• Informacje na temat:

    śledzie z koperkiem

Przepisy na temat: śledzie z koperkiem
  • Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

    ...i zalej śledzie (w razie potrzeby wlej więcej oleju). Przechowuj w lodówce, podawaj z koperkiem.(...)Sposób przygotowania 1. Śledzie osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj musztardę, posiekaną papryczkę chili. Popieprz i wymieszaj. Cebulę pokrój w „piórka” i dodaj...

  • Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym

    Sposób przygotowania Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo - koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Smacznego!

  • Śledzie w sosie jogurtowo - koperkowym

    Sposób przygotowania Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki. Jogurt naturalny połączyć z octem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu jogurtowo - koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Smacznego!

  • Śledzie na ciabattach

    Zakąska palce lizać!

  • Śledzie z jabłkami

    ...pokrój na cienkie cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Śledzie osącz, ułóż na talerzu. Polej sosem. Obłóż plastrami jabłka, cebuli i cytryny, ubierz koperkiem i sałatą. Wersje ekspresowe - składniki(...), cukier. Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. Zrób sos: koperek umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż...

  • Śledzie z podgrzybkami

    ...na maśle grzyby. 3. Cebule obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na sitku i sparzyć dużą ilością wrzątku. Śledzie ułożyć w słoju, przekładając piórkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą i odstawić na noc do lodówki. Podawać jako zimną przekąskę. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować koperkiem i natką. Czas przygotowania: 40 minut 1 porcja: 180 kcal Jeżeli znasz dokonały...

  • Śledzie w śmietanie

    ...śledziami. Jabłka i cytrynę pokroić w plasterki. Ułożyć wokół brzegu talerzyka, przekładając plasterki jabłek, plasterkami cytryny. Na tym ułożyć śledzie. Przybrać odłożonym koperkiem. Jeżeli znasz...

  • Śledzie z jabłkami po rosyjsku

    ..., - 1 pęczek koperku, - kilka listków sałaty, - 6 plastrów cytryny, - sól, - pieprz, - szczypta cukru Przygotowanie: 1. Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. Koperek umyj, osusz, odłóż trochę(...) przypraw solą, pieprzem i cukrem. 2. Cebule obierz, pokrój w talarki. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój (wraz ze skórką) na cienkie cząstki. Wymoczone śledzie osącz, osusz...

  • Śledzie w sosie śmietanowo-ziołowym - Dorota

    Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie ok pół godziny , następnie pokroić w romby lub w kwadraty. 1 śledź pokroić na drobne kosteczki i wymieszać ze śmietaną. Do śmietany włozyć pokrojoną cebulkę oraz wszytskie przyprawy ( troszke z kazdej) . Dobrze wymieszać. Dosypać cukru do smaki, Można też dodać łyżeczke octu. W tak przygotowany sos włożyć pokrojone śledzie. Wyłożyć na półmisek i posypać...

  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

Artykuły na temat: śledzie z koperkiem
  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    ...półmisku, otocz cebulką. Polej olejem, udekoruj zieloną pietruszką, papryką i koperkiem. Odstaw na godzinę, by smaki się połączyły. Marnowany bez octu Śledzie wymocz, pokrój na kawałki(...) święta lub w karnawale kupujemy śledzie solone i przygotowujemy je z tradycyjnymi dodatkami. I to one szkodzą.  Jakie śledzie możemy jeść, gdy dokuczają nam: Nadciśnienie - jedz śledzie dowolnie...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • W śmietanie po chłopsku

    ...1. Cebulę pokroić w cienkie pierścionki, a jabłka i korniszony w drobną kostkę. Warzywa zalać sosem ze zmieszanej śmietany, jogurtu, wody, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Śledzie opłukać(...) podawać z ziemniakami, udekorować koperkiem.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Lekkie koreczki ze śledziem i buraczkami

    Śledzie namocz w mleku (przez ok. 2 godziny). Cebulę pokrój w cienkie piórka i posól. Pozostaw na 15 minut, odciśnij i opłucz z soli. Matiasy pokrój w kawałki, każdy oprósz świeżo zmielonym pieprzem(...) z miodem i octem, a powstałym sosem polej buraczki. Pieczywo pokrój w małe trójkąty, serca lub kółka (najlepiej foremką). Ułóż na nich warstwę buraczków, następnie kawałek śledzia. Posyp siekanym koperkiem.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Mocno wytrawne kanapki

    ...1. Koperek umyć, kilka gałązek zostawić do dekoracji, resztę posiekać. Śmietanę zmieszać z curry, doprawić lekko solą i pieprzem, dodać koperek. Cebulę pokroić w cienkie pierścionki, śledzie w niewielkie kawałki. Jabłka wydrążyć (nie obierać), pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. 2. Ciabatty przekroić na pół. Dolne połówki posmarować kremem curry. Położyć na nich plasterki...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Śledź świątecznie

    ...koperek do dekoracji. Śledzie opłukać, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny. Wyjąć śledzie, ponownie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Buraka ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody(...) z jabłkiem i przysmażoną cebulą. Przygotowany farsz rozłożyć na filetach, ostrożnie zrolować i spiąć wykałaczkami. Roladki skropić sokiem z cytryny. Podawać na tacy wysypanej posiekanym koperkiem...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......