• Informacje na temat:

    śledzie w słoikach

Przepisy na temat: śledzie w słoikach
  • Świąteczne śledzie w czterech wersjach

    ...pieprzu i ziela angielskiego oraz listkami laurowymi. Zalej marynatą.  Słoik zakręć. Wstaw do lodówki i marynuj co najmniej 2 dni. Gotowe śledzie podawaj z dodatkiem razowego pieczywa albo pumpernikla(...) opłucz i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Pomidory potnij w paski. Zalewę zachowaj. Wymoczone śledzie wyjmij, osusz. Pokrojoną cebulę zeszklij na 1 łyżeczce zalewy z pomidorów.  W miseczce...

  • Bardzo proste ale za to bardzo pyszne zatrzymanie smaku lata uwięzionego w leśnych jagodach. Mnie zawsze kojarzą się z kaszą manną i pod tym kątem je zrobiłem.

  • Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

    Sposób przygotowania 1. Śledzie osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na kawałki i włóż do miski. Dodaj musztardę, posiekaną papryczkę chili. Popieprz i wymieszaj. Cebulę pokrój w „piórka” i dodaj(...) i zalej śledzie (w razie potrzeby wlej więcej oleju). Przechowuj w lodówce, podawaj z koperkiem.

  • Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....

  • Śledzie z jabłkami

    ..., cukier. Śledzie mocz 30 minut w zimnej wodzie. Zrób sos: koperek umyj, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż(...) pokrój na cienkie cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Śledzie osącz, ułóż na talerzu. Polej sosem. Obłóż plastrami jabłka, cebuli i cytryny, ubierz koperkiem i sałatą. Wersje ekspresowe - składniki...

  • Mięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką. Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego. Stąd też w moich składnikach podgardle czy boczek. Bez dodatku tłustych kawałków mięso będzie za suche. Przyprawiłam je prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak własnie tkwi w prostocie. Bez ulepszaczy i tylko sól, czosnek czy majeranek. Miałam mięso wieprzowe.

  • Śledzie w śmietanie

    ...śledziami. Jabłka i cytrynę pokroić w plasterki. Ułożyć wokół brzegu talerzyka, przekładając plasterki jabłek, plasterkami cytryny. Na tym ułożyć śledzie. Przybrać odłożonym koperkiem. Jeżeli znasz...

  • Patisony w zalewie słodko- kwaśnej. Można je wykorzystać, jako dodatek do obiadu lub podać jako dodatek do wędlin.

  • W miodowej zalewie

    Filety śledziowe pokrój. Z oleju, miodu akacjowego i soku z cytryny zrób zalewę. Czerwone cebule poszatkuj. W dużym słoiku przełóż warstwami cebulę oraz śledzie i zalej miodową zalewą. Zamknij słoik i energicznie nim potrząśnij. Do zalewy możesz dodać startą skórkę z pomarańczy. Przygotowane w ten sposób śledzie smakują fantastycznie!

  • Na świąteczny stół polecam tak przygtowane śledzie.Są bardzo smaczne i mają ciekawy kolor.

Artykuły na temat: śledzie w słoikach
  • Śledzie

    ..."Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Kaszubskie śledzie w miodzie babci Genowefy

    Śledzie należy wymoczyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować zalewę - podgrzać olej, miód i sok z cytryny tak długo, aby masa zrobiła się jednolita. Dodać drobniutko pokrojoną papryczkę, pieprz i skórkę z cytryny. Cebule pokroić drobno. Przygotować słoik i układać warstwę śledzi i warstwę cebuli (na górze powinna być cebula). Zalać przestudzoną zalewą miodową. Po kilku godzinach przeożyć do...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Król postu, czyli korzenny śledź wielkopostny

    Znakomite aromatyczne śledzie (zwane w średniowieczu przez Francuzów Sa Majeste le hareng, przez Anglosasów King Herring, w Boulogne - Saint Harenc) w przepysznym sosie miodowo-orzechowym.

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Śledź w oleju z przyprawami

    Śledzie wypatroszyć, obrać ze skóry i usunąć pęsetą jak najwięcej ości. (W przypadku korzystania ze śledzi matiasów należy odlać olej znajdujący się w...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......