• Informacje na temat:

    śledzie tuszki

Przepisy na temat: śledzie tuszki
  • Śledzie z pietruszką

    Danie serwuj np. ze świeżym białym pieczywem lub z ziemniakami. Śledzie będą znakomicie smakowały zarówno z ziemniakami pieczonymi (w większych kawałkach, np. w folii aluminiowej lub w talarkach na blasze), lub z ziemniakami gotowanymi tradycyjnie (z wody) lub ugotowanymi na parze.

  • Smaczne i zdrowe smażone tuszki morszczuka. Polecam.

  • To warto wiedzieć o śledziach

    ...1. Kupując śledzie pamiętaj, że ich zasolenie może być różne. Dlatego mocz je nawet kilka godzin, zmieniając co jakiś czas wodę. Potem śledzie wymocz jeszcze w mleku. Dzięki temu pozbędziesz się intensywnego zapachu. 2. Kupując filety śledziowe zwróć uwagę na ich wygląd. Najlepsze będą te, które mają około 15 cm długości, są jasne, zwarte i nie rozmoczone. 3. Przyprawiając świeże tuszki...

  • Pyszne tuszki do obiadu.Tak samo można postąpić z pałkami. Tuszki pieczone w folii aluminiowej z sosem majonezowym.

  • Smaczna nie tłusta ryba i ma bardzo mało ości.

  • Przepis wart wypróbowania: "Rybie tuszki z karczochami"

  • Śledzie smażone w majeranku nabierają niesamowitego aromatu. Do tego rozmarynowe łódeczki.

  • Wypróbowany przepis na "Śledzie nadziewane"

  • Świeże nie ustępują smakiem innym rybom. U mnie także na Święta!

  • Smaczny pomysł na "Śledzie oliwskie z pietruszką"

Artykuły na temat: śledzie tuszki
  • Śledzie nadziewane pietruszką

    Cebulę i natkę drobno posiekać. Przygotowanym nadzieniem wypełnić tuszki śledzi, a następnie obtoczyć je w mące i usmażyć z obu stron na oliwie. Na koniec...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Roladki śledziowe faszerowane pesto z orzechów włoskich podawane na chipsie jabłkowym z sosem holend

    Tuszki śledzia filetujemy, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy. Na patelni lekko prażymy orzechy włoskie, by wydobyć ich smak. Uprażone orzechy, pół natki pietruszki (dla tych, którzy lubią(...) miksujemy. Masę rozkładamy na płat śledzia, który zwijamy i spinamy wykałaczką tworząc „orzechowego” rolmopsa. Zawinięte śledzie ustawiamy na plastry jabłka uprzednio posmarowane sokiem z cytryny...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Święta w Europie

    ...śmietana, wędzony łosoś lub śledzie. Dodatki serwuje się, podając je w oddzielnych naczyniach. Pieczona gęś na kapuście - Niemcy Składniki na 6 porcji: sprawiona tuszka gęsi, 4 ząbki czosnku(...) jogurtu naturalnego (np. greckiego), łyżka musztardy, 2 łyżeczki posiekanego koperku, sok z połowy cytryny, sól, świeżo mielony pieprz . Śledzie włóż do zimnej wody, mocz 3-4 godz. Możesz je jeszcze...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Smacznych świąt

    ...warstwami: plasterki ziemniaków, siekany szczypiorek, starte jabłka, śledzie i buraczki. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Wierzch posmaruj sosem śmietanowo-majonezowym i udekoruj koperkiem. Przygotowanie(...), cukier, pieprz czarny i ziołowy, sól, ziarenka czerwonego pieprzu Przygotowanie: 1. Śledzie opłucz, jeśli są bardzo słone zalej mlekiem, odstaw na 30 min. Po wyjęciu z mleka osusz i pokrój w pasy...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...