• Informacje na temat:

    śledzie w oleju pikantne

Przepisy na temat: śledzie w oleju pikantne
  • Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po dwóch dniach w lodówce są gotowe do spożycia :)

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.

  • Chyba najprostsze do przygotowania śledzie solone. Można je jeść solo lub z dowolnymi dodatkami.

  • Tradycyjnie na Święta w sklepach pojawia się olej lniany o niewiarygodnych właściwościach i jest niezwykle smaczny. Tradycyjnie tez na święta podaje się w nim śledzie.

  • Tradycyjne śledzie z cebulą i pieprzem, dłużej odsalane

  • nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole

  • Od niepamiętnych czasów ten dodatek zawsze gościł na stołach mojej rodziny. Oczywiście i u mnie nie może ich zabraknąć

  • Smaczny pomysł na "Śledzie w ziołowym oleju"

Artykuły na temat: śledzie w oleju pikantne
  • Marynowane roladki śledziowe z chili i czosnkiem na miodowo-orzechowych placuszkach kukurydzianych

    Roladki śledziowe Zaczynamy od posiekania 3 ząbków czosnku i papryczek chili, nastepnie dodajemy do nich musztardę i dokładnie mieszamy.  Przygotowaną pastą smarujemy śledzie i zawijamy(...) wsypujemy przesianą mąkę kukurydziną.  Placuszki (o średnicy ok 8-10 cm) smażymy na złoty kolor na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Na talerzu układamy  3 placuszki zwinęte w ruloniki...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Śledź - świąteczna przekąska

    Śledzie - ulubiona przekąska Polaków. Mają wszechstronne zastosowanie: od pikantnych koreczków, przez sałatki, po smażone filety. Na świąteczny stół pasują idealnie.

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • MIODOWA TARTA ZE ŚLEDZIEM

    Wzajemnie dopełniające się smaki słonego śledzia i miodowego ciasta z nutą pikantnej papryczki chili sprawiają, że tarta jest doskonałą propozycją na przystawkę lub zimną przekąskę.

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Karnawałowe przekąski

    ...i zapiecz krótko w piekarniku, do tego plastry pomidora i mozzarelli skropione oliwą. Więcej nie trzeba! Pikantne babeczki Składniki na 12 babeczek: 12 gotowych spodów do babeczek, 40 dag cebuli, 20(...). Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w talarki, a kiełbasę w cienkie plasterki. Podsmaż razem na odrobinie oleju. l Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Odstaw, żeby przestygło. l Pomidorki...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Smaczne i zdrowe

    .... Ryby doskonale smakują też na zimno. W 100 g ryb jest 70-200 kcal. Bardzo tłuste są śledzie i łosoś. Jeżeli odchudzasz się, sięgnij raczej po solę, pangę, dorsza, mintaja, morszczuka lub flądrę. Filet z łososia w ziołach Składniki (4 porcje): - 80 dag łososia (filet) - łyżka soku z cytryny - łyżka przyprawy do ryb - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - po dwa pęczki koperku, rozmarynu...

  • Książka w łatwy, prosty i przystępny sposób przedstawia wszystkie klasyczne gatunki ciasta, proponując imponujący zbiór oryginalnych przepisów. Każdy rozdział omawia odrębny rodzaj ciasta, poczynając od precyzyjnego - krok po kroku - opisu jego przygotowania. Szczegółowe przepisy proponują najróżniejsze sposoby jego wykorzystania - zarówno na słodko, jak i na słono. Przy czym przepisy klasyczne uwspółcześniono, a w nowych, innowacyjnych propozycjach wprowadzono nieznane dotąd smaki lub...