• Informacje na temat:

    śliwki w zalewie

Przepisy na temat: śliwki w zalewie
  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Marynaty i pikle z warzyw i owoców

    ...jedną połówkę). 2. Wodę zagotuj z cukrem, octem, gałką muszkatołową, imbirem, cynamonem, skórką i sokiem z cytryny. Do wrzącej zalewy włóż połówki gruszek.  3. Owoce w zalewie gotuj ok. 15 minut(...) przygotowaną marynatą. Mocno zakręć. Ustaw na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. Pasteryzuj 20 minut. Wyjmij, wystudź. Korzenne śliwki Sposób przygotowania: 1. Śliwki umyj...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...o twardej skórce (np. agrest, morele, śliwki), ponakłuwaj je wyparzoną wykałaczką lub lekko obgotuj - szybciej się rozpadną. Aby jasne owoce i warzywa nie ciemniały w słoikach, warto je zblanszować, czyli(...) w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Marynować można wszystkie warzywa, a także owoce pestkowe i jagodowe. Tak przygotowane przetwory są bardzo trwałe, ale pamiętaj, że ocet szkodzi zdrowiu...

Artykuły na temat: śliwki w zalewie
  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...się również "kuzyni" ogórka: cukinia, patison oraz kabaczek.  Śliwki pełne zalet Jeśli chcesz ustrzec się przed nowotworami i chorobami układu krążenia, zrób sobie powidła ze śliwek węgierek. Nie(...) do dużego garnka o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając drewnianą, wyparzoną wcześniej łyżką.  Gdy śliwki puszczą sok, zdejmij pokrywkę i odparuj je...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Kochasz weekendowe wypady na działkę?

    ...lub porzeczek. Do lodówki możesz wrzucić też zebrane wcześniej czereśnie, winogrona, wiśnie lub śliwki, jak również warzywa korzeniowe (marchew lub pietruszkę warto wcześniej pokroić na mniejsze(...) wyborne nalewki lub warzywa w zalewie octowej, które zimą będą smakowały jeszcze lepiej. Przygotowane w ten sposób buraki, grzyby lub ogórki będziesz mogła wykorzystywać na mnóstwo sposobów. Nie...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ..., śliwki), ponakłuwaj je wyparzoną wykałaczką lub lekko obgotuj - szybciej się rozpadną. Aby jasne owoce i warzywa nie ciemniały w słoikach, warto je zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku na minutę(...) przykład włoszczyznę. Sól pochłania zawartą w niej wodę, unieszkodliwiając drobnoustroje. Inną metodą jest marynowanie w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Marynować można wszystkie warzywa, a także...

  • Jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków je w pracy posiłek. Joanna Koroniewska zapytała pracowników biura w Warszawie, co jedzą w czasie pracy. Od specjalistów dowiemy się też, co należy jeść na drugie śniadanie. Joanna Koroniewska zapytała o to, co powinniśmy jeść w pracy. Jeśli jemy coś w pracy, to najczęściej jest to drugie śniadanie. Aktorka Joanna Koroniewska zapytała pracowników jednego z warszawskich biurowców o ich drugie śniadania. Oto, co znalazła na ich biurkach: - kanapkę z...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...alternatywa dla porannego posiłku, zwłaszcza po sutej kolacji. Mój ulubiony koktajl o tej porze roku to Zimowe rozgrzanie. Potrzebne składniki: 4 suszone śliwki, 2 suszone morele, garść suszonych jabłek(...) goździki i miksuję. Suszone śliwki poprawiają trawienie, a dzięki dużej zawartości witamin z grupy B i magnezu - również humor! 4. Świętuj nie dłużej niż trzy dni. Boże Narodzenie za stołem często...

  • Sałatki ogórkowe są smaczne i zaskakująco proste w przygotowaniu. Zrób je właśnie teraz, aby cieszyć się smakiem sezonowych warzyw nawet zimą. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jednej szklance ogórków mieści się aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która...

  • Za co tak lubimy węgierki

    ...produkty przemiany materii. W Azji ze śliwek kiszonych w słonej zalewie przyrządza się specyfik zwany umebosi. Jest to ponoć niezastąpiony lek na zaburzenia przewodu pokarmowego. Dieta bogata w śliwki(...) ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby dobrze wyrosło. 2. Śliwki dokładnie umyj, osusz, każdą przekrój i wyjmij pestkę. Do miseczki włóż masę makową, wbij jajko...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może stąd wzięła się jedyna, potwierdzona przez...