• Informacje na temat:

    śledzie z musztardą

Przepisy na temat: śledzie z musztardą
  • Śledzie na przystawkę

    Sposób przygotowania 1. Namoczone w mleku śledzie pokrój w kostkę. Ugotowane marchewki i buraki zetrzyj na tarce. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Ogórki i cebule posiekaj drobno. Majonez wymieszaj z musztardą, solą i pieprzem.  2. Dna miseczek wyłóż startym serem i jajkiem. Układaj resztę składników warstwowo, przekładając je sosem majonezowym. Po schłodzeniu odwróć...

  • Smażone śledzie z puree

    ...minut). Na 5 minut przed końcem odkryj. Dodaj masło i skórkę z cytryny, wymieszaj. 2. Ułóż filety na desce do krojenia, skórą do spodu. Posyp mięso solą i pieprzem. Posmaruj musztardą. Wysyp mąkę na płaski talerz. Obtocz filety w mące z obu stron. 3. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż śledzie z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące (5-8 minut). Podawaj z gorącym purée.

  • Śledzie korzenne na grzankach

    Sposób przygotowania 1. Śledzie namocz w wodzie przez trzy godziny i pokrój w kostkę. Wymieszaj musztardę, miód, sok z cytryny, sos sojowy, olej oraz pieprz. Na suchą patelnię wysyp wszystkie przyprawy. Mieszając, podgrzewaj kilka minut.  2. Przełóż do zalewy i wymieszaj. Zalej śledzie. Następnego dnia odsącz i wymieszaj z posiekaną cebulą, kaparami, papryczką chilli i kukurydzą. Podawaj na...

  • Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

    Sposób przygotowania 1. Śledzie osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj musztardę, posiekaną papryczkę chili. Popieprz i wymieszaj. Cebulę pokrój w „piórka” i dodaj(...) i zalej śledzie (w razie potrzeby wlej więcej oleju). Przechowuj w lodówce, podawaj z koperkiem.

  • Filety śledziowe włożyć do mleka na 3-4 godziny. Żółtka ubić z musztardą, solą i pieprzem. Dodać ocet i powoli ubijając olej. Pokroić drobno ogórek. Posiekać cebulę. Połączyć z ubitą masą i dodać szczyptę pieprzu cayenne. Śledzie pokroić na kawałki. Posiekać cebulę w kostkę. Ułożyć w naczyniu i polać sosem musztardowym. Po kilku godzinach w lodówce są gotowe.

  • Śledzie marynowane w oleju - Basia

    Wykonanie: Do 3 l wody wrzucić warzywa.przyprawy , zagotować i zostawić do ostygnięcia . Wymoczone śledzie zalać wywaem i zostawić na 12 godzin . /najlepiej na noc/ Następnie wyjąć śledzie z marynaty ,wyłożyć na płaski talerz lub deskę i każdy filet posmarować musztardą lub keczupem ,zwinąć w rulonik i przekuć wykałaczką .Tak przygotowane śledziki ułożyć ściśle w salaterce posypać drobno...

  • Śledzie Dziuńki - przysłała Dziunia

    ...2 czerwone cebule; słoiczek musztardy z gorczycą; śledzie rolmopsy; majonez...

  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

  • Śledziowe roladki z jarzynami - Katarzyna

    ...grzyby. Skropić rosołem. Posolić solą i pieprzem. Dodać ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 20 minut. Dodać kapary. Doprawić do smaku musztardą. Wystudzić. Śledzie opłukać, osączyć. Zrolować...

  • .... W salaterce układać warstwami: buraki oprószone kminkiem, połowę cebuli, fasolę oprószoną pokruszonym cząbrem, ogórki, śledzie, jabłka oraz pozostałą cebulę. Przygotować sos: musztardę rozetrzeć z miodem. Ocet połączyć z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, wymieszać z musztardą, dodać sól oraz pieprz. Cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas mieszając. Sałatkę polać sosem i posypać szczypiorkiem...

Artykuły na temat: śledzie z musztardą
  • Śledzie

    ..."Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • MARYNATA: Do szklanki mleka dodajemy miód i mieszamy. Jeśli miód nie jest płynny,  możemy nieco podgrzać mleko, ale nie gotować.  Do takiej marynaty dodajemy śledzie i zostawiamy na noc (jeśli nie(...) oczkach i dodajemy do sosu. Sporą ilością sosu przykrywamy śledzie.     Można posypać je groszkiem lub kukurydzą.     Smacznego śledzia!  

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Śledzie na słodko ostro z orzechami i dodatkami

    ...rodzynek oraz łyżką miodu . Wymoczone śledzie zalać marynatą na kolejne 7 godzin . Następnie cebulę pokroić i smażyć na oleju dodając drugą połowę rodzynek i 2 łyżki sezamu oraz musztardę i sproszkowaną papryczkę  chili ( świeżej nie mogłam kupić w swojej miejscowości )   mieszać intensywnie . Gdy cebulka zachnie przyjemnie pachnieć zestawić z ognia i ostudzić . Śledzie wyjąć z marynaty napełnić cebulką...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Pyszny śledzik

    Na postną kolację uwielbiam śledzie w każdej postaci pod warunkiem, że zostały wcześniej poddane twardości soli, że zostały przez tę sól utwardzone, potem wypłukane a następnie dobrze namoczone w oleju.

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

Wideo na temat: śledzie z musztardą
  • Śląski karnawał. Wołowina, śledzie, szplitry, krupnik, placki ziemniaczane

    Kucharze Ryszard Brol i Mariusz Malinowski przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania typowe dla śląskiego karnawału. Zdradzili przepisy na: wołowinę z musem z musztardy, śledzie z wędzoną śmietaną i gruszką, szplitry z konfiturą z dyni, ciastka z płatków owsianych, bezy, krupnik, kluski tarte oraz placki ziemniaczane.

  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.