• Informacje na temat:

    sledzie solone matiasy

Przepisy na temat: sledzie solone matiasy
  • 3 pomysły na sałatkę śledziową

    ...  Sałatka śledziowa z buraczkami Składniki: 2 duże buraki 300 g ziemniaków 300 g selera 2 jajka 1 cebula 2 ogórki konserwowe 4 matiasy 300 g śmietany 100 g majonezu sól, pieprz ocet winny cukier łyżka kaparów pęczek koperku   Przygotowanie: Buraki obrać i gotować w osolonej wodzie ok. 45 minut. Ziemniaki i selara obrać, pokroić w kostkę...

  • Wspaniale matiasy w oleju z przyprawami korzennymi, wraz z dodatkiem cebulki. Mniaaaam!!

  • Śledź w oleju z przyprawami

    Musicie mieć: - śledzie solone lub gotowe matiasy w oleju, (2 opakowania lub 5-6 śledzi), - mleko, - 4 cebule (dwie mogą być czerwone), - olej rzepakowy, - rodzynki, - goździki, - zioła prowansalskie, - curry Śledzie wypatroszyć, obrać ze skóry i usunąć pęsetą jak najwięcej ości. (W przypadku korzystania ze śledzi matiasów należy odlać olej znajdujący się w opakowaniu i pokroić śledzie...

  • takie śledziki są pyszne na zakąskę do zimnej wódeczki ale też i na kolację np. do razowego chleba.................SMACZNEGO!!!

  • sledzik, jak to sledzik, do wodeczki niezastapiony :D

  • bardzo smaczne śledziki, delikatne w smaku

  • Wypróbowany przepis na "Matiasy z leśnymi grzybami"

  • wariacje na temat zwykłych, banalnych matjasków!

  • Do pochrupania na wieczory zbliżającego się weekendu

  • Doskonała przekąska do chrupania. W ten sam sposób można też przyrządzić inne orzechy.

Artykuły na temat: sledzie solone matiasy
  • Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    ...matiasy, młode śledzie przed pierwszym tarłem. Te, które mają nazwę a la matias też są smaczne, ale już nie tak zdrowe. Solone, w zalewie, z beczki... Co sprawdzać?  Gdy kupujesz filety, najlepiej wybieraj solone (sól jest naturalnym konserwantem). Są najmniej przetworzone, a więc i najzdrowsze. Wybierając ryby w zalewie czy w konserwie, spójrz na skład.  A zwłaszcza na ilość sztucznych...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Śledzik z azjatycką nutą

    ...      Sposób przygotowania marynaty: rozpuść miód w rondelku, dodaj łyżeczkę octu balsamicznego (nie gotuj). Do ostudzonego syropu dodaj sos teriyaki, sok z limonki, olej rzepakowy oraz olej z orzechów włoskich i energicznie wymieszaj. Pokrój papryczkę chili wraz z nasionami, tymianek, szalotki i dodaj zmiażdżony zielony pieprz. Tak przygotowaną marynatą zalewamy matiasy wcześniej pokrojone...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • Ryby mają głos

    Jakie państwo mają ryby? - klasyczne pytanie w nadmorskiej czy nadjeziornej restauracji w Polsce zawsze wzbudza popłoch. Bo jeśli jest łosoś, to norweski, panga - wietnamska, matiasy - holenderskie, tilapia -chińska. A gdzie ryby z jeziora, nad którym siedzimy? Gdzie bałtyckie dorsze, łososie, turboty, witlinki i sandacze? Nie ma, I długo nie będzie. Dlaczego? Bo w Polsce ryby głosu nie mają.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Nowa odsłona śledzika

    ...półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną. Śledzie na grzankach Składniki: 3 śledzie matiasy, 2 pszenne bagietki, 2 kwaśne jabłka, masło, przyprawy do smaku (np. pieprz), kilka plasterków żółtego sera(...) Składniki: 2 solone śledzie, 50 dag tłustego białego sera, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki śmietany, 2 łyżki majonezu, łyżka keczupu, 3 łyżki posiekanej natki, szczypta cukru, sól, pieprz, kilka...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......