• Informacje na temat:

    śliwki w sloiki

Przepisy na temat: śliwki w sloiki
  • Kiszone śliwki

    Składniki: 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2-3 łyżki soku z cytryny kilka goździków kilka ziaren pieprzu szczypta mielonego imbiru 2 kg śliwek (np. jędrnych, niezbyt dojrzałych węgierek lub renklod) Przygotowanie: 1. Zagotuj litr wody z solą i cukrem. Wystudź, dodaj sok z cytryny. Goździki i pieprz rozgnieć w moździerzu i połącz z imbirem. Małe śliwki umyj i wydryluj, większe...

  • Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do kompotów, bigosów, sosów...

  • Marmolada ze śliwki, czyli jadalny prezent

    Zamiast tradycyjnego prezentu z okazji świąt możemy podarować bliskim coś jadalnego. Chociażby słoik marmolady ze śliwki. "Jestem przekonany, że jeśli prezent zawiera odrobinę własnego wysiłku, jest dużo cenniejszy" - uważa dziennikarz kulinarny Paweł Loroch...

  • Kiszone śliwki wart zrobić choćby tylko dla poznania nowego, nieznanego smaku. A w dodatku każdy naturalny ferment jest bardzo zdrowy – zachęcam więc, by dla urozmaicenia przygotować kiszone śliwki.

  • Śliwki - domowe powidła krok po kroku

    Jakie śliwki? Powidła możesz usmażyć właściwie ze wszystkich rodzajów ciemnych śliwek, ale najlepiej udają się ze śliwek węgierek. By osiągnąć najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne powidła, wybieraj owoce dojrzałe, ze skórką lekko pomarszczoną przy ogonku. Takie śliwki są najsłodsze, dzięki czemu nie trzeba już dodawać cukru do powideł. Przygotowanie owoców Owoce przebierz, odrzuć...

  • Szybkie i pyszne, uwielbiam takie śliwki do pasztetu (ja jem z sojowym), ale do mięs też świetny dodatek

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Uwielbiane przez moją rodzinę,można dodać je do sałatek lub jako dodatek do obiadu.ładnie się prezentują na stole z ogonkami.

  • Śliwkowe powidła nie potrzebują cukru

    Sezon na śliwki trwa, pora przystąpić do smażenia powideł. Takich prawdziwych, bez polepszaczy i bez dodatków smakowych. Robimy je sami, najlepiej bez dodatku cukru. Najbardziej słodkie węgierki są brzydkie, pomarszczone. Na powidła nadają się idealnie, smakują jak miód.

  • Tak jak wcześniej pisałem, obdarowani szukamy nowych przepisów na zagpspodarowanie śliwek węgierek. Tym razem proponujemy kiszone. Przepis na dwa słoiki o pojemności 0,9 l.

Artykuły na temat: śliwki w sloiki
  • Śliwki w słoiku

    ...i oliwy z oliwek. Takim prostym zabiegiem odżywimy skórę, uszczelnimy naczynia krwionośne i wygładzimy zmarszczki. Śliwki korzystnie wpływają na nastrój - są bogate w witaminy z grupy B. Będą(...). Oprócz bogactwa minerałów, takich jak.: potas, magnez, wapń i żelazo, śliwki szczycą się wyjątkowo pokaźną zawartością błonnika. W popularnym trendzie zdrowego życia i żywienia wielu chciałoby się...

  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...się również "kuzyni" ogórka: cukinia, patison oraz kabaczek.  Śliwki pełne zalet Jeśli chcesz ustrzec się przed nowotworami i chorobami układu krążenia, zrób sobie powidła ze śliwek węgierek. Nie(...) do dużego garnka o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając drewnianą, wyparzoną wcześniej łyżką.  Gdy śliwki puszczą sok, zdejmij pokrywkę i odparuj je...

  • Słoik pełen witamin

    ...szkodliwy kwas parasorbinowy, który jarzębina zawiera. 5. Śliwki na zaparcia Powidła chronią przed rakiem jelita grubego, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, wpływają łagodząco...

  • Wczesna jesień pachnie gruszkami i śliwkami

    W kuchni każda pora roku smakuje inaczej. Wczesną jesienią, kiedy największymi smakołykami ogrodu są śliwki i gruszki, możemy w nich odnaleźć prawdziwe błogosławieństwo dla naszego zdrowia.

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ...- Początek jesieni to okres, kiedy możemy jeszcze cieszyć się pysznymi pomidorami, papryką i aromatyczną świeżą zieleniną. Z czasem na ryneczkach zaczynają królować warzywa korzeniowe, pojawiają się pierwsze polskie śliwki, winogrona i dynie - zauważa Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia smaku" oraz książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento". Wspomnianej dyni...

  • Czas na lecznicze mikstury

    Pełnia lata to czas na przygotowanie przetworów, które jesienią i zimą pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia. Aronia i pigwa wyleczą przeziębienie, wiśnie ukołyszą do snu. Bursztyn złagodzi ból głowy i rozgrzeje obolałe stawy, śliwki pomogą przy zaparciach. Sok lub kompot z jagód skutecznie leczy biegunkę i zatrucie pokarmowe.

  • Kiszonki. Zdrowie zamknięte w słoiku

    Po modzie na rośliny strączkowe i ziarna przychodzi czas na kolejny trend żywieniowy. Kiszenie. I to nie tylko ogórków i kapusty. Coraz częściej przygotowuje się kiszone owoce, truskawki czy śliwki, a nawet jadalne kwiaty. To o tyle zrozumiałe, że kiszenie pozwala na zatrzymanie drogocennych składników letnich owoców i korzystanie z nich zimą.

  • Konfitury sliwkowe

    W niedziele tesciowa przywiozla nam cala skrzynke sliwek, z ich ogrodu. Nie sa to ani mirabelki, ani renklody ani wegierki tylko takie zwykle sliwki, troche...

  • Powidła śliwkowe z estragonem

    Sposób przygotowania: 1. Śliwki umyj, osusz na papierowym ręczniku, podziel na połówki i usuń pestki. Owoce włóż do szerokiego garnka, wlej odrobinę wody i gotuj na małym ogniu, często mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna.  2.Gdy śliwki puszczą sok, odparuj je przez 2 godziny na wolnym ogniu, aż zgęstnieją. Smaż, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.  3. Pod koniec dodaj sok...

  • Powidła czekośliwka

    Sposób przygotowania: 1. Śliwki umyj, osusz. Przekrój na pół, usuń pestki. Owoce wrzuć do wysokiego garnka. Dodaj 3-4 łyżki wody oraz cukier, wymieszaj. Gotuj na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż śliwki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Duś 60-70 min często mieszając. Jeśli wolisz gładką konsystencję owoce możesz rozdrobnić blenderem. Dodaj...