• Informacje na temat:

    sledzie w przecier pomidorowy

Przepisy na temat: sledzie w przecier pomidorowy
  • Przygotowanie Śledzie uprzednio wymoczyć. Drobno pokrojoną cebulę gotować w wodzie z dodatkiem cukru i oleju, ziela, liści i estragonu. Po 15 min odstawić dodać przecier i odrobinę octu, wymieszać, zalać pokrojone w kostkę śledzie. Po 12 godzinach zmacerowane nadają się do spożycia. Pycha jak ktoś lubi śledzie. Można w trakcie gotowania cebuli dodać rodzynki, ale raczej pod koniec gotowania...

  • Racuchy dla otuchy

    ...przecieru pomidorowego. Szybkie jabłkowe racuchy pampuchy Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 jajko, 2 jabłka, cukier puder, olej...

  • Wigilijne menu dla smyka

    ...strawny, zamiast smażyć rybę w panierce, np. ugotuj ją na parze. Sos przygotuj ze świeżych warzyw z dodatkiem przecieru pomidorowego. Jeśli dania ma spróbować dziecko, użycie w zamian ketchupu nie jest...

Artykuły na temat: sledzie w przecier pomidorowy
  • Śledzie po wileńsku

    ...1 . Śledzie zalewamy woda i odstawiamy na kilka godzin . Wyjmujemy , osuszamy i kroimy na małe kawałki . 2 . Cebulę obieramy , przekrawamy na półplasreki . Dusimy na rozgrzanym oleju . Dodajemy ziele angielskie , goździki i przecier pomidorowy . Mieszamy . Dusimy jeszcze kilka minut . Doprawiamy solą , cukrem i pieprzem . Odstawiamy do ostygnięcia . Ryby układamy na przemian z cebulą na...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Śledź świątecznie

    ...przecieru pomidorowego. Opłukane śledzie zalać zimną wodą, zostawić na noc. Rano usunąć skórę i ości, zalać mlekiem, moczyć jeszcze 2 godziny. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, skropić odrobiną soku z cytryny. Podsmażyć na oleju, dodać nieco majeranku, startą skórkę i resztę soku z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać i dusić kilka minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Tatar ze śledzia po węgiersku

    ...wszystkie produkty. Dodajemy siekany koperek, miód, przecier pomidorowy, pieprz i ewentualnie sól. Całość delikatnie mieszamy. Podajemy na pieczywie razowym miodowym. Wypróbuj inne przepisy Magdy Gessler(...)Składniki na 4 porcje: 6 filetów ze śledzia, 2 ogórki kwaszone, 2 ogórki konserwowe, 3 jajka, 2 grillowane papryki czerwone, 1 słodka cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, pęczek koperku, 2 łyżki...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Placki ziemniaczane, jakich nie znacie

    ..., pieprz i bulion, całość dusimy 30 minut. Do gulaszu wlewamy śmietanę rozmieszaną z jedną łyżką mąki i przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki(...) lub łopatki, 200 g boczku, czerwona lub zielona papryka, 3 ząbki czosnku, szklanka bulionu, szklanka śmietany, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu, olej do smażenia...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Pomysłowe dania z... resztek

    ...i fasolę, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, wlej bulion, wymieszaj. Gotuj chwilę, dodaj przyprawy, wymieszaj i duś jeszcze kwadrans. Następnie dołóż mięso, gotuj chwilę razem. Podawaj na gorąco(...) dag mielonej wołowiny (może być wcześniej pieczona lub smażona), 2 małe cebule, 2-3 czerwone papryki lub różnokolorowe (czerwona, zielona lub żółta), ząbek czosnku, 1/3  przecieru pomidorowego...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......