• Informacje na temat:

    śliwki w lekkim occie

Przepisy na temat: śliwki w lekkim occie
  • Wyśmienite dania na każdy dzień tygodnia

    ...około godziny lub ugotuj na parze i ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Grzyby mocz godzinę w zimnej wodzie, gotuj 15 minut w osolonym wrzątku. Śliwki mocz 15 minut. Grzyby i śliwki osącz.  2. Cebulę i czosnek pokrój. Wrzuć na gorący olej, smaż kilka minut. Dodaj grzyby, śliwki, smaż, mieszając. Polej octem, sosem sojowym, posyp solą i pieprzem. Duś kilka minut. Całość dodaj do...

  • Marynaty i pikle z warzyw i owoców

    ...przygotowaną marynatą. Mocno zakręć. Ustaw na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. Pasteryzuj 20 minut. Wyjmij, wystudź. Korzenne śliwki Sposób przygotowania: 1. Śliwki umyj(...) wrzącej wody wlej ocet. Poczekaj, aż zalewa ponownie zawrze. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 4-5 minut (bez przykrycia). Zdejmij z ognia. 3. Śliwki w słoikach zalej gorącą marynatą. Do każdego słoika...

  • Barszcze wigilijne dla całej rodziny

    ...i odstawiamy na całą noc. 4. Nazajutrz przecedzamy barszcz (warzywa możemy wykorzystać do świątecznej sałatki), wyjmujemy suszone śliwki, ścieramy je na małych oczkach tarki i dodajemy do barszczu...

  • Świąteczne gotowanie z rodziną

    Zupa fasolowa ze śliwką Sposób przygotowania 1. Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odcedź. Zalej ją świeżą wodą i ugotuj do miękkości.  2. Śliwki opłucz, pokrój na małe kawałki. Pod koniec gotowania do fasoli dodaj 2-3 spore szczypty soli oraz przygotowane wędzone śliwki.  3. Kiedy ziarenka fasoli będą już miękkie, a śliwki prawie rozgotowane...

  • Potrawy na cały tydzień

    ...poszatkuj, lekko ugnieć, by puściła sok. Marchewkę zetrzyj na tarce, śliwki i gruszki pokrój w paski.  2. Warzywa wymieszaj w misce, dodaj pokrojone w cienkie plastry sery, posyp solą i pieprzem...

  • Smaczne potrawy obiadowe

    ...30 minut w temp. 200°C. Przekręć kaczkę, piecz 15 minut.  2. Posiekaną cebulę zeszklij, dodaj pokrojone jabłka, śliwki i żurawinę. Smaż 10 minut, mieszając. Przełóż do środka podpieczonej kaczki...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...o twardej skórce (np. agrest, morele, śliwki), ponakłuwaj je wyparzoną wykałaczką lub lekko obgotuj - szybciej się rozpadną. Aby jasne owoce i warzywa nie ciemniały w słoikach, warto je zblanszować, czyli(...) z parą ulatniają się związki aromatyczne i susz ma słabszy, nieco zmieniony zapach. Wyjątkiem są suszone grzyby, jabłka, gruszki i śliwki - są bardziej aromatyczne niż świeże. Mrożenie powinno się...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...dokładnie sprawioną, oskubaną, z usuniętymi pęsetą resztkami piór umyć i osuszyć. W środku i wewnątrz natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, zostawić na pół godziny. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, śliwki...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Przygotowanie: Sprawioną gęś zalej zimną wodą i mocz 2-3 godziny. Następnie osusz, natrzyj solą i pieprzem. Umyte śliwki zalej 2-3 łyżkami wina, odstaw na 2 godziny. Jabłka (50 dag) obierz, usuń...

Artykuły na temat: śliwki w lekkim occie
  • Jaglane oczyszczanie

    ...: truskawki, śliwki, sok pomarańczowy; nabiał: jaja, mleko, sery, twaróg; białko zwierzęce: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, kiełbasę, wędlinę, parówki; białko roślinne: produkty sojowe; orzechy i nasiona...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...zaś podawana na słodko, a jej podstawowymi składnikami są bakalie: suszone śliwki, rodzynki, płatki migdałowe, figi , orzechy włoskie oraz daktyle. Smak dopełnia ponadto: starty na tarce piernik...

  • Majówka to niewątpliwie okres ciężkich i tłustych potraw z grilla. Z pewnością nie pomaga to naszej sylwetce, a przecież smacznie nie koniecznie znaczy kalorycznie. Nie przepadasz za mięsem, a dania wolisz w lżejszej formie? Jeżeli należysz do osób, które starają się żyć zdrowo, opowiedz nam jaki jest twój pomysł na lekką majówkę i weź udział w konkursie! Majówka zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią pojawia się sezon grilla, tłustego mięsa i alkoholu. Nie każdy z nas tak wyobraża sobie...

  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    ...z ogórków, dopełnij olejem. Odstaw na 2 dni. Ułóż dekoracyjnie na półmisku. Na słodko Śledzie wymocz, osusz, pokrój. Skrop sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Śliwki pokrój w paseczki. Wymieszaj śledzie, cebulę i śliwki. Lekko skrop olejem. Nałóż do pucharków, oprósz pieprzem, posyp pokruszonymi orzechami.

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Co pomoże na wypryski i plamy?

    ...trzy dojrzałe śliwki lub rozgnieć je widelcem. Dodaj łyżeczkę miodu, po kropli olejku cytrynowego i z drzewa herbacianego. Nałóż na twarz lub na zaczerwienienia na dekolcie i odczekaj 15 minut. Spłucz(...) lub zaczerwienionych oczu (lub ampułkami z solą fizjologiczną), które obkurczają naczynia krwionośne. Namocz gazę w occie jabłkowym i przyciśnij do zmienionych okolic ciała. Możesz też smarować je...

  • Jaki wpływ wywarł ocet na elity Rzymu? Czym jest ocet czterech (siedmiu) złodziei? Dlaczego stosować go można jako środek odkażający? Jakie działanie ma masaż octowy? Czy wiesz, że ocet jabłkowy dodaje energii, poprawia formę i utrzymuje w zdrowiu? Od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej - o wszechstronnych zastosowaniach: poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, krwiotwórczo, pomaga schudnąć - zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii, poprawia kondycję jelit. Naucz się...

  • Dieta dla odporności

    ..., brzoskwinie i śliwki. 2. Warzywa cebulowe jako źródło siarczków organicznych Do warzyw cebulowych zalicza się: cebulę, czosnek, por i szczypiorek. Poza związkami siarkowymi zawierają one także...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...