• Informacje na temat:

    śledzie w oliwie z ogórkiem

Przepisy na temat: śledzie w oliwie z ogórkiem
  • Karnawałowe potrawy

    Sałatka z buraków i śledzi Sposób przygotowania 1. Namocz śledzie, odstaw na 6 godzin. Osącz, pokrój je na małe kawałki. Buraki obierz i także drobno pokrój. Obierz i posiekaj czerwoną cebulę(...). Wlej olej, zakręć słoik i mocno potrząsaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim buraczki.  3. W salaterkach układaj warstwami śledzie, cebulę, buraki, ziemniaki. Potem znów warstwę śledzi, cebuli, buraków...

  • Potrawy na cały tydzień

    Kanapki ze śledziem Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno cebulę, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz kilka łyżek serka. Dobrze wymieszaj.  2. Śledzie skrop lekko octem jabłkowym, pokrój w cienkie plasterki. Bułkę pokrój na małe kromki. Każdą posmaruj masłem...

  • Śledź korzenny na ostro

    Składniki: - ogórki konserwowe z papryką w zalewie chilli, - śledzie matjasy (korzenne lub wiejskie) – 500 g, - cebula czerwona – 2 szt., - przyprawa korzenna – do smaku, - pieprz cytrynowy – do smaku, - oliwa, - zielenina do dekoracji (natka pietruszki, rozmaryn, szczypiorek). Przygotowanie: Ogórki chilli kroimy w paseczki, śledzia – na niewielkie kawałki, cebulę – w cienkie krążki...

Artykuły na temat: śledzie w oliwie z ogórkiem
  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego...

  • Ratunek dla bolących stawów

    Najczęściej dokuczają im choroby zwyrodnieniowe i reumatoidalne zapalenie. Wywołują ból, sztywność, obrzęki. Pokarmy mogą nasilać lub łagodzić dolegliwości. Co służy stawom? Ryby, oliwa i olej Zawarte w rybach kwasy omega-3 poprawiają ruchomość stawów. Bogate ich źródła: makrela, halibut, flądra, tuńczyk, śledzie, sardynki. Jedz je 2 razy w tygodniu. Obecna w nich witamina D ułatwia...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Zimowe sałatki

    .... Gniazda ze śledziem Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 2-3 jabłka, 2 czerwone cebule, 2 płaskie łyżki masła, kilka liści sałaty, 2-3 plastry gotowanej szynki, 2 solone śledzie, koperek. Jaja ugotować na twardo. Sałatę umyć, osuszyć. Śledzie starannie oczyścić, wypłukać i posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać, część pokroić w krążki, resztę...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • salatka wielkopiatkowa Luci ....

    Weszlam na chwile do dziennikow, bo nie mam dzis czasu ale skoro sa chetne na zrobienie salatki ziemniaczano- sledziowej, juz podaje.   Trzeba miec...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...