• Informacje na temat:

    śledzie z jabłkiem i cebulą

Przepisy na temat: śledzie z jabłkiem i cebulą
  • Śledzie z jabłkiem i śmietaną

    Sposób przygotowania 1. Zagotuj wodę z pokrojoną marchwią, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po 15 minutach zdejmij ją z ognia, wrzuć kilka pokrojonych w talarki cebul, dopraw cukrem i octem – kieruj się własnym smakiem. Dodaj 2–3 łyżki oleju. Śledzie opłucz i zalej zimną marynatą. Szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na min. 3 dni. Tuż przed podaniem wyjmij kilka płatów z marynaty, odsącz...

  • Uwielbiam śledzie pod każdą postacią.Te zrobiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Bardzo polecam ten przepis smakoszom śledzi.

  • Świąteczne śledzie w czterech wersjach

    ...intensywniejszy).  Uprażone ziarenka zdejmij z patelni. Składniki zalewy zagotuj, przestudź. Wymoczone filety osusz, pokrój na kawałeczki. Ułóż w słoiku, przekładając je pokrojoną cebulą, ogórkami, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego oraz listkami laurowymi. Zalej marynatą.  Słoik zakręć. Wstaw do lodówki i marynuj co najmniej 2 dni. Gotowe śledzie podawaj z dodatkiem razowego pieczywa albo pumpernikla...

  • Najlepsze śledzie jakie jadłam. Danie polecam osobom, które lubią słodko-kwaśne smaki.

  • Śledzie na zielono

    ...wymieszaj z chrzanem. 4 Warzywa odciśnij, osącz, wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. 5 Śledzie ułóż na połowie warzyw,przykryj resztą warzyw.Schłodź 24 godz.

  • Sprawdzony przepis na "Śledzie z jabłkiem"

  • Dieta bezglutenowa: Śledziki z jabłkiem i śmietaną

    Innowacyjny przepis na bezglutenowe śledzie z jabłkiem i śmietaną.

  • Tradycyjne Polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą

  • Śledzie w winie oraz w ziołach

    Sposób przygotowania ŚLEDZIE W WINIE  Śledzie wymocz, odsącz, pokrój. Pokrój cebulę w piórka, zawiń w kawałki śledzia. Ryby ułóż w słoju, przesypując pokruszonymi listkami, resztą pokrojonej w piórka cebuli, pokrojonym drobno jabłkiem oraz marchewką i ziarnami pieprzu. Przygotuj sos, łącząc gorczycę, olej i wino, przypraw miodem. Zalej śledzie i zakręć. Będą gotowe po 48 godz.; można je...

  • Pyszne nietypowe śledzie w śmietanie ze słodkim dodatkiem jabłek. Od wielu lat je robimy na wigilijny stół i nie tylko. Mój przepis jest ekspresowy. Dzięki temu w kilka minut można przygotować ekspresową przekąskę. Ilość śmietany można dobrać wedle własnych upodobań.

Artykuły na temat: śledzie z jabłkiem i cebulą
  • Śledzie po żydowsku z pomarańczami

    Najczęściej podajemy go z cebulą lub w śmietanie. Jednak pyszny jest też z pomarańczą.

  • Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością będzie to, że śledzie są mało kaloryczne, ponadto poprzez dużą zawartość potasu ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z naszego organizmu. Zatem jak chudnąć to czemu nie poprzez jedzenie śledzi! Składniki: 2 solone filety ze śledzia norweskiego zielone jabłko - odmiana Granny Smith - kruche, soczyste, zielone, nowozelandzkie jabłka, dostępne w sieciach handlowych kromka chleba pszennego 1 jajko 3 cebulki szalotki mleko olej słonecznikowy sok z...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Nowa odsłona śledzika

    Najczęściej podajemy go z cebulą lub w śmietanie. Jednak pyszny jest też na grzankach lub z pomarańczą.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...