• Informacje na temat:

    śliwki węgierki w occie

Przepisy na temat: śliwki węgierki w occie
  • Chutney z węgierek z chili

    Węgierki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.

  • Błyskawiczne szaszłyki

    ..., malutkie ziemniaki lepiej obgotować przez 2–3 min. Owoce: morele, gruszki i śliwki węgierki pasują do drobiu i wieprzowiny, jabłka i świeży ananas do wątróbki, a cytryna do ryb. Zioła: Dodają...

Artykuły na temat: śliwki węgierki w occie
  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...się również "kuzyni" ogórka: cukinia, patison oraz kabaczek.  Śliwki pełne zalet Jeśli chcesz ustrzec się przed nowotworami i chorobami układu krążenia, zrób sobie powidła ze śliwek węgierek. Nie(...) do dużego garnka o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając drewnianą, wyparzoną wcześniej łyżką.  Gdy śliwki puszczą sok, zdejmij pokrywkę i odparuj je...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Szczupła i zdrowa dzięki diecie smart food

    ...surowo. Drobno posiekaną i skropioną cytryną (kwaśny smak ułatwia przyswajanie antocyjanów). Podobnie działają inne ciemne warzywa i owoce, np.: wiśnie, bakłażany, sałata radicchio, śliwki węgierki...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Goście, goście!

    Rozmrożone lub świeże śliwki przetnij na połówki, usuń pestki, wrzuć owoce do garnka i duś z cukrem i octem winnym. Kiedy cały płyn odparuje, miksuj je do uzyskania jednolitej konsystencji...

  • Jaki wpływ wywarł ocet na elity Rzymu? Czym jest ocet czterech (siedmiu) złodziei? Dlaczego stosować go można jako środek odkażający? Jakie działanie ma masaż octowy? Czy wiesz, że ocet jabłkowy dodaje energii, poprawia formę i utrzymuje w zdrowiu? Od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej - o wszechstronnych zastosowaniach: poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, krwiotwórczo, pomaga schudnąć - zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii, poprawia kondycję jelit. Naucz się...

  • Ciasta ze śliwkami

    Przetwory i spółka Węgierki do knedli Do nadziewania knedli i do ciast najlepiej nadają się węgierki. Renklody i ulena to śliwki deserowe, ale dobre są też na kompot. Cierpkie mirabelki nie znajdują wielu amatorów. Genialne są za to na konfiturę. Długo smażone, zachowują swój piękny kolor, ale nade wszystko ujmujący aromat. Śliwki w occie Przygotować zalewę: zagotować 0,75 l wody z 0,5

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    ...g śmietany kremówki 30% 2 szczypty cynamonu 200 g drobnego cukru 6 żółtek skórka starta z 1 cytryny 300 g migdałów śliwki węgierki, po 4 na osobę cukier brązowy sok z dwóch pomarańczy kawałek(...) przełożyć lody z zamrażarki do lodówki na kilka minut, żeby trochę zmiękły. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić, usunąć pestki. Włożyć na rozgrzaną patelnię z grubym dnem, posypać cukrem, lekko...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...