• Informacje na temat:

    śledzie w oleju groszek

Przepisy na temat: śledzie w oleju groszek
  • Śledzie po góralsku

    Składniki na 8 porcji: - 30 dag filetów śledziowych w oleju, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki zielonego groszku konserwowego, - 1/2 czerwonej papryki, 2 dymki, - jeden oscypek, - sól, pieprz, - 1/2 łyżeczki cukru, - łyżka oliwy. Przyrządzanie: Filety śledziowe osączyć z zalewy. Jeśli ktoś lubi śledzie bardzo łagodne w smaku, może je wymoczyć około godziny w wodzie i dopiero osączyć...

  • Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po dwóch dniach w lodówce są gotowe do spożycia :)

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.

  • Chyba najprostsze do przygotowania śledzie solone. Można je jeść solo lub z dowolnymi dodatkami.

  • Tradycyjnie na Święta w sklepach pojawia się olej lniany o niewiarygodnych właściwościach i jest niezwykle smaczny. Tradycyjnie tez na święta podaje się w nim śledzie.

  • Tradycyjne śledzie z cebulą i pieprzem, dłużej odsalane

  • nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole

  • Od niepamiętnych czasów ten dodatek zawsze gościł na stołach mojej rodziny. Oczywiście i u mnie nie może ich zabraknąć

Artykuły na temat: śledzie w oleju groszek
  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Przysmak góralski

    ...1. Oscypek pokrajać na niezbyt grube plastry. Filety śledziowe dobrze osączyć z oleju, pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej ukośnie. Ser i śledzie ułożyć dekoracyjnie na dużym półmisku. 2. Groszek odsączyć. Paprykę umyć i drobno pokroić, wymieszać z groszkiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą, pieprzem i cukrem, wymieszać z oliwą. 3. Na półmisku obok śledzi ułożyć sałatkę...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Przygotowania do świąt – zakupy czas zacząć!

    ...śledzie w oleju, i tak jesteś w stanie zaplanować zakup najważniejszych produktów. Wiele z nich wykorzystasz do kilku potraw jednocześnie. Zatem do koszyka możesz bez zastanowienia wrzucić wszelkie(...) gotowych potraw, np. pierogów. W koszyku podczas pierwszych świątecznych zakupów powinny się też znaleźć wszelkie konserwy: fasola, groszek czy kukurydza w puszce oraz „słoiki”, np. ogórki konserwowe...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Okres przedświąteczny: Trudny czas dla gospodyni

    ...albo groszek z puszki i zalej galaretką.  Siekamy sałatkę Przygotowana dziś tradycyjna jarzynowa będzie świeża przez całe święta, a do jutra zdąży jeszcze dobrze się schłodzić i przegryźć. Świetny smak(...)). Opiekamy ziemniaczki Na kolację zamierzasz podać marynowane w occie śledzie wymieszane ze śmietaną? Znakomitym dodatkiem będą do nich rumiane ziemniaki! Kartofelki ugotuj w mundurkach. Odcedzone...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Karnawałowe przekąski

    .... Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w talarki, a kiełbasę w cienkie plasterki. Podsmaż razem na odrobinie oleju. l Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Odstaw, żeby przestygło. l Pomidorki(...). Po przestudzeniu obierz i pokrój warzywa w kostkę. Dodaj do nich również pokrojone jajka, jabłka i ogórki, a także posiekanego pora i odsączony groszek (zostaw łyżkę do dekoracji). Sałatkę wymieszaj...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...