• Informacje na temat:

    śledzie w pierzynkach

Przepisy na temat: śledzie w pierzynkach
  • Śledź pod pierzynką

    ...1. Śledzie moczymy przez noc w mleku.  2. Gotujemy ziemniaki (w mundurkach) w osolonym wrzątku, osobno - obraną marchewkę i buraka. Warzywa nie mogą się rozgotować. Gotujemy też jajko na twardo(...), oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę, drobno kroimy też wyjęte z mleka, opłukane i osuszone śledzie. 4. Składniki wykładamy w salaterce warstwowo - najpierw śledzie wymieszane z cebulą i łyżeczką...

  • Śledzie w pierzynce - przysłała Magda

    ...śledzie; cebula; ogórki kiszone; buraki; jajka...

  • Śledzik pod pierzynką

    ..., - 8 filetów śledziowych (matiesów) Przygotowanie: 1.Śledzie pokroić w małą kostkę. 2. Buraczki zetrzeć na tarce,odcisnąć sok. Zachować. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny(...) ułożyć warstwę szczypiorku. Posmarować sosem, posypać jabłkami, ponownie posmarować majonezem. Jako kolejne warstwy układać: pokrojone śledzie i buraczki. 4. Gotową sałatkę wstawić do lodówki...

  • ...śledzie solone (1 wiaderko), marchew - 3 sztuki, cebula - 2 sztuki duze! lub 3-4 mmniejsze, ziemniaki - 4 sztuki, jajka - 2-3 sztuki, majonez, przyprawy - pieprz i sól...

  • Wigilia i Boże Narodzenie dla dzieci

    ...dzieci zbyt ciężkostrawna. Jeśli chodzi o śledzie, można je podawać dzieciom, o ile są odpowiednio przyrządzone – marynata nie powinna raczej zawierać ciężkostrawnej cebuli i dużej ilości oleju ani octu...

Artykuły na temat: śledzie w pierzynkach
  • Przykryj śledzia pierzynką. Goście będą pod wrażeniem

    Przygotowanie: Wymoczone przez kilka godzin śledzie osusz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Ziemniaki i marchew dokładnie wyszoruj i przełóż do garnka. Zalej wodą i gotuj do miękkości(...) ułóż warstwami: śledzie, oprószoną pieprzem marchew, majonez, ziemniaki, cebulę, znów warstwę majonezu, buraczki, a na końcu jajka. Wstaw potrawę na dłuższą chwilę do lodówki do "przegryzienia się...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Jak świętowały gwiazdy?

    Karp smażony i w galarecie, barszcz, uszka, pierogi z kapustą, bigos, śledzie - te potrawy królowały na świątecznych stołach polskich gwiazd. Izabela Trojanowska, Marcin Daniec, Andrzej Krzywy i Radek Liszewski świętowali rodzinnie i tradycyjnie.

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Śledź - świąteczna przekąska

    Śledzie - ulubiona przekąska Polaków. Mają wszechstronne zastosowanie: od pikantnych koreczków, przez sałatki, po smażone filety. Na świąteczny stół pasują idealnie.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Polski świąteczny stół! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    ..., aromatyczny barszcz czerwony (75%). Wśród ryb, które podajemy bliskim podczas Bożego Narodzenie dominują natomiast śledzie (70%). Te typowo wigilijne ryby podajemy na wiele różnych sposobów: śledzie(...) wydaniu i przygotujmy wykwintną sałatkę śledziową z jabłkami. Przyrządzanie tej świątecznej przystawki najlepiej zacząć trochę wcześniej – śledzie muszą moczyć się w mleku przynajmniej przez kilka godzin...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...