• Informacje na temat:

    sledzie z octem winnym

Przepisy na temat: sledzie z octem winnym
  • Świąteczne śledzie w czterech wersjach

    ..., ugotowane buraki, jajka i ogórki drobno pokrój.  Majonez wymieszaj ze śmietaną oraz octem winnym. Pokrojone składniki sałatki wymieszaj w miseczce. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej sosem. Dobrze(...) z ognia. Połącz z koncentratem pomidorowym.  Przypraw solą, pieprzem, cukrem oraz octem. Wystudź. Przygotowaną masę cebulową wymieszaj z kawałeczkami filetów śledziowych. Przełóż do głębokiego...

  • Śledzie na słodko - mbiwon

    50 dag filetów śledziowych, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 30 dag cebuli, 15 dag rodzynek, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego

  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

  • 4 filety śledziowe, 2 łyżki rodzynek. Marynata: szklanka białego octu winnego, łyżeczka ziaren gorczycy, 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, szczypta cukru, pieprz. Sos: po 1/3 szklanki keczupu i oleju, 1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki, łyżka natki pietruszki.

  • 4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko. Sos: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, po łyżeczce cząbru i kminku, 4 łyżki szczypiorku, sól, pieprz.

  • Karnawałowe potrawy

    Karnawał to czas zabawy, domówek i biesiad przy stole. Podpowiadamy, co idealnie sprawdzi się na karnawałowe ucztowanie.

  • Rolmopsy słodko - kwaśne

    ...ręcznikiem papierowym. 2. Wodę połącz z octem, dodaj pozostałe składniki zalewy. Zagotuj i ostudź. 3. Obierz i pokrój warzywa: marchewki w słupki, cebule w piórka. Korniszony pokrój w cienkie podłużne...

Artykuły na temat: sledzie z octem winnym
  • Śledzie

    "Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • Pyszny śledzik

    ..., najwspanialszym dodatkiem do najlepszego sosu. Sos przyrządzamy z musztardą, majonezem, octem winnym i pyszną białą śmietaną. Odpowiednio namoczony matias, przyrządzony w oleju, cebulce(...) pietruszką i mnóstwem czosnku, jeśli wcześniej krótko sparzymy je gorącym octem w proporcji pół na pół z wodą. Magda Gessler...

  • Przepis na święta

    Pastele okrzyknięto przebojem wiosny. Ale Marta i Darek już wiele lat temu uwierzyli w dobrą moc delikatnych kolorów. Dlatego ich podwarszawski dom jest pełen rozbielonych fioletów, zieleni i różów. Do wielkanocnego śniadania gospodarze z trójką dzieci zasiądą w liliowym salonie. Biały obrus i zastawa to nawiązanie do tradycji. A różowe zające? Cóż, te umykają świątecznym regułom. Podobnie jak menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór...

  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    ...pyszne chipsy z buraka: pokrój warzywo w jak najcieńsze plasterki, skrop oliwą i octem winnym, oprósz ulubionymi ziołami i piecz w 180 st. (przez 15-20 min) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia...

  • Spokojnie sobie świętuj!

    Mamy dla ciebie dobrą nowinę! Wcale nie musisz walczyć z tradycją, żeby nie odcierpieć rodzinnych biesiad! Sprawdź, co ci posłuży.

  • Inspiracją dania jest śledź bałtycki na nowo - filharmonia smaku z polską gościnnością - na syto

  • Goście, goście!

    Rozmrożone lub świeże śliwki przetnij na połówki, usuń pestki, wrzuć owoce do garnka i duś z cukrem i octem winnym. Kiedy cały płyn odparuje, miksuj je do uzyskania jednolitej konsystencji...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    - Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć...

  • Dom pachnący cynamonem

    Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    Sprawdź, jakie produkty są wskazane w diecie wiosenno-letniej i jak komponować posiłki.