• Informacje na temat:

    śledzie z grzybami oliwa

Przepisy na temat: śledzie z grzybami oliwa
  • Staropolskie hity

    ...na mniej więcej 3 godziny. Następnie śledzie wyjmij z mleka. Dokładnie opłucz, wytrzyj do sucha, jeden filet zostaw w całości, a pozostałe bardzo drobno posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel. Odłożony filet(...). Pod koniec ucierania dołóż rozdrobnione śledzie i posiekane jajka na twardo.  3. Masę przypraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Tatar podawaj na grzankach z bagietki. Udekoruj...

Artykuły na temat: śledzie z grzybami oliwa
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...z grzybami i wodą, w której się moczyły. Gotuj przez 10 minut. Dolej octu lub soku cytrynowego. Odcedź. Dodaj czosnek roztarty z solą i majeranek, i doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę na małym ogniu(...) cukru, 1 i 1/3 szklanki letniej wody, 1 kg mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 2 jaja, olej r oślinny lub oliwa do smażenia Nadzienie: Grzyby suszone namocz, odstaw na pół godziny. Gotuj w wodzie...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Jak nie przytyć w święta?

    ...umiar. To trudne, wiedząc, że śledzie od cioci są najlepsze na świecie, a na kutię przygotowaną przez babcię czekałaś cały rok, ale możliwe! Nie siadaj do stołu z pustym żołądkiem. Wilczy głód to droga(...) smażony (100 g) - 180 kcal. Ryba po grecku (100 g) - 80 kcal. Kapusta z grzybami (50 g) - 40 kcal. Pierogi z kapustą gotowane (3 szt. 120 g) - 210 kcal. Kawałek makowca (50 g) - 170 kcal...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Święta są po to, by jeść!

    ...z panierki z tartej bułki i jajka. 2. Potrawy z kapusty Czy będzie to farsz z grzybami, czy postna kapusta, zrezygnujmy z zasmażki. 3 Pierogi Podawajmy je z wody lub pieczmy. Nie podsmażajmy ich, aby nie nasiąknęły tłuszczem. 4. Śledzie Nie zalewajmy ich oliwą. Zamiast majonezu, używajmy naturalnego jogurtu. 5. Kompot z suszu Nie dosładzajmy go. Cukier i miód niech zastąpią goździki...

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego...