• Informacje na temat:

    śliwki w spirytusie

Przepisy na temat: śliwki w spirytusie
  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    Jakie śliwki? Powidła możesz usmażyć właściwie ze wszystkich rodzajów ciemnych śliwek, ale najlepiej udają się ze śliwek węgierek. By osiągnąć najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne powidła, wybieraj owoce dojrzałe, ze skórką lekko pomarszczoną przy ogonku. Takie śliwki są najsłodsze, dzięki czemu nie trzeba już dodawać cukru do powideł. Przygotowanie owoców Owoce przebierz, odrzuć...

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    ...g: żurawina, figi, morele, śliwki, daktyle, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy, orzechy włoskie Bakalie pokroić na mniejsze kawałki, moczyć w gorącej wodzie 30 minut. Utrzeć margarynę z cukrem...

  • Jeśli robicie nalewki (np. ze śliwek, z wiśni, winogron) i zostaną Wam owoce to proponuję zrobić z nich pyszne i bardzo alkoholowe czekoladki. Roboty 5 minut a efekt naprawdę fajny. I nic się nie zmarnuje ;)

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    ...kokosowych. Podaj na sałacie lodowej. 3. Barszcz miodowy 1 kg buraków ugotuj w łupinach. Obierz, grubo zetrzyj. Zalej litrem wody i powoli zagotuj. Ugotuj też namoczone suszone śliwki (ok. 200 g). Wywar...

  • Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do kompotów, bigosów, sosów...

  • Owocowe nalewki – leczą i są pyszne

    ...: od doby aż po rok! Wszystko zależy od rodzaju owoców - śliwki maceruje się krócej niż np. pigwę, bo się rozpadną. Maceracja lepiej przebiega w cieple. Drugi etap to maturacja, czyli dojrzewanie...

  • Kiszone śliwki wart zrobić choćby tylko dla poznania nowego, nieznanego smaku. A w dodatku każdy naturalny ferment jest bardzo zdrowy – zachęcam więc, by dla urozmaicenia przygotować kiszone śliwki.

  • Gruszki faszerowane śliwkami

    Składniki: - 75 dkg gruszek, - 25 dkg śliwek, - 50 dkg cukru, - 1 szklanka spirytusu, - 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego, - sok z cytryny Przygotowanie: Gruszki i śliwki umyć, przekroić na połówki. Ze śliwek usunąć pestki. Gruszki obrać, wykroić z nich gniazda nasienne, nadziać połówkami śliwek i skropić sokiem z cytryny. Z cukru i 3/4 szklanki wody ugotować syrop, do gorącego...

  • Mój szybki, prosty i efektowny sposób na " COŚ SŁODKIEGO ". Gdy przychodzisz z pracy czy szkoły i pragniesz coś ciepłego i słodkiego a nie masz ochoty i siły na żmudne przygotowania, albo za 20 minut wpadną goście. W takich chwilach proponuję przygotować te śliczne bułeczki.

Artykuły na temat: śliwki w spirytusie
  • Nalewka ze śliwek węgierek

    Sposób przygotowania: 1. Śliwki umyj i wydryluj. Przełóż do słoja albo do gąsiora z szeroką szyjką, dodaj przyprawy i zalej alkoholem. Nastaw możesz osłodzić, ale jeśli bierzesz słodkie węgierki, nie jest to konieczne.  2. Zamknij szczelnie i odstaw w ciepłe i nasłonecznione miejsce, przynajmniej na rok, a najlepiej na 3-6 lat, gdy wszystkie zanieczyszczenia opadną na dno, a na wierzchu...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Czas na lecznicze mikstury

    Pełnia lata to czas na przygotowanie przetworów, które jesienią i zimą pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia. Aronia i pigwa wyleczą przeziębienie, wiśnie ukołyszą do snu. Bursztyn złagodzi ból głowy i rozgrzeje obolałe stawy, śliwki pomogą przy zaparciach. Sok lub kompot z jagód skutecznie leczy biegunkę i zatrucie pokarmowe.

  • Jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków je w pracy posiłek. Joanna Koroniewska zapytała pracowników biura w Warszawie, co jedzą w czasie pracy. Od specjalistów dowiemy się też, co należy jeść na drugie śniadanie. Joanna Koroniewska zapytała o to, co powinniśmy jeść w pracy. Jeśli jemy coś w pracy, to najczęściej jest to drugie śniadanie. Aktorka Joanna Koroniewska zapytała pracowników jednego z warszawskich biurowców o ich drugie śniadania. Oto, co znalazła na ich biurkach: - kanapkę z...

  • Słoik pełen witamin

    ...szkodliwy kwas parasorbinowy, który jarzębina zawiera. 5. Śliwki na zaparcia Powidła chronią przed rakiem jelita grubego, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, wpływają łagodząco...

  • Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Fot. 123RF/Picsel Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.   Także...

  • Jesień skarbnicą leczniczych roślin

    ...zapalnych. Pomaga też na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Miąższ świeżych owoców, chociaż cierpki, jest ceniony za aromat i smak. Aby śliwki tarniny były nieco słodsze, można je zebrać po przymrozkach...

  • Według statystyk 9 na 10 wypadków zdarza się w domu. Chociaż to może nieco zawyżona liczba, faktem jest, że miejsce, które bywa dla nam symbolem spokoju i bezpieczeństwa, nie zawsze jest nim w istocie. Co robić, aby czuć się bezpiecznie w kuchni i czerpać radość z gotowania? Fot. 123RF/Picsel Mokre noże, niewłaściwe garnki, śliska podłoga? Te niby drobne problemy mogą sprawić, że przygotowywanie posiłków może być nie lada udręką. Jednak przy zachowaniu ostrożności i kilku prostych zasad,...

  • Jedzenie leczy, czyli apteka w twojej kuchni

    ...buraków pieczemy w piekarniku (do miękkości). Obieramy, ucieramy na tarce, dodajemy dwie łyżki oliwy i dwie łyżeczki kminku. Codziennie rano na czczo zjadamy 10 łyżeczek jarzynki. Śliwki Te jesienne(...): A i E. Właśnie dzięki tym składnikom śliwki są polecane kobietom w okresie menopauzy. Udowodniono, że systematyczne jedzenie tych owoców zwiększa gęstość kości. Śliwki wspomagają również leczenie chorób...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...