• Informacje na temat:

    ślimaki jak przygotować

Przepisy na temat: ślimaki jak przygotować
  • Jak grzyby, to po deszczu

    ...rosyjską, cebulę, ogórka kiszonego i jajko w koszulce. Aby je przygotować, trzeba na gotującą wodę z dodatkiem octu wbić delikatnie jajko i owijać żółtko białkiem za pomocą łopatki (ok. 1,5 minuty(...). Na oliwie z oliwek usmaż czosnek, por, seler, dymkę i bakłażan, duś pod przykryciem 5 minut, przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż maślaki i ślimaki. Gdy grzyby będą rumiane, dodaj pomidor...

  • Niezapomniany Dzień Dziecka

    Dzień Dziecka to wyjątkowy moment w roku, zarówno dla dzieci, które już od miesięcy wyczekują swego święta, ale także dla rodziców, którzy mogą zatrzymać się na chwilę i w pełni zaangażować w czas spędzony ze swoimi pociechami. Jak jednak sprawić, aby te chwile zostały przez nas i nasze dzieci zapamiętane, jako najszczęśliwsze? Zdrowe przekąski, dużo śmiechu i przytulania – to najlepsza recepta.

  • ​Zapach greckiej Wielkanocy

    W tym roku święta w kościele prawosławnym pokrywają się z Wielkanocą w kościele katolickim. Jak wygląda i pachnie prawosławna Wielkanoc w Grecji?

Artykuły na temat: ślimaki jak przygotować
  • Grzyby, które mogą zbierać tylko wytrawni grzybiarze

    Książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek pt. "Polowanie na grzyby" to niekonwencjonalny atlas, w którym czytelnik odnajdzie zarówno charakterystykę wybranych okazów, jak i wiele przydatnych wskazówek dotyczących wędrówki po lesie, przetwarzania grzybów, a nawet ich hodowli. Poniżej publikujemy jej fragment.

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Chiny to kraj smakoszy

    Rynek restauracyjny w Azji Wschodniej jest niezwykle konkurencyjny. W Chinach restauracje rodzą się i upadają w tempie niewiarygodnym, zmieniając się jak w kalejdoskopie, a w centrach miast na niemal każdej ulicy są dziesiątki miejsc konkurujących ze sobą walorami kuchni.

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Ewa Wachowicz zdradza przepis na szneki z glancem

    Tym razem Ewa Wachowicz przyrządziła potrawy inspirowane Rosją, Austrią i Prusami. Swoich kulinarnych inspiracji szukała między innymi na krakowskim Podgórzu.  "Historia Podgórza jak i naszego kraju(...) po krakowsku, a na deser drożdżówki z zaboru pruskiego, czyli szneki z glancem.  Ewa Wachowicz sałatkę Olivier nazywa naszą jarzynówką na rosyjską nutę. Zobacz, jak ją przyrządzić.  Warzywa...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • W lewo zwrot

    Jesteś leworęczna? Tak samo jak jedna dziesiąta ludzkości. Wasze atuty? Przewaga w sporcie, szybki refleks i... talent do matematyki.

  • Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć. Fot. 123RF/PicselCzęsto mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie...

  • I Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa rozstrzygnięte!

    .... Wystarczyło przygotować danie główne, które swym smakiem zachwyci jurorów. Ale było też małe utrudnienie - wszystkie dania musiały zawierać produkty obowiązkowe określone w regulaminie: polędwicę wieprzową PINI POLSKA, ślimaki podwójnie parzone hodowane na jarmużu Snails Garden, kalafior romanesco lub szparagi Oerlemans, min. jeden z owoców (melon, arbuz, jeżyna, truskawka) oraz kiełki (rzodkiewki...

  • Masz liczną rodzinę i przedświąteczna gorączka zakupów znacznie przekracza twoje możliwości czasowe i finansowe? Doskonałą alternatywą dla drogich prezentów, które na dodatek nie zawsze trafiają w gusta naszych najbliższych, będą własnoręcznie, starannie przygotowane rarytasy. Wystarczy skorzystać z kilku prostych przepisów, określić dokładnie proporcje i zaopatrzyć się stylowe produkty do ozdabiania prezentów, by stworzyć chwytające za serce, wykonane z najwyższą dbałością, słodkie...