• Informacje na temat:

    śledzie ze śmietaną i jabłkami

Przepisy na temat: śledzie ze śmietaną i jabłkami
  • Śledzie z jabłkiem i śmietaną

    Sposób przygotowania 1. Zagotuj wodę z pokrojoną marchwią, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po 15 minutach zdejmij ją z ognia, wrzuć kilka pokrojonych w talarki cebul, dopraw cukrem i octem – kieruj się własnym smakiem. Dodaj 2–3 łyżki oleju. Śledzie opłucz i zalej zimną marynatą. Szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na min. 3 dni. Tuż przed podaniem wyjmij kilka płatów z marynaty, odsącz...

  • Śledzie z jabłkami

    ..., cukier. Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. Zrób sos: koperek umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż(...) pokrój na cienkie cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Śledzie osącz, ułóż na talerzu. Polej sosem. Obłóż plastrami jabłka, cebuli i cytryny, ubierz koperkiem i sałatą. Wersje ekspresowe - składniki...

  • Śledzie z jabłkami po rosyjsku

    ..., - 1 pęczek koperku, - kilka listków sałaty, - 6 plastrów cytryny, - sól, - pieprz, - szczypta cukru Przygotowanie: 1. Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. Koperek umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę posiekaj. Korniszony pokrój w małą kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, rozdrobniony koperek i korniszony. Sos śmietanowy...

  • Śledzie w śmietanie

    .... Cebulę wymieszać z jabłkami. Dodać dzwonka śledzi. Przyprawić, solą, pieprzem ziołowym i papryką. Dokładnie wymieszać. Włożyć do słoika, zakręcić i na godzinę wstawić do lodówki. 4. Śmietankę kremówkę ubić na półsztywno ze szczyptą soli, wymieszać z kwaśną śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem ziołowym. Koperek (kilka gałązek odłożyć do dekoracji) posiekać. Wymieszać z sosem śmietanowym. Połączyć ze...

  • Sałatka śledziowa na słodko - Martyna

    ...śledzie solone - 1 - 1, 5 kg; brzoskwinie - duża puszka; cebula czerwona - 2-3 sztuki; ziemniaki -3- 4 sztuki; jabłka - 2-3 sztuki; ogórek kiszony - 2 sztuki; smietana lub jogurt; majonez; przyprawy: pieprz i sól...

  • Sałatka śledziowa

    ...i pokrój w krążki czerwoną cebulę. Połowę sparzonej cytryny pokrój w półplasterki. Opłucz i osusz koperek, posiekaj grubo. Śledzie połącz z ziemniakami, jabłkami, żurawiną i cebulą oraz 2-3 łyżkami oleju i sokiem z cytryny do smaku. Dopraw cukrem i pieprzem, posyp koperkiem. Zalewa z moczenia Moczyłaś śledzie w mleku? Nie wylewaj go. Połącz mleko z gęstą kwaśną śmietaną, dodaj posiekaną i sparzoną...

  • Racuchy dla otuchy

    Lubi je chyba każdy. Placki z jabłkami to klasyka kuchni polskiej, wytrawne bliny to z kolei sztandarowa potrawa rosyjska. Obie wersje na pewno poprawią ci humor!

  • 3 pomysły na sałatkę śledziową

    ...i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Śledzie, cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić solą pieprzem i cukrem. Dodać kapary. Buraki odcedzić(...) śledziowa Składniki na 4 porcje: 2 śledzie solone 400 g ziemniaków sól 2 średniej wielkości buraki 120 g ogórków konserwowych 300 g gotowanej szynki 2 jabłka 2 cebule...

Artykuły na temat: śledzie ze śmietaną i jabłkami
  • Śledź ze śmietaną

    ...2-3 łyżki oleju, mieszamy i studzimy.  2. Śledzie płuczemy, a jeśli są bardzo słone, zostawiamy na kilka minut w wodzie, osączamy i zalewamy marynatą. Szczelnie przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu lub w lodówce na minimum 3 dni.  3. Obrane jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i siekamy w kostkę. Śledzie osączamy z marynaty, kroimy na kawałki, układamy na półmisku i oprószamy...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...przecedzić, zaprawić go śmietaną, żółtkiem i mąką (do szklanki ze śmietaną dodajemy kilka łyżek ciepłego rosołu, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy to do garnka - taki zabieg pozwoli nam uniknąć zwarzenia się zupy). 2. Wszystko zagotować. 3. Połączyć z ryżem, dodać skórkę z cytryny oraz cytrynę bez skórki i pestek, pokrojoną w cienkie plasterki. Świąteczne śledzie marynowane Pomysł na...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Wykwintne sałatki

    ...pozostaw, resztę porozrywaj. Ogórek wyszoruj i razem ze skórką pokrój w drobną kostkę. Ugotowane jajka przelej zimną wodą, obierz i pokrój w grubą kostkę. Połącz majonez ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem(...) Przygotowanie: Śledzie pokrój w kostkę. Buraczki zetrzyj na tarce i odciśnij sok (zachowaj go). Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, przypraw. Śmietankę ubij na półsztywno ze...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Goście, goście!

    Śledź ze śmietaną, jabłkami i kardamonem (dla 4 osób) Czas przygotowania ok. 1 godziny + czas na moczenie śledzi Poziom trudności: 1 Składniki: 400 g solonych filetów śledziowych(...), cukier Dodatkowo: marynowane drobne kapary, marynowana cebulka, gałązka zielonego koperku, woda mineralna gazowana do namoczenia śledzi Sprawdź, czy śledzie nie są zbyt słone. Jeżeli tak jest...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...