• Informacje na temat:

    śledzie w occie z czosnkiem

Przepisy na temat: śledzie w occie z czosnkiem
  • Śledzik raz, a najlepiej... trzy razy, poproszę

    Miłość Polaków do śledzi jest niekończącą się opowieścią, dlatego przepisy na ich przygotowanie znajdziemy w prawie każdej polskiej książce kulinarnej. Nietypowe śledziowe trio proponuje Dominika Wójciak: w curry z wiśniami, z czosnkiem niedźwiedzim i w chimichurri.

  • Coś smacznego dla całej rodziny

    ..., zalej śmietaną, przypraw, zagotuj. Sosem polej ziemniaczane kulki. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Posyp tymiankiem i szczypiorem. Śledzie na buraczku Sposób przygotowania 1. Śledzie namocz. Ziemniaki ugotuj, pokrój. Cebulę posiekaj, sparz. Śledzie osącz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój. Wymieszaj śledzie, cebulę, sok z cytryny, ziemniaki, pieprz, mielone ziele, śmietanę.  2. Buraki...

  • Potrawy na cały tydzień

    Kanapki ze śledziem Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno cebulę, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz kilka łyżek serka. Dobrze wymieszaj.  2. Śledzie skrop lekko octem jabłkowym, pokrój w cienkie plasterki. Bułkę pokrój na małe kromki. Każdą posmaruj masłem...

Artykuły na temat: śledzie w occie z czosnkiem
  • Śledzie

    ..."Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • ​Kuchenne zapachy - jak się ich pozbyć

    ...wytrzesz. Woda z sodą Deskę, na której kroiłaś śledzie lub inne surowe ryby, umyj w zimnej wodzie z sodą (łyżka na pół litra). Jeśli nie masz sody, wsyp garść soli.  Nieprzyjemny zapach wchłoną też...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Spokojnie sobie świętuj!

    ...być ryba. Ale nie smaż jej - przygotuj karpia w galarecie albo pieczonego. Jeśli rozpoczniesz wieczerzę od porcji białka, szybciej poczujesz sytość i potem zjesz mniej. Śmiało jedz śledzie, to(...) ze zdrowszych zup. Zwłaszcza, jeśli jest przygotowany na bazie własnego zakwasu.  3-4 kilo obranych i pokrojonych buraków włóż do kamionkowego garnka, poprzekładaj czosnkiem (ok. trzech główek...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......