• Informacje na temat:

    śledzie w oleju z szczypiorkiem

Przepisy na temat: śledzie w oleju z szczypiorkiem
  • ...4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko. Sos: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, po łyżeczce cząbru i kminku, 4 łyżki szczypiorku, sól, pieprz.

  • Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.

  • Potrawy na cały tydzień

    Kanapki ze śledziem Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno cebulę, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz kilka łyżek serka. Dobrze wymieszaj.  2. Śledzie skrop lekko octem jabłkowym, pokrój w cienkie plasterki. Bułkę pokrój na małe kromki. Każdą posmaruj masłem...

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Śledź na dwa sposoby

    Tatar zle śledzia Składniki: 4 duże filety śledziowe po łyżce oleju i soku z cytryny 2 upieczone buraki łyżka oliwy 4 jajka ugotowane na twardo łyżka musztardy miodowej(...) składnikami tatara - najpierw ułóż śledzia, potem jajko i na końcu buraczki. Każdą warstwę dokładnie ubij. Następnie rozepnij papier i zdejmij go. Każdą porcję udekoruj zieleniną. Świeże śledzie na...

  • Chyba najprostsze do przygotowania śledzie solone. Można je jeść solo lub z dowolnymi dodatkami.

  • nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole

  • Tradycyjne śledzie z cebulą i pieprzem, dłużej odsalane

  • Od niepamiętnych czasów ten dodatek zawsze gościł na stołach mojej rodziny. Oczywiście i u mnie nie może ich zabraknąć

Artykuły na temat: śledzie w oleju z szczypiorkiem
  • Przysmak góralski

    ...1. Oscypek pokrajać na niezbyt grube plastry. Filety śledziowe dobrze osączyć z oleju, pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej ukośnie. Ser i śledzie ułożyć dekoracyjnie na dużym półmisku. 2. Groszek(...) paprykowo- groszkową, polać sosem czosnkowym. Ser posypać umytym i posiekanym szczypiorkiem.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • ...na dzis;"Każde nieszczęście jest w połowie wielkim szczęściem." - wierzyc nie wierzyc tak wylosowałam i juz. Sałatka śledziowa-przepis : śledzie w oleju,...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Wykwintne sałatki

    Przygotowanie: Śledzie pokrój w kostkę. Buraczki zetrzyj na tarce i odciśnij sok (zachowaj go). Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, przypraw. Śmietankę ubij na półsztywno ze szczyptą soli. Wymieszaj z majonezem i sokiem z buraczków. Formę wyłóż folią. Posmaruj tłuszczem, posyp szczypiorkiem. Posmaruj sosem, posyp jabłkami, ponownie posmaruj majonezem. Układaj warstwami...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Dania ze śledziem

    Proste przekąski ze śledziem w roli głównej mogą urozmaicić menu wigilijnej wieczerzy.

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Karnawałowe przekąski

    .... Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w talarki, a kiełbasę w cienkie plasterki. Podsmaż razem na odrobinie oleju. l Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Odstaw, żeby przestygło. l Pomidorki(...) z majonezem i musztardą, dopraw ją do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem. Odstaw do lodówki na godz. Śledzie opłucz i osusz, jeśli są bardzo słone, warto je namoczyć, zmieniając kilka razy wodę...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...