• Informacje na temat:

    ślimaki po polsku

Przepisy na temat: ślimaki po polsku
  • Czemu "po polsku"? Ponieważ tradycyjne składniki carbonary zastąpiłam tym, co najłatwiej dostać w osiedlowych sklepikach.

  • Tzatziki po polsku to nic innego jak połączenie zielonego ogórka z naszym polskim, najlepiej domowym, ogórkiem kiszonym. Powiem Wam szczerze, że w tym momencie jest to dla mnie numer jeden jeśli chodzi o dodatki na grilla ;)

  • Ciut odmienna wersja popularnego i pysznego deserku.

  • Wspaniały przepis na polską wersję tagine :P

  • Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń. 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.

  • Pyszne polskie smaki zamknięte w chrupiącym papierze ryżowym.

  • Są to krokiety zrobione na wzór sajgonek, z tą różnicą że zamiast papieru ryżowego używamy usmażonych placków takich jak na krokiety. Farsz zrobiony z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chińskich.

  • proste, dobre, tanie i oryginalne

  • Naszła nas ochota na kapustę kiszoną, bo to akurat bomba witaminowa, a smak

  • Leczo w polskim wydaniu najlepsze.

Artykuły na temat: ślimaki po polsku
  • Gwiazdy polecają wakacje last minute

    ..., żeby zjeść też serwowane tam ślimaki. Warto też iść na targ zwany San Miguel, niedaleko Puerta del Sol i Plaza Mayor - stoją tam stragany z owocami i uliczne bary z pysznym jedzeniem np. krokietami(...) kogoś, kto mówi po polsku. Góry i morze: Landes z jednej strony otaczają Pireneje, a z drugiej po horyzont ciągną się szerokie piaszczyste plaże i lasy sosnowe. Posadzono je jeszcze za czasów...

  • Nie pij wody, nie odkładaj łyżki na stół, jedz wszystko, co dostaniesz - nakazy obowiązujące podczas wieczerzy wigilijnej, od wieków zapewniały ludziom zdrowie i pomyślność. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie kojarzy nam się nie tylko z rodzinną atmosferą i wspólnym spędzaniem czasu, ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem. Przysmaki podawane podczas tej wyjątkowej wieczerzy, jadamy zwykle tylko raz w roku. Nie odkładaj łyżki Pokarmy spożywane w czasie wieczerzy wigilijnej mają...

  • Chiny to kraj smakoszy

    ...), swój specyfik, coś, co można sprzedać jako potrawę regionalną. Przy okazji chętnych do poczytania o kuchni chińskiej po polsku odsyłam do książki Ksawerego Burskiego "Tradycje i sztuka kulinarna Chin(...) ugotowanych ogromnych ślimaków morskich, bardzo ostrych i bardzo specyficznych w smaku. Choć lubię owoce morza, to danie było naprawdę tylko dla profesjonalistów. Jadłem ślimaki posłusznie, jeden za drugim, ale...

  • Gdyby nie rozpoczynający się dzisiaj Restaurant Week, podczas którego można spróbować popisowych menu degustacyjnych wybranych restauracji, wiele by mnie ominęło. Po pierwsze raczej nie wybrałabym się do restauracji hotelowej, po drugie na pewno nie natknęłabym się na zakątek ul. Krzywej w Krakowie. I ciągle żyłabym w przekonaniu, że w tym mieście trudno jest o kuchnię, która szanuje lokalne składniki, ale podaje je na światowym poziomie. Choć w Krakowie jest naprawdę wielu turystów,...

  • ...szalenstwo - apefitif - czerwoe wino, slimaki - przy pierwszym sie troche krzywilam ale zasmakowalam i poszlo. Czlowiek to dziwne stworzenie, zje prawie wszystko. Obiad po polsku i pozniej dalej w droge(...) sie modla) rozbrzmiewaja dzwieki i piesn po polsku. Pozniej czytania i spiewy byly po francusku wiec to troche nas razem zadziwilo. Powiedzialam cos w stylu czuje, ze jak bedziemy wychodzic to ten...

  • Nie spiesz się. Odpocznij. I dobrze zjedz. Slow life z widokiem na Śnieżkę czyli Polna Zdrój zapewni nie tylko świetne przepisy na wszelakie okazje i mądre porady, ale sprawi także, że przestaniesz gnać. Kochaj, gotuj, żyj i ciesz się. Ta książka to historia niezwykłych gospodarzy Polnej Zdrój, którzy osiedlili się w XIII-wiecznym miasteczku Wleń niedaleko Jeleniej Góry i odmienili życie małego przedwojennego uzdrowiska na Dolnym Śląsku. Odrestaurowali ponad 200-letnie siedlisko i stworzyli...

  • Smaczne i zdrowe zupy coraz częściej znowu pojawiają się na naszych stołach. W polskiej kuchni zupa znajduje szczególne miejsce, właściwie obiad bez zupy nie jest ważny. Prawdziwie rodzinny posiłek powinien zaczynać się rosołem z domowym makaronem, a dla maluchów z lanymi kluseczkami. W książce atrakcyjne przepisy na typowo polskie zupy, w całości wykonane domowymi sposobami. A więc jest także przepis na uszka, przecier pomidorowy itd... Są zupy jarzynowe, ale także chłodniki, owocowe,...

  • Katarzyna Bosacka po raz kolejny rozprawia się z kulinarnymi mitami. Jej najnowsza książka to najlepszy dowód na to, że kuchnia polska wcale nie musi być tłusta, ciężka i niezbyt wyrafinowana. Polacy są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą. Znacznie częściej wybieramy lekkie dania, które nie zaszkodzą naszemu dobremu samopoczuciu. W pogoni za zdrowiem wielu z nas porzuciło tradycyjną polską kuchnię, która zwykle bywa postrzegana jako tłusta i bardzo ciężka. Z tym mitem postanowiła...

  • To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Postanowiłam odczarować resztki. Pokazać, jak bardzo wartościowe produkty wyrzucamy do śmietnika. (...) Bo podróż przez historię kulinarną udowadnia, że najlepsze dania, którymi kuchnie świata dziś się chwalą, gotowane były z odpadków. Zatem resztki na stół. Sylwia Majcher...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...