• Informacje na temat:

    sledzie z ogorkami kiszonymi

Przepisy na temat: sledzie z ogorkami kiszonymi
  • Rolmopsy z kiszonym ogórkiem

    Proste i smaczne.

  • Z czym te śledzie?

    Tradycyjną kolację wigilijną lubimy od czasu do czasu urozmaicić. Spowszedniały tradycyjne śledziki z cebulką? Sięgnijmy po inne dodatki, np. fasolę albo grzyby.

  • Wigilijna sałatka

    Śledzie, buraki i ziemniaki to klasyczne, bardzo apetyczne połączenie. Charakteru całości dodają ogórki kiszone. Sałatkę można układać warstwowo lub wymieszać składniki,

  • Śledzie w pierzynce - przysłała Magda

    śledzie; cebula; ogórki kiszone; buraki; jajka

  • Śledzie w śmietanie - przysłała Mieczysława

    4 łyżki majonezu; 300g filetów śledziowych; 2 jabłka; 1 cebula; 3 kiszone ogórki; 200 ml śmietany; 4 łyżki groszku konserwowego; pieprz.

  • Sałatka śledziowa na słodko - Martyna

    śledzie solone - 1 - 1, 5 kg; brzoskwinie - duża puszka; cebula czerwona - 2-3 sztuki; ziemniaki -3- 4 sztuki; jabłka - 2-3 sztuki; ogórek kiszony - 2 sztuki; smietana lub jogurt; majonez; przyprawy: pieprz i sól

  • Śledź po lubusku - przysłała mała ze Sławy

    8 filetów śledziowych solonych; 0,5 l mleka; puszka groszku konserwowego; 8 ogórków kiszonych; kubek kwaśnej śmietany; mały słoiczek majonezu Winiary ( marka majonezu ma duże znaczenie przy smaku); mała cebula; pieprz; sok z cytryny.

  • Śledziowa

    Szybka sałatka ze śledziem w roli głównej. By ją zrobić, potrzebujesz tylko kilku składników.

  • 4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko. Sos: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, po łyżeczce cząbru i kminku, 4 łyżki szczypiorku, sól, pieprz.

  • Sałatka śledziowa z buraczkami

    Smakuje doskonale ze świeżym pieczywem.

Artykuły na temat: sledzie z ogorkami kiszonymi
  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    ...i ostatków, czyli tzw. "śledzika". Przy tańcach i alkoholu, jak Polska długa i szeroka, zakąsza się filety zwinięte w miniroladkę z kiszonymi ogórkami, marchewką lub marynowaną papryką. Śledziowe trendy...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  •   Od Wielkanocy obżeram się codziennie takim cudem. Wykonanie: moja mama. Mniam!!! Chyba brakuje mi jodu, bo rzucam się na te wyżej wymienione jak Shrek...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    Wśród tradycyjnych potraw królują te wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Choć smaczne, nie są najlepszym wyborem dla osób odchudzających się, dzieci, seniorów oraz kobiet w ciąży. Na szczęście wiele dań można skutecznie „odchudzić” i uczynić je nieco bardziej zdrowymi.

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...