• Informacje na temat:

    sliwki w occie i winie

Przepisy na temat: sliwki w occie i winie
  • Smakowicie zapieczone

    ...ciasto się zezłociło). Gorące skrop gęstym syropem, obsyp płatkami migdałowymi. Podawaj z jogurtem.  Brzoskwinie z kruszonką Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść naczynie żaroodporne.  2. Brzoskwinie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, rozkrój i usuń pestki.  3. Przełóż brzoskwinie do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Na każdej połówce, w zagłębieniu...

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    Juror programu Masterchef, który zasłynął swoim niegramatycznym, ale uroczym "oddaj fartucha"uznał, że oprócz gotowania i oceniania warto podzielić się swoją wiedzą i wydał książkę, w której znajdziemy ponad 130 inspirujących przepisów. Niektóre z nich ujawniamy, abyście mogli wypróbować je już dzisiaj.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

Artykuły na temat: sliwki w occie i winie
  • Jak upiec kaczkę?

    Aromatyczna, dobrze przyprawiona, z lampką czerwonego wina – może stanowić miłą odmianę w twoim menu. Czasem pozwól sobie na coś ekstra.

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Gdzie czają się  salicylany?

    ..., cynamon, goździki, oregano, kurkuma, tymianek, rozmaryn, papryka, koperek, anyżek, gorczyca, kmin rzymski, ziele angielskie, estragon czy pieprz turecki. Są też w rumie, occie, herbacie, winie, migdałach...

  • 7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo. W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także...

  • Pseudoalergie: Alergie nietypowe

    ...), niektóre owoce (kiwi, melony, arbuzy, daktyle, jabłka, morele, brzoskwinie), niektóre przyprawy (cynamon, pieprz, curry, oregano, bazylia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, estragon, kurkuma...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Świąteczna pieczona kaczka, gęś lub wieprzowina zyska na smaku, jeśli zostanie podana z pysznym sosem. Przygotuj go na bazie bakalii, owoców lub ziół.

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Dieta, która złagodzi zgagę

    Nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku, krępujące odbijanie oraz gorzki posmak w ustach to dolegliwości, które zwłaszcza latem potrafią dać się we znaki. Podpowiadamy, jak zmienić swoje menu, by uniknąć kłopotów z trawieniem.

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...