozpadną. Aby jasne owoce i warzywa nie ciemniały w słoikach, warto je zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku na minutę (możesz dodać łyżeczkę octu lub soku z cytryny). Owoce do nalewek muszą być bardzo dojrzałe. Będą miały jeszcze lepszy smak, gdy przed zalaniem alkoholem lekko je...

  • Barszcze wigilijne dla całej rodziny

    ..., fasolową wkładką czy obfitym dodatkiem warzyw będzie ciekawym urozmaiceniem tradycji. Barszczyk z fasolą 1. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy drobno. Wrzucamy do garnka z pokrojonym(...) i odstawiamy na całą noc. 4. Nazajutrz przecedzamy barszcz (warzywa możemy wykorzystać do świątecznej sałatki), wyjmujemy suszone śliwki, ścieramy je na małych oczkach tarki i dodajemy do barszczu...

  • Smak późnego lata

    Spoglądając w kalendarz sezonowy, polskich owoców, latem w kuchni pojawiają się takie smakołyki, jak: agrest, czereśnie, maliny, porzeczki, późne jabłka czy śliwki. Każdy z wyżej wymienionych owoców(...). Jak śliwka nie tylko w kompot Śliwki (łac. prunus) są źródłem zdrowych cukrów, kwasów organicznych, soli mineralnych, witaminy A i E, witamin z grupy B, a także witaminy C, potasu, błonnika...

  • Odwrócone korzenne ciasto śliwkowe

    ..., z nasion, ryżowego...) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka octu jabłkowego Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 2. Nasmaruj dno tortownicy o średnicy 18 centymetrów połową łyżki(...) dnem talerz i odwróć całość do góry nogami, tak by śliwki znalazły się na wierzchu. Podawaj. Przepis pochodzi z książki Sarah Britten "My New Roots"

  • Smaczne potrawy obiadowe

    ...30 minut w temp. 200°C. Przekręć kaczkę, piecz 15 minut.  2. Posiekaną cebulę zeszklij, dodaj pokrojone jabłka, śliwki i żurawinę. Smaż 10 minut, mieszając. Przełóż do środka podpieczonej kaczki(...) z dodatkiem cukru i ciepłej wody. Dodaj do mąki i zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę. Przecier pomidorowy przypraw i zagotuj. Pieczarki posiekaj, zrumień. Ciasto rozwałkuj, posmaruj sosem pomidorowym...

  • Błyskawiczne szaszłyki

    ..., malutkie ziemniaki lepiej obgotować przez 2–3 min. Owoce: morele, gruszki i śliwki węgierki pasują do drobiu i wieprzowiny, jabłka i świeży ananas do wątróbki, a cytryna do ryb. Zioła: Dodają(...), że świetnym dodatkiem do szaszłyków są dipy ziołowe. Lubczyk, pietruszkę lub miętę posiekaj i wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym.

Artykuły na temat: śliwki z dodatkiem octu
  • Zdrowe i oryginalne dodatki do obiadów

    ...uprzednio namoczone suszone śliwki i gruszkę pociętą w słupki. Nie wszyscy wiedzą, że dynię można również jeść na surowo. Odkrój skórkę, usuń pestki i zetrzyj miąższ na tarce o grubych oczkach. Zasyp solą(...) pomarańczowym dressingiem. Zmieszaj sok wyciśnięty z pomarańczy z 2 łyżkami oliwy i łyżeczką octu balsamicznego. 7/2016 Na Żywo...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    W kuchni każda pora roku smakuje inaczej. Wczesną jesienią, kiedy największymi smakołykami ogrodu są śliwki i gruszki, możemy w nich odnaleźć prawdziwe błogosławieństwo dla naszego zdrowia.

  • Kto by pomyślał, że z dodatkiem szlachetnego trunku jakim jest whisky, można przygotować wiele fantastycznych dań. Zobaczcie zwycięskie przepisy i wypróbujcie je w najbliższym czasie, warto. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas przepisy. Musimy przyznać, że zainspirowaliście nas swoimi pomysłami. Jak się okazuje whisky pasuje nie tylko do mięs, ale także do sosów, ryb i deserów. Mamy zaszczyt przedstawiać zwycięzców. Zaproszenia na 3 edycję festiwalu „Whisky Live Warsaw 2016"...

  • Pseudoalergie: Alergie nietypowe

    ...salicylany, konieczna jest eliminacja produktów o ich wysokiej zawartości: produkty na bazie octu i konserwowe, produkty suszone (daktyle, morele, śliwki, rodzynki), owoce (porzeczki, maliny, borówki(...) (czekolada, marcepan, nugat), niektóre owoce (truskawki, maliny, jagody, śliwki, cytrusy, banany, ananasy, awokado, czereśnie), grzyby, czerwone mięso i wysokoprzetworzone wędliny, konserwy, podroby...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Mięsa z suszonymi owocami

    Śliwki, rodzynki i morele stanowią zarówno doskonałą samodzielną przekąskę, jak i wspaniały dodatek do dań.

  • Prześlij nam przepis i wygraj jedno z pięciu podwójnych zaproszeń na 3. edycję Festiwalu "Whisky Live Warsaw 2016". Lubisz eksperymentować w kuchni i łączyć z pozoru niepasujące do siebie składniki? Jeśli opowiedziałeś twierdząco, oznacza to, że zjawisko tzw. food paringu nie jest ci obce. Zaproponuj nam przepis, do przygotowania którego użyjesz whisky. Może być to deser, przystawka lub danie główne, ograniczeniem jest tylko twoja wyobraźnia. Za pomocą poniższego formularza prześlij swój...

  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...postaw do góry dnem, na zakrętce. Ogórki na sałatkę Potrzebujesz: dwa kilogramy ogórków gruntowych i dwie cebule, a do zalewy litr wody, 1/3 szklanki octu winnego, łyżkę soli, pięć łyżek miodu(...) się również "kuzyni" ogórka: cukinia, patison oraz kabaczek.  Śliwki pełne zalet Jeśli chcesz ustrzec się przed nowotworami i chorobami układu krążenia, zrób sobie powidła ze śliwek węgierek. Nie...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...