• Informacje na temat:

    sledzie w oleju z jajkiem jablkiem i ogorkiem

Przepisy na temat: sledzie w oleju z jajkiem jablkiem i ogorkiem
  • Świąteczne śledzie w czterech wersjach

    ...gęsta, dodaj trochę oleju rzepakowego).  Śledzie ułóż w szklanej miseczce. Polej przygotowaną marynatą, przemieszaj. Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na 1-2 dni. Potem filety zwiń. Do środka(...) ułóż w misce. Posyp mieszanką korzenną.  Naczynie szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia cebule obierz, pokrój w grubsze plasterki. Zeszklij je na oleju, mieszając. Zdejmij...

  • zawsze kiedy je zrobie sa zjedzone na pniu, pyszne,kolorowe, piekne,

  • smaczne,proste

  • kolejna odslona sledzia

  • sledzik, jak to sledzik, do wodeczki niezastapiony :D

  • Znów śledzie, ale tym razem inaczej, bo śledzie z papryką i ogórkiem w oleju. Bardzo fajny sposób na przygotowanie tradycyjnego śledzika w oleju na wigilijny stół. Trochę ubarwiłem go dodając ogórki kiszone i paprykę, ale dalej to pyszne tradycyjne danie. Możecie też użyć papryki konserwowej, wtedy nie trzeba będzie jej parzyć i możecie nie dodawać octu.

  • Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Pyszne śledziki doskonałe jako zakąska.

Artykuły na temat: sledzie w oleju z jajkiem jablkiem i ogorkiem
  • Księga smaków: Śledź

    ..., kwaśnym jabłkiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem. Wymieszaj wszystko z sosem majonezowo- jogurtowym, wsyp natkę i dopraw do smaku. Sałatkę śledziową można też zrobić z marynowanymi buraczkami lub zielonym(...). W miodowej zalewie Filety śledziowe pokrój. Z oleju, miodu akacjowego i soku z cytryny zrób zalewę. Czerwone cebule poszatkuj. W dużym słoiku przełóż warstwami cebulę oraz śledzie i zalej miodową...

  • Święta inaczej

    ...witamin i mikroelementów (m.in. żelaza), ułatwiają pracę układu pokarmowego. Pierogi Tradycyjnie: Obsmażane w oleju na patelni. Czyli kolejne kaloryczne i ciężkostrawne danie. Ale lubisz je i nie(...) w oleju. Dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D, która chroni przed osteoporozą. Po zmianie: W sałatce z jabłkiem, selerem naciowym, skropione oliwą. Seler naciowy zawiera m.in. sporo...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    .... W PRL śledzie jadało się często, ale w składniki jakie do nich dodawano były wówczas dość skromne. Królował matjas w oleju z cebulką (wcześniej obowiązkowo sparzoną wrzątkiem), lub pod pierzynką - ze śmietaną, cebulą i jabłkiem. Nieco bardziej wykwintny był śledź czerwony z burakiem, lub po japońsku - z jajkiem. Matjas był też - i jest nadal - nieodłącznym elementem stołu wigilijnego. Na...

  • Dania ze śledziem

    .... Następnego dnia cebulę obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na oleju. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Ostudzić. Na półmisku układać warstwami śledzie(...) z fasolą Składniki na 6 porcji: 1 szklanka fasoli perłowej, 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 4 filety śledziowe, 2 cebule, sok z cytryny, suszony cząber, 2-3 łyżki oleju,  sól, 2-3 łyżki posiekanego...

  • Święta w Europie

    ...wyrośnie). Do foremek włóż ciasto, przykryj je i odstaw na 1-2 godziny, żeby wyrosło. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Następnie(...) w ciepłe miejsce na 1-2 godz., aż do podwojenia objętości. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta (ok. 2 łyżki na porcję), formując zgrabne placuszki. Smaż na niewielkim...

  • Sylwester 2012

    ...z piekarnika odłóż do ostygnięcia. Mięso umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki (nie myj ich, wystarczy zdjąć z nich skórkę) i smaż na oleju 5 min. Następnie dodaj mięso i smaż(...) i pieprz. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą z wiórkami kokosowymi. Kawałki indyka maczaj najpierw w jajku, potem w bułce tartej połączonej z wiórkami. Panierowanego indyka smaż na oleju aż zyska złoty...

  • Smacznych świąt

    ...mąki, 2 żółtka, pieprz, 1/2 cebuli, 2 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz 2 godz., po czym gotuj do miękkości (ok. 70 min). 2. Buraki upiecz w piekarniku (30-40 min(...) samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. 5. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto...