• Informacje na temat:

    śledzie w sosie jogurtowym

Przepisy na temat: śledzie w sosie jogurtowym
  • Sałatka warstwowa ze śledziem - Gosia

    ...4 śledzie, 2 cebule czerwone, 4-5 ziemniaków, 2 jajka, 2 marchewki, jogurt bądź śmietana, majonez...

  • Śledziowa

    Szybka sałatka ze śledziem w roli głównej. By ją zrobić, potrzebujesz tylko kilku składników.

Artykuły na temat: śledzie w sosie jogurtowym
  • MARYNATA: Do szklanki mleka dodajemy miód i mieszamy. Jeśli miód nie jest płynny,  możemy nieco podgrzać mleko, ale nie gotować.  Do takiej marynaty dodajemy śledzie i zostawiamy na noc (jeśli nie(...) oczkach i dodajemy do sosu. Sporą ilością sosu przykrywamy śledzie.     Można posypać je groszkiem lub kukurydzą.     Smacznego śledzia!  

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Wigilijne przysmaki dla brzdąca

    ...). ● Jeśli smyk ma ochotę, może już spróbować karpia w galarecie oraz smażonej ryby. ● Kolejną nowością w jego świątecznym jadłospisie mogą być śledzie - ale nie w oleju, a w sosie jogurtowym...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Karnawałowe przekąski

    ...z majonezem i musztardą, dopraw ją do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem. Odstaw do lodówki na godz. Śledzie opłucz i osusz, jeśli są bardzo słone, warto je namoczyć, zmieniając kilka razy wodę(...) przygotowany z surowej marchewki. Wystarczy obieraczką do warzyw pokroić marchewkę w cienkie plasterki i zwinąć. Tortille z tuńczykiem Składniki na 16 porcji: puszka tuńczyka w sosie własnym...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Wykwintne sałatki

    Przygotowanie: Śledzie pokrój w kostkę. Buraczki zetrzyj na tarce i odciśnij sok (zachowaj go). Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, przypraw. Śmietankę ubij na półsztywno ze(...) pokrojone śledzie i buraczki. Sałatkę wstaw do lodówki, a następnie wyjmij z formy i zdejmij folię. Z indykiem i mandarynkami Składniki na 4 porcje: 250 g ryżu długoziarnistego, sól, 150 g rodzynek...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...