• Informacje na temat:

    śliwki powidla szybka

Przepisy na temat: śliwki powidla szybka
  • Powidła śliwkowe

    .... Niezależnie od metody przygotowania - efekt jest przepyszny. Metoda I. Szybkie śliwki 1 kg śliwek Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki i opłucz. Przełóż do garnka z grubym dnem i powoli podgrzewaj, często mieszając. Śliwki dość szybko się rozpadną i puszczą sok. Gotuj je na wolnym ogniu przez 1½ godziny i często mieszaj - masa owocowa będzie dość gęsta, bo nie dodajesz cukru ani wody, a więc...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...o twardej skórce (np. agrest, morele, śliwki), ponakłuwaj je wyparzoną wykałaczką lub lekko obgotuj - szybciej się rozpadną. Aby jasne owoce i warzywa nie ciemniały w słoikach, warto je zblanszować, czyli(...) z parą ulatniają się związki aromatyczne i susz ma słabszy, nieco zmieniony zapach. Wyjątkiem są suszone grzyby, jabłka, gruszki i śliwki - są bardziej aromatyczne niż świeże. Mrożenie powinno się...

  • Powidła na chlebku z ziemniakami

    ...(w zależności od wielkości kotła) jednego dnia i kilka godzin wysmażania następnego dnia, aż do momentu zgęstnienia. Jeśli śliwki są smażone z pestkami, to w połowie czasu smażenia masę odcedza się...

  • Coś słodkiego, ze śliwkami...

    Najpyszniejsze owoce sezonu - śliwki - kuszą z każdego owocowego straganu. Można z nich zrobić szybki deser, ni to ciasto, ni to tartę. Naprawdę, bardzo łatwy.

  • Polędwiczki nadziewane śliwkami

    ...piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut. 2. Powidła wymieszać z czerwonym winem. Zagotować. Dołożyć śliwki (mrożone owoce wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku). Ponownie doprowadzić całość do...

  • Migdałowiec z węgierkami i lekką kruszonką

    .... Zawiń je w folię i schładzaj 40 minut. 2. Śliwki umyj, wytrzyj. Wyjmij pestki, miąższ pokrój na cząstki. Przemieszaj je z likierem i cukrem pudrem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Ułóż w foremce(...) na kruszonkę posiekaj, tak by powstały drobne grudki. Na podpieczony spód wyłóż śliwki. Posyp je kruszonką. Tartę piecz jeszcze ok. 20 minut w temperaturze 175ºC. Czas przygotowania: 90 minut...

  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    ...g: żurawina, figi, morele, śliwki, daktyle, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy, orzechy włoskie Bakalie pokroić na mniejsze kawałki, moczyć w gorącej wodzie 30 minut. Utrzeć margarynę z cukrem...

  • Przepisy na lekkie obiadki

    ...w kostkę owoce: 2 brzoskwinie, 2 jabłka, 4 śliwki. Dodaj do potrawy także garść rodzynek sparzonych wrzątkiem. Całość duś, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku. Jeśli chcesz zaserwować(...) obiadek dla smyka będzie gotów w mgnieniu oka. Jeśli jednak masz chęć na eksperymenty, a pod ręką świeże truskawki, poziomki, śliwki czy morele, z nich także szybko zrobisz smaczne i zdrowe nadzienie...

  • Pomysły na lekkie obiadki

    ...: 2 brzoskwinie, 2 jabłka, 4 śliwki. Dodaj do potrawy także garść rodzynek sparzonych wrzątkiem. Całość duś, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku. Jeśli chcesz zaserwować potrawę(...) będzie gotów w mgnieniu oka. Jeśli jednak masz chęć na eksperymenty, a pod ręką świeże truskawki, poziomki, śliwki czy morele, z nich także szybko zrobisz smaczne i zdrowe nadzienie do naleśników...

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    ...: Śliwki osączyć. 4 łyżki soku ze śliwek i sos waniliowy w proszku wymieszać. Pozostały sok zagotować, dodać rozpuszczony sos waniliowy. Gotować ok. 1 minuty mieszając. Dodać śliwki. Płaty ciasta ułożyć na...

Artykuły na temat: śliwki powidla szybka
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ..., śliwki), ponakłuwaj je wyparzoną wykałaczką lub lekko obgotuj - szybciej się rozpadną. Aby jasne owoce i warzywa nie ciemniały w słoikach, warto je zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku na minutę(...) suszone grzyby, jabłka, gruszki i śliwki - są bardziej aromatyczne niż świeże. Mrożenie powinno się odbywać w jak najniższej temperaturze, ponieważ wtedy owoce i warzywa zachowują walory świeżych...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Śliwki na drugie

    Schyłek lata to czas wymarzony na śliwki. Przyciągają kolorem, ale przede wszystkim soczystością i smakiem. Występują w wielu odmianach – jest ich ponad sześć tysięcy! Najpopularniejsza to(...)). Zamarynowane polędwiczki ułóż na grillu, piecz obracając około 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem opiekania na ruszcie ułóż śliwki. Polędwiczki, pokrój w grube plastry, podaj ze śliwkami i pieczywem. Tak...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...alternatywa dla porannego posiłku, zwłaszcza po sutej kolacji. Mój ulubiony koktajl o tej porze roku to Zimowe rozgrzanie. Potrzebne składniki: 4 suszone śliwki, 2 suszone morele, garść suszonych jabłek(...) goździki i miksuję. Suszone śliwki poprawiają trawienie, a dzięki dużej zawartości witamin z grupy B i magnezu - również humor! 4. Świętuj nie dłużej niż trzy dni. Boże Narodzenie za stołem często...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Praktycznie w kuchni

    ...skórek i bardzo szybko dadzą się zagęścić, jeżeli wypestkowane śliwki przepuści się przez maszynkę do mielenia mięsa (tak samo można postępować z mrożonymi owocami). 10. Tłuszcz (olej, oliwa, smalec...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Za co tak lubimy węgierki

    ...ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby dobrze wyrosło. 2. Śliwki dokładnie umyj, osusz, każdą przekrój i wyjmij pestkę. Do miseczki włóż masę makową, wbij jajko(...). Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj i umieść w foremce. Na ciasto wyłóż masę makową, na niej rozłóż śliwki, w środek każdej włóż po jednym obranym migdale. Śliwki posyp kruszonką. Ciasto piecz...

  • To, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani i zapracowani brzmi niemal jak truizm. Niestety, nie zmienia to faktu, że codzienna gonitwa odbija się negatywnie na naszych nawykach żywieniowych. Fot. 123RF/Picsel Jadamy szybko i byle jak. Często w pracy sięgamy po przekąski, by wieczorem pofolgować sobie ciężką i wysokokaloryczna kolacją. Czy naprawdę na porządny obiad możemy pozwolić sobie wyłącznie w weekend?   Przeciwnie! Zapraszamy do cyklu "Obiad w 30 minut". Co tydzień będziemy podsuwać...