• Informacje na temat:

    śledzie po kaszub

Artykuły na temat: śledzie po kaszub
  • Ostatnie dzikie plaże. Słowiński Park Narodowy

    ...trasa kajakowa. Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach. Zobaczysz tu, jak żyli dawni mieszkańcy tych ziem – Słowińcy (ewangeliccy Kaszubi). Od 19.07 do 13.08 możesz wziąć udział w warsztatach „W słowińskiej(...) wytrwałym pozostaje szeroki wybór kupnych pamiątek z jantaru. Ceramika kaszubska z charakterystycznymi wzorami, a zarazem symbolami Kaszub (m.in. tulipan, rybia łuska, lilia). Znajdziesz ją, a nawet sama...

  • Dziś przypada śledzik - symboliczny koniec karnawału. To właśnie dziś odbywają się ostatnie bale i przyjęcia, w trakcie których zajadamy się tradycyjnymi śledziami. Fot. 123RF/Picsel W tradycyji katolickiej jutro przypada Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas postu i przygotowań do świąt wielkanocnych. Zanim to jednak nastąpi, we wszystkich zakątkach kraju organizowane są imprezy ostatkowe, pozwalające na odrobinę szaleństwa przed okresem wyciszenia. Huczne zabawy w ostatni dzień karnawału...

  • ​Gdynia na (chłodniejszy) weekend

    .... Dostaniesz tu bałtyckie dorsze, węgorze, śledzie, flądry, okonie, halibuty i łososie. Ryby świeże, wędzone i w oleju. W całości i filetowane. Sprzedawcy pakują je próżniowo, możesz je więc bez problemu zabrać do domu. Albo zapakować na piknik na plażę, ale o tym później... Posiedź w domku rybaka. Tylko najpierw go znajdź Plac Kaszubski to jedno z najbardziej urokliwych miejsc Gdyni, dzięki dwóm...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Smaczna Polska

    Smaku (Kraków) 25 sierpnia - Święto Chleba i Wina (Wadowice); 30 sierpnia - Kociołek Galicyjski (Nowy Sącz). Kaszuby: Śledzie Otoczone lasami i wodami Kaszuby zachowały niezmienioną od wieków kulturę, zwyczaje i język. Perłą krainy jest Pojezierze, określane mianem Szwajcarii Kaszubskiej. Na jego terenie leży ponad 500 jezior. Kuchnia: Przy tej liczbie jezior nic dziwnego, że podstawą...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Kolejność wigilijnych potraw

    ...postaciami. Na wigilijnym stole bardzo popularny jest karp i śledzie, ale coraz częściej pojawia się także pstrąg czy łosoś. Na stole wigilijnym nie powinno zabraknąć też zupy grzybowej czy(...) i rodzynek. Na wielu stołach pojawiają się pierniki, makowce i wszelakie ciasta z bakaliami. Pomorzu i Kaszubach podaje się kluski z makiem, które z powodzeniem zastąpią makowiec . Wyjątkowo...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Fot. 123RF/Picsel Śledź bałtycki to ryba niskokaloryczna - 100 gramów to zaledwie 106,8 kcal (oczywiście, wiele zależy od tego, z czym podamy rybę - ta w sosie śmietanowym drastycznie zwiększy swoją kaloryczność). Aż 76,7 proc. śledzia to woda, a tłuszczu 3,7...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...