• Informacje na temat:

    śledzie z fetą

Artykuły na temat: śledzie z fetą
  • TAJNIAK W SZYNKOWYM MUNDURKU

    ...  Sałaty wyłożyć na talerz. Dodać pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, ser feta i ogórki konserwowe.  Papryczkę chili pokroić w cienkie paski – posypać po całości. Orzechy nerkowca pokroić i  podpiec z łyżką miodu. Śledzie pokroić w paski i zawinąć w szynkę parmeńską.     Tak przygotowane śledzie wyłożyć na sałaty i posypać  orzeszkami nerkowca. Wszystko polać umiarkowaną ilością sosu winegret...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Mocne kości

    ..., mleko, ser feta, migdały, siemię lniane (nasiona), orzechy brazylijskie i arachidowe, szprotki, sardynki, śledzie. Z owoców wybieraj bogate w wapń ananasy i morele, z warzyw - szpinak, brukselkę oraz...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Akcja: Mocne kości!

    ..., migdały, siemię lniane (nasiona), orzechy brazylijskie i arachidowe, szprotki, sardynki, śledzie. Z owoców wybieraj bogate w wapń ananasy i morele, z warzyw - szpinak, brukselkę oraz brokuły. W witaminę...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ...; - śledzie - są za tłuste i słone; - tłuszcze - nie smażmy na smalcu, maśle ani margarynie; - sery tłuste żółte, pleśniowe i pełnotłuste topione - mają dużo kalorii i tłuszczu i są ciężkostrawne; - napoje...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Obniżamy ciśnienie bez leków

    ...śledzie, szproty i łososia. Przyrządzajmy je tak jak Grecy, na grillu lub gotujmy na parze. Dietetycy polecają też ryby wędzone na zimno. Przeprowadzono 31 badań, w których wzięło udział 1356 osób...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......