• Informacje na temat:

    sledzie w ziołach

Przepisy na temat: sledzie w ziołach
  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku to tradycyjna potrawa, której zasłużona sława dawno już przekroczyła granice regionu. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.

  • Śledzie w winie oraz w ziołach

    ...przechować 10 dni w lodówce. ŚLEDZIE W ZIOŁACH Śledzie namocz godz. w wodzie lub mleku. Osącz, pokrój. Cebulę posiekaj w kostkę. W słoiku ułóż warstwami śledzie, cebulę i przyprawy. Zalej olejem połączonym...

  • Świąteczne śledzie w czterech wersjach

    Przygotuj je na świąteczny stół. W tych wydaniach są wyjątkowo smaczne!

  • Wykwintne śledzie z kaparami

    Przekąska, która sprawdzi się idealnie np. na imprezach rodzinnych

  • Śledzie z jabłkiem i śmietaną

    Świetna przekąska w nietypowym wydaniu

  • Śledzie zielone mojej Mamy

    Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii w moim rodzinnym domu. Mimo, że są bardzo proste w przygotowaniu moja Mama zwykła robić je właśnie z okazji Świąt. Nie znam osoby, której by nie posmakowały - są delikatne, kruche a zarazem pełne wyrazistych smaków. Polecam jako świetną przekąskę, także podczas karnawałowych szaleństw.

  • Śledzie korzenne z Mazowsza

    Śledź to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu.

  • Śledzie z jabłkami

    Zobacz przepis na wersję tradycyjną i ekspresową.

  • Śledzie z podgrzybkami

    Wykwintna przekąska.

  • Składniki : śledzie, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, cebula, czerwona papryka, oliwki, marynowany czosnek, cytryna, olej, natka lub szczypiorek.

Artykuły na temat: sledzie w ziołach
  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    Są zdrowe, ale u osób z przewlekłymi chorobami wywołują lub zaostrzają dolegliwości. Nie znaczy to, że w święta musimy z nich rezygnować. Wystarczy wiedzieć, jak je jeść.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Śledzie z bakaliami

    Szybkie i proste przygotowanie.

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Śledzie po wileńsku

    Śledzie są pyszne a goździki nadają im orientalny korzenny aromat i smak.

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Pyszny śledzik

    Na postną kolację uwielbiam śledzie w każdej postaci pod warunkiem, że zostały wcześniej poddane twardości soli, że zostały przez tę sól utwardzone, potem wypłukane a następnie dobrze namoczone w oleju.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Król postu, czyli korzenny śledź wielkopostny

    Znakomite aromatyczne śledzie (zwane w średniowieczu przez Francuzów Sa Majeste le hareng, przez Anglosasów King Herring, w Boulogne - Saint Harenc) w przepysznym sosie miodowo-orzechowym.

  • W aptekach i sklepach zielarskich bez problemu znajdziemy półkę z artykułami ziołowymi, o których powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Warto jednak w zioła zaopatrzyć się samemu, zwłaszcza że to nic trudnego. Fot. 123RF/Picsel Większość roślin ze sklepów zielarskich rośnie swobodnie na naszych łąkach, więc nawet jeśli nie posiadamy własnych upraw, ani wiedzy zielarskiej, możemy zdobyć je podczas popołudniowego - bo o tej porze najlepiej zbierać zioła - spaceru. Należy jednak pamiętać, żeby...