• Informacje na temat:

    śledzie z ogórkiem kiszonym

Przepisy na temat: śledzie z ogórkiem kiszonym
  • Rolmopsy z kiszonym ogórkiem

    ...koperek sól pieprz Przygotowanie: 1. Śledzie zalej wodą i mocz je ponad pół godziny. Ogórki pokrój w słupki, cebulę w plastry. Śledzie dobrze odsącz z wody, układaj na nich po dwa kawałki ogórków(...) śledzie, odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp śledzie szczypiorkiem i koprem.

  • Z czym te śledzie?

    Tradycyjną kolację wigilijną lubimy od czasu do czasu urozmaicić. Spowszedniały tradycyjne śledziki z cebulką? Sięgnijmy po inne dodatki, np. fasolę albo grzyby.

  • Wigilijna sałatka

    Śledzie, buraki i ziemniaki to klasyczne, bardzo apetyczne połączenie. Charakteru całości dodają ogórki kiszone. Sałatkę można układać warstwowo lub wymieszać składniki,

  • Śledzie w pierzynce - przysłała Magda

    ...śledzie; cebula; ogórki kiszone; buraki; jajka...

  • Śledzie w śmietanie - przysłała Mieczysława

    Śledzie pokroić w paski. Jabłka, cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Dodać groszek, majonez i śmietanę. Doprawić pieprzem.

  • Sałatka śledziowa na słodko - Martyna

    ...śledzie solone - 1 - 1, 5 kg; brzoskwinie - duża puszka; cebula czerwona - 2-3 sztuki; ziemniaki -3- 4 sztuki; jabłka - 2-3 sztuki; ogórek kiszony - 2 sztuki; smietana lub jogurt; majonez; przyprawy: pieprz i sól...

  • Śledziowa

    Szybka sałatka ze śledziem w roli głównej. By ją zrobić, potrzebujesz tylko kilku składników.

  • Śledź po lubusku - przysłała mała ze Sławy

    Przyrządzenie: Śledzie namoczyć przez godzinę w mleku. W tym czasie odsączyć groszek, ogórka pokroić w drobną kostkę, cebulkę także drobno pokroić. Majonez wymieszać ze śmietaną dodać soku z cytryny i pieprz, wsypać do sosu groszek, cebulkę i ogórka. Namoczone filety pokroić w 4 centymetrowe kawałki, ułożyć na półmisku i zalać sosem. Można posypać koperkiem. Smacznego...

  • Filety śledziowe pokroić w paski. Buraki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę oraz ogórki obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i też pokroić w kostkę. W salaterce układać warstwami: buraki oprószone kminkiem, połowę cebuli, fasolę oprószoną pokruszonym cząbrem, ogórki, śledzie, jabłka oraz pozostałą cebulę. Przygotować sos: musztardę rozetrzeć z miodem...

  • Sałatka śledziowa z buraczkami

    .... Filety mocz w wodzie, odciśnij w dłoniach, pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj, obierz, ostudź. Ogórki i jajka pokrój w kosteczkę. 2. Buraki, śledzie, jajka, ogórki, sól i pieprz wymieszaj w dużej misce...

Artykuły na temat: śledzie z ogórkiem kiszonym
  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  •   Od Wielkanocy obżeram się codziennie takim cudem. Wykonanie: moja mama. Mniam!!! Chyba brakuje mi jodu, bo rzucam się na te wyżej wymienione jak Shrek...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    ...mięsną-wędliniarską wkładkę (tuczące dodatki wieprzowe i wołowe) na chudsze zamienniki, choćby mięso z kurczaka. Śledzie  - zamiast w tuczącej śmietanie warto dla odmiany zaserwować z dodatkiem cytryny...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...